Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Superimunitatea procurorilor-șefi

Zoom Superimunitatea procurorilor-șefi

Decizia 68 din 27 februarie 2017 a Curții Constituționale s-a jucat iarăși de-a Moise și, dând cu toiagul în pământ, a împărțit iar apele în care se scaldă cei care interpretează tablele legii pe la noi.

CCR a zis, în mare, că DNA și-a depășit atribuțiile atunci când, acționând în urma unui denunț nefondat, a început anchetarea oportunității unui act legislativ. Decizia CCR are, de fapt, o motivare mult mai amplă, întinsă pe 83 de pagini. Nu e doar o motivare, ci și o descriere amănunțită a modului în care a fost luată decizia cu 8 voturi contra 1. Livia Stanciu, de asemeni, și-a motivat, pe 25 din cele 83 de pagini, opinia separată. Pentru cei care au luat în considerare votul majoritar al Curții, e destul de clar că DNA a încălcat Constituția, chiar dacă mulți nu au citit motivarea acestei decizii, ci așa li s-a spus. Pentru cei care ignoră modul în care funcționează Curtea Constituțională, singura adevărată este opinia separată a Liviei Stanciu. Adică nu contează că opt judecători ai CCR au decis ceva, important e că un singur judecător, fan declarat al DNA-ului condus de Laura Codruța Kövesi, a spus că, de fapt, CCR a încălcat Constituția luându-se de DNA.

Decizia în sine și motivarea sunt, deja, elemente ale unei alte bătălii, care s-ar putea solda cu o readucere cu picioarele pe pământ a procurorilor. S-ar mai putea, de asemeni, ca aceeași decizie să fie folosită sau să ducă direct la demiterea din funcție a șefei DNA și a șefului Parchetului General.

Ei bine, când au realizat asta, procurorii au reacționat extrem de ofuscați. Asemeni lor au reacționat și proptelele lor din presă, care încearcă acum să acrediteze ideea că, de fapt, șeful PÎCCJ și șefa DNA nu pot fi schimbați din funcție de către politicieni.

Ei bine, în primul rând, șeful Parchetului General și procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție sunt numiți în funcție de către politicieni. Chiar și când numirile le fac tehnocrații, tot politice sunt. Căci ministrul Justiției propune numirea acestor persoane, iar președintele este cel care face numirea.

Ministrul Justiției, de asemeni, poate controla activitatea procurorilor. Așa zice Legea 304/2004, la articolul 69. În cazul în care controlul nu iese bine și se constată exercitarea “necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilităților și aptitudinile manageriale”, după cum zice Legea 303/2004, la articolul 51, alineatul 2, litera b), ministrul Justiției poate merge chiar mai departe și poate cere revocarea din funcție a șefului Parchetului General sau a șefului/șefei DNA. Propunerea sa este avizată de CSM și pusă în practică de către președintele României. Nu scrie nicăieri că avizul CSM trebuie să fie favorabil revocării din funcție, scrie doar că el trebuie să existe. Propunerea vine de la exact cel care a făcut și propunerea de numire a respectivilor șefi, iar decizia este luată de către exact cel care a făcut-o.

Procurorii au alte păreri, însă. Căci ei sunt convinși, și își exprimă aceste convingeri în comunicate de presă, că șefii parchetelor nu pot fi revocați din funcții. Ei sunt niște supraoameni, deasupra legilor și deasupra Constituției înseși. Procurorii-șefi ai PÎCCJ și DNA sunt asemeni șoferilor care încalcă legea conducând mașini înmatriculate în Statele Unite, de exemplu. Atunci când sunt prinși încălcând linia continuă sau limita de viteză, arată candizi organului plăcuțele de înmatriculare. Poate că unii se lasă impresionați, deși n-ar trebui. Nu contează ce clanță îți desenezi pe frunte, relevant fiind dacă ai încălcat sau nu legile țării în care funcționezi sau circuli.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]