Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Top 3 obiceiuri uitate de 1 Mai

Zoom Top 3 obiceiuri uitate de 1 Mai

Deși avem unele din cele mai frumoase tradiții populare din lume, deseori, în goana noastră după bani și succes, avem tendința să uităm învățăturile populare ale străbunilor noștri, credințe populare adînc înrădăcinate în conștiința colectivă care nu demult constituiau legi de netăgăduit. Din păcate, doar cîteva dintre aceste obiceiuri s-au mai păstrat pînă în ziua de azi, de exemplu cele prilejuite de 1 Mai.

1) Pusul micului sub pernă – Un ritual al fertilității întîlnit în România încă din cele mai vechi timpuri. Fetele își puneau un mic sub pernă ca să viseze dacă o să-și întîlnească ursitul în Vama Veche. De cele mai multe ori, însă, se trezeau în mijlocul nopții că le e foame și mîncau micul, chestie care le făcea să miroasă foarte tare a usturoi a doua zi și le transforma în ființe irezistibile pentru majoritatea bărbaților, pentru care se știe că micii au un puternic efect afrodiziac.

2) Aruncatul micului peste umăr – Obicei pornit de la Ștefan cel Mare, aruncatul micului peste umăr este ritualul sfînt prin care bărbatul casei ia un mic în mîini și îl aruncă pe spate cu toată puterea. În locul în care aterizează micul, bărbatul casei va face grătar în siguranță, fiind protejat de răutățile ființelor supranaturale care îi doresc să eșueze în fața familiei, să fie umilit și să-și piardă nevasta, averea, serviciul și tot ce are mai scump pe lume. Dacă aruncarea micului se face cum trebuie, grătarul va fi mănos tot anul, carnea nu se va lipi de el, iar cotletele de porc vor avea o ușoară aromă de aripi de înger.

3) Primul pipi în mare – Un indicator constant al norocului și bogăției, primul pipi în mare se face obligatoriu cît mai repede după sosirea la mare, preferabil cît mai departe de mal. Dacă marea e agitată și valurile aduc pipiul înapoi înseamnă că subiectul a avut ghinion și va trebui să facă un duș, pentru că altfel e foarte scîrbos și necivilizat tot ce s-a întîmplat. Dacă marea duce însă pipiul în larg înseamnă că zeii apelor au acceptat ofranda și că subiectul va beneficia de noroc pe toată durata șederii sale la mare.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    foarte important e si primul kk in mare daca valurile i-l aduc la mal sigur cineva va calca in el si te va injura, daca valurile i-l trag in larg va ajunge cu siguranta la turcii care neau ocupat 300 de ani si asa le trebue.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint