Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Top 3 alte momente istorice întrerupte de manele

Zoom Top 3 alte momente istorice întrerupte de manele

Iubitorii de muzică prezenți în week-end la festivalul Neversea au reclamat faptul că au asistat la cel mai ciudat lucru posibil pentru România: s-au băgat manele. Ceea ce ei nu știu este că legătura istorică dintre români și manele e una extrem de strînsă, similară cu aceea dintre codru și români, doar că mai puternică pentru că majoritatea codrilor au fost tăiați.

1) Alegerea locului în care va fi ridicată Mănăstirea Putna – Legenda spune că Ștefan cel Mare a fost nevoit să tragă cu săgeata de peste 23 de ori pentru a alege locul potrivit în care să construiască viitoarea Mănăstire Putna, pentru că de fiecare dată cînd marele voievod țintea într-o direcție, dintr-o Dacie Logan albă, cu numere de Vaslui, începeau să se audă manele, mai precis versurile: “Cine-i mare barosan? / Barosan de barosan? / Eu sînt mare, eu sînt mare, / Eu sînt marele baștan, / Am valoare, am valoare, / Am firmă de barosani”. Convins că versurile manelei sînt un atac direct la scunzenia sa, Ștefan, care, așa cum spune în cronici, era destul de aprig la mînie, a hotărît în cele din urmă să-și direcționeze săgețile spre Logan-ul alb, perforîndu-i rezervorul de benzină și pornind un foc numai bun ca să netezească terenul pentru viitoarea mănăstire.

2) Bătălia de la Călugăreni – Exact în momentul în care Mihai Viteazul se pregătea să-i împingă pe turci, cu cavaleria, în lunca Neajlovului, cronicarii vremii spun că dintr-un tufiș au început să se audă versurile nemuritoare: “Dă-i din buci, buci, buci, / Ca la turci. / Dă-i din buci, buci, buci, / Ca la turci. / Dă-i din buci, buci, buci, / Ca la turci. / Păi, un’ să te duci? / N-ai un’ să fugi. / Ușor, ușor, păi cu talent, / Ca-n Occident. / Ușor, ușor, bineînțeles, / Bomba, bomba”. Pînă în ziua de azi nu se știe cine este resposabil pentru această diversiune, dar asta i-a împins din spatele pantalonilor pe oștenii lui Mihai, care au dat cu armata turcă de pămînt, dar apoi au fost nevoiți să se retragă în munți.

3) Marea Unire de la 1918 – Deși toată lumea știe de momentul emoționant al Horei Unirii, foarte puțin știu că momentul a fost urmat și de o sîrbă, un dans al pinguinului, cinci minute de Lambada și, nu în ultimul rînd, un colaj cu cele mai îndrăgite manele ale vremii, printre care și “Coniacul și maneaua, /Astea două îmi fac damblaua. / Și nu am să mă dau bătut, / Nici la dans, nici la băut. / Unirea, Unirea, să am la masa mea Unirea, / Unirea, să bea toată lumea Unirea, / Unirea e cel mai bun coneac, / Unirea, Unirea și pentru cel sărac”.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]

 • Petroave!

  10 septembrie 2019

  Cea mai jalnică scuză este, totdeauna, „N-am știut!“. Copiilor poți să le-o ierți, dar adulților, nu. Mai ales că un principiu de drept spune că necunoașterea legii nu te absolvă […]

 • Nimerick

  3 septembrie 2019

  De mori ca mîine, scapi de-o povară: frica de moarte o să dispară și-o să te-apuce, unsă cu miere, o mare poftă de înviere.  

 • Adevărul e că nu se mai muncește, tovarăși

  3 septembrie 2019

  Analfabet și criminal, Nicolae Ceaușescu sare în ajutorul urmașilor săi președinți. Rafala care l-a împiedicat să ni se destăinuie pe larg începe să rănească un public tot mai numeros. Pe […]