Ilie Moromete trece printr-o transformare uluitoare după ce este mușcat de un salcâm radioactiv de la el din curte. Moromete devine un supererou pe jumătate om și pe jumătate salcâm, care stă în mijlocul bătăturii de parcă ar fi prins rădăcini, deși are mult de muncă și animalele zbiară după mâncare.
După ce află dintr-o carte bisericească rețeta transformării în Omul Păianjen, Nică a lui Ștefan a Petrei devine un redutabil hoț de cireșe, capabil să se urce în orice pom, indiferent dacă o are sau nu pe urmele lui pe mătușa Mărioara.
În Pădurea Spânzuraților, Apostol Bologa își dă seama că e român și că războiul mondial e deja pe sfârșite, iar el încă n-a schimbat taberele. Superputerea lui constă în faptul că e pe jumătate într-o tabără și pe jumătate în cealaltă, putând să treacă cu totul la oricare dintre combatanți, în funcție de cum merge războiul.
Regele polon Sobieski din nuvela istorică „Sobieski și românii” are ca superputere orgoliul nemăsurat, el fiind foarte mulțumit de această calitate a lui. Chiar a declarat de mai multe ori că e foarte mândru că-i trufaș.
Luceafărul din poezia cu aceeași titlu este un individ nemuritor, capabil să călătorească prin spațiul cosmic, însă adevăratele lui superputeri sunt tristețea extremă și suferința din dragoste.
Frații Jderi din romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu sunt niște eroi pe jumătate jderi și pe jumătate frați, adică niște jderi care s-au procopsit la un moment dat cu superputerea legăturii de rudenie. Un aspect al acestei superputeri e că ei poartă haine unii de la alții și în felul ăsta pun deoparte o grămadă de bani, atât de necesari pentru paloșe.