Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Țara te vrea mort

Zoom Țara te vrea mort

Stânga sau dreapta, înscriși în marile familii europene ale popularilor, socialiștilor sau liberalilor, guvernanții României din ultimii ani au în comun cinismul transpartinic atunci când vine vorba de muribunzii României.

De opt ani, cel puțin, național liberalii, democrat liberalii și social democrații își pasează de la un ministeriat la altul câteva sute de mii de oameni care-și poartă cu resemnare celulele canceroase pe un drum care este, pentru mulți, fără întoarcere. Trăim în plin secol XXI și dacă nu s-a descoperit, încă, leacul pentru cancer, am descoperit, măcar, compasiunea, solidaritatea și posbilitatea de a le oferi oamenilor în suferință demnitate, alinare și speranță. Sau cel puțin așa credeam, așa ne plăcea să credem.

Descoperim, însă, la luni bune de zile de la momentul în care șeful Casei de Asigurări de Sănătate era să fie linșat din cauza problemelor cu medicamentele destinate bolnavilor de cancer, că problema n-a fost rezolvată. Că nici charismaticul Raed Arafat n-a făcut decât să promită o rezolvare, nu să o și ofere. Că nici USL-ul, care a exploatat electoral până la lacrimi momentul, n-a deblocat la timp banii necesari citostaticelor și analgezicelor. Pentru noi, cei din afara problemei, e trist. Pentru cei din interior, pentru miile de oameni care apelează la rețele paralele de aprovizionare cu speranță la fiolă, este, de cele mai multe ori, dureros.

Suma necesară pentru ca aprovizionarea cu medicamente pentru bolnavii de cancer nu este nici pe departe uriașă. E chiar hilară, comparată cu sumele de bani de care își bate joc, zilnic, sistemul medical. Cu atât mai greu este de înțeles de ce acești bani nu se găsesc sau nu s-au găsit la timp.

Dacă cineva își face calcule, cu cinism, că 480.000 de bolnavi de cancer sunt o pierdere electorală suportabilă, ar trebui să se gândească și la familiile acestor oameni. Dacă 300.000 de păgubiți ai FNI-ului și familiile lor au putut schimba soarta alegerilor prezidențiale din 2009, cu atât mai greu vor atârna în balanță 480.000 de familii cărora indolența și nepăsarea unui ministru le-a lăsat o persoană dragă să moară în chinuri inadmisibile în Europa anului 2013.

Se cheltuie, anual, milioane de euro pentru a se dota cabinetele de planificare familială cu anticoncepționale care se învechesc în dulap, nefiind niciodată distribuite. Personal aș investi într-o mașină a timpului care să funcționeze o singură dată. Atât doar cât să trimită aceste anticoncepționale irosite înapoi cu 58 de ani, spre îndoparea doamnei Nicolăescu. Un contabil cinic mai puțin ar fi, deja, un pas înainte.

Exclusiv online

1 comentariu

  1. #1

    In primul rand – tara te vrea prost . Pt . a vota cu kurul . Dupa care mori , vrand-nevrand , de mana idiotilor pe care i-ai votat , la randul tau , cu mana ta…E simplu .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint