Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Țara lor, băi, țara lor

Zoom Țara lor, băi, țara lor

Ieri, în Piața Palatului din București a avut loc mitingul de lansare în cursa electorală a candidatului dreptei Swarovski la alegerile prezidențiale.

Sub bagheta chiorâșă a unui Humpty-Dumpty londonez – care nu a avut nicio jenă să se lase plătit și de Vântu, și de Voiculescu (deși știa, ca ziarist, foarte bine cine sunt și ce fac) sub pretextul meschin că are o chirie de achitat – s-au urcat pe scenă oameni unul și unul. Blaga, Pavelescu, Berca, Turcan, Paul, Ingaș, ba chiar și Noua Acnee, reprezentată de Neamțu. Toți n-au fost decât trupele de ofiliți care au cântat în deschiderea capului de afiș: însuși Mihai Răzvan Ungureanu, cel care, da, va candida la președinție “dacă va fi nevoie”.

Pentru mine informația nu e nouă, dar nu mi-au ajuns cei 7 ani scurși între 2005 și 2012 pentru a mă obișnui cu ideea. Mă mai liniștisem când cu numirea la SIE, crezând că drumul președinției s-a închis, dar din februarie încoace am iar frisoane, care au devenit aproape insuportabile de ieri după-amiază. 

Nu mă sperie atât o posibilă (deocamdată improbabilă) reușită, cât mă îngrozește încercarea. Pentru că, printre altele, retorica i-a jucat o festă, ieri, lui Mihai Răzvan Ungureanu. Retorica, temperatura, vederea unei mari mulțimi în aer liber, toate acestea l-au făcut să spună care-i realitatea în care trăiește. Și, credeți-mă, este complet diferită de realitatea pe care o cunoașteți voi.

“I-ați auzit vorbind despre guvernare? Nu! I-ați auzit călcându-ne în picioare [sinistru simț auditiv, n.m.], călcând în picioare democrația NOASTRĂ, călcând în picioare legile NOASTRE!”. Mai departe n-am auzit decât frânturi, pentru că eram deja ocupat cu împachetatul. Nimic nu mă sperie mai mult decât adevărul. Iar adevărul ăsta e: de 8 ani e democrația LOR, sunt legile LOR! Nici măcar ale celor câteva mii de oameni aduși cu autocarul la miting. Poate, nici măcar ale tuturor celor câteva zeci de oameni de pe scenă. Și nici măcar legile astea, ale LOR, nu le respectă.

Cine sunt EI? Aproape că nici nu mai contează. Cert este că eu nu sunt. Cum nu sunteți nici voi. Nu contează nici măcar că eu și voi suntem mai mulți. După ultimele date, cam 19 milioane. Singurul lucru pe care-l știu și înțeleg EI este că democrația este a LOR, legile sunt ale LOR, e țara LOR.

După ce am împachetat câteva ore, acum despachetez. Unde să mă duc? Spre deosebire de EI, nici pe mine și nici pe voi nu ne așteaptă înlăcrimate conturile și casele din străinătate, prietenii europeni cărora le-am fi dat băncile și petrolul, cuprul, aurul sau gazele de șist. Iar eu cu doctori adevărați nu mă înghesui la spălat vase, pentru că aș pierde.

Nu știu exact ce să fac, dar îmi înmugurește o idee. Dacă, brusc, de azi încolo am refuza să ne mai plătim taxele, ca grecii, ar începe și ei, la fel de brusc, să dea în bâlbâială. Chiar, cum ar fi? Să-și facă EI legile LOR, democrația LOR, țara LOR. Dar nu pe banii noștri!

 

 

 

12 comentarii

 1. #1

  Toate bune, si frumoase, si la locul lor… Mai putin partea cu doctorii adevarati cu care nu vrei sa te inghesui la spalat vase… Suntem foarte multi doctori adevarati in UK, care facem medicina adevarata, in spitale si clinici adevarate, cu aparatura adevarata, acordindu-ni-se respect adevarat, pe bani adevarati. Poate ar trebui sa reconstruiesti fraza si sa-ti ceri scuze. In rest, te citesc (va citesc) cu mare placere.

 2. #2

  Bravo! Excelent articol…al nostru…

 3. #3

  Prea bun text ptr a permite tuturor sa aiba acces la el

 4. #4

  Acest articol ar trebui inclus intr-un manual de democratie

 5. #5

  “dati-ne tara inapoi s-o facem cum vrem noi ” Monica Macovei

 6. #6

  Era vorba despre oameni cu diplomă de doctori, nu de medici, și nu era nimic jignitor. Dimpotrivă, este vorba despre masivul exod de oameni buni, exod început cu multă vreme în urmă, și care i-a forțat pe mulți dintre aceștia să lucreze pe posturi pentru acre erau supracalificați.

 7. #7

  Am citit de 2 ori articolul datorita comentariilor elogioase, dar am ramas tot nedumerit. Clasa politica romaneasca a fost perpetuu misela pe tot parcursul sec xix si xx. Daca despre Bratieni putea oriice om deslusit la minte sa zica ca este imoral sa sustina “pe ai nostri”, indiferent de calitatea profesionala si morala, daca putem gandi acum despre Ionel si Vintila ca au fost cel putin nepriceputi in formarea Armatei Romane in preajma primului razboi, nimeni din ziua de azi nu poate anula cu aceste argumente rolul covarsitor pe care l.au avut in crearea Romaniei moderne. Sa inteleg ati fi preferatun Bacalbasa, un socialist cu vorbe goale, pe principiu ca Bratianu e imoral si incompetent iar aialaltii vorbesc corect ca din Evanghelie?? Departe de mine de a compara clica pdlista cu unul din creatorii Romaniei, dar vreau sa augmentez o idee si sa va acuz fie de prostie fie de interes. Domnii mei, daca intre Stalin si Hitler nu ai ce sa alegi, intre Stalin si Tito il aleg pe ultimul. Dumneavoastra va manifestati cu totii o ostilitate corect tintita catre pdlisti, insa in mod suspect ii puneti pe psdisti in umbra primilor. Daca nu va e frica ca or sa va puna pumnul in gura ori sunteti amortiti intelectual or cantati frumos o partitura. Clasa politica romana e putreda, dar mucegaiul unora e toxic in doza infinitezimala pe cand la altii trebuie sa mananci mai multe mere pt a pune mainile pe piept. Voi ati ales. Oare de ce asa?

 8. #8

  Puteți să mă acuzați de orice vreți, dar vă rog să nu mă condamnați fără dovezi. În text este vorba atât despre pedeliști, cât și despre pesediști sau peneliști. Nu mă întrebați acum care este soluția, pentru că nu sunt încă pregătit să vă dau un răspuns. Lucrez la unul mai elborat și sper să-l pot formula cât mai inteligibil până la sfârșitul anului.

 9. #9

  patrik , e a NOASTRA…………………….DE FAPT E A LOR CA VORBEA PT EI…………………..asa cum vorbea tunsul felegunsul sin decembrie 89 cand era in CC al UTC si-l lingea in ghaoaza pe conducatorul iubit………..asa cum facea si dubalri de alocari bugetare pt postul de la vinea( ca avea si el un standard de viatza) asa cum lua nevasta-sa 100k/an de la OMV ca era cel mai bun medic din RO……………astia ne cred prosti dar de fapt se bazeaza pe prosti care sa inghita gulgutele pedelachiste cu cinstea si independeta…………..oricum rezultatut va fi f. strans si poate chiar contestat pt furt-manipulare–etc…..

  PS: l-am votat pe bashinosul de la cotorceni de 2 ori…………..asa ca sunt si eu un bou ca am cumparat gulgutele………

 10. #10

  Mai demult,cam citeam articolele lui Patrik,d’a de cand Ctavencu imbarbata statul de drept Bashitlerist,i-l cam evitam,Cu toate ca nu exista decat o solutie,fuga din Romanika,articolul de mai sus,i-l apreciez,ca si pe cele din epoca ”democratiei originale”.

 11. #11

  Pare a fi un text terapeutic.
  Dar mesajul general il gasesti si la vecina Maricica.

 12. #12

  Oare cati au auzit cu adevarat asta in discursul securistului?Nici nu vreau sa-mi inchipui cat de putini, chiar si din aceia cu papion.Trist.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cum să nu murim

  19 ianuarie 2021

  Mihai Eminescu a învățat să moară cu mult înainte de-a muri la un azil de nebuni și-a mai murit o dată cînd a ajuns nume de cofetărie în orășelele de […]

 • Școală să fie, dar și pușcărie!

  19 ianuarie 2021

  România se împarte iar în două: vaccinații și ceilalți. Elixirul Pfizer vine în doze mici și selective, așa că viața normală are de stat la coadă încă multe luni. Așa […]

 • Ce frumoasă vaccinare!

  19 ianuarie 2021

  „Trebuie să fim pregătiți și tocmai de aceea am convocat astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu experții din domeniul vaccinologiei. Am evaluat stadiul pregătirilor României și am discutat […]

 • Metamorfoza țăranului român

  12 ianuarie 2021

  Dacă pînă acum cinci-șase ani mă dădeam de ceasul morții că boarea societății de consum a ocolit satele românești, astăzi cantitatea de supermarket-uri și de superbet-uri pe cap de băștinaș […]

 • Vaccinați, băieți, orice, numai vaccinați!

  12 ianuarie 2021

  Campania de vaccinare a devenit o tristă eroare de vorbire. Iohannis și-a retras capul din prompter și l-a lăsat pe bietul colonel Gheorghiță să încaseze singur cartușele urii populare, pe […]