Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Top 5 nași șpăgari

Zoom Top 5 nași șpăgari

1. Nașul care ia șpagă pe față

E atît de priceput în a lua șpagă încît și-a dezvoltat un întreg sistem. De multe ori, șpaga lui e mult mai fiscalizată decît dacă ai lua bilet. Are tot timpul bani mărunți la el pentru șpăgile meschine de pe rute precum Videle – Roșiorii de Vede, unde fiecare 10 bani contează. De asta e și genul de naș care nu face compromisuri. Îți dă biletul la fix 60% din valoarea lui, nici mai mult, nici mai puțin, pentru că are și el niște comisioane de achitat mai departe.

2. Nașul care are nevoie de o poveste înainte să-ți ia banii

În momentul în care te prinde, pentru primele cinci minute îți dă senzația că ai putea să iei amendă sau să te coboare la prima. E indignat la modul cel mai serios de faptul că umbli fără bilet, de parcă ai vîndut droguri. Pentru o clipă crezi că e unul dintre acei nași deontologi. Dar după un sfert de oră de tatonare, vezi că amenda aia tot nu vine, dar parcă nici nu pleacă de lîngă tine. Și apoi îți dai seama: El ar vrea să-ți ia șpaga, dar, ca să se simtă bine, are nevoie de o motivație internă. Așteaptă de la tine o poveste de viață, să-i smulgi o lacrimă. Te trage de limbă pînă cînd îi spui că ești un student amărît din provincie, care trăiește înghesuit într-un cămin mizer doar din bursa pentru care învață noapte de noapte la lumina lămpii, fiindcă în timpul zilei muncește pentru a-și susține părinții de acasă. După povestea asta se simte bine că a făcut o faptă bună pentru un tînăr de viitor, chestie care bate vina că a furat bani de la bugetul statului.

3. Nașul paranoic

Cu nașul paranoic e cea mai neliniștitoare călătorie pentru că, după cum se știe, paranoia e mai molipsitoare decît un herpes în Kulturhaus. Probabil că nu face mulți bani, fiindcă dă trei sferturi din ei pe medicamente împotriva anxietății. Cu nașul paranoic, procedeul de șpăguire nu e niciodată simplu și niciodată la fel. Poate să varieze de la „dă-mi banii ăștia pe sub masă ca să nu ne vadă nimeni” pînă la „Pune banii într-o pungă de hîrtie legată cu elastic albastru. Plasează punga în coșul de gunoi al compartimentului 3, vagonul 6, după care dă-mi un beep lung cu număr ascuns pe telefonul fix.” Cînd vorbește cu tine are senzația că au plantat polițiștii microfoane în pereți și e mai precaut cu orice seamănă a cameră video decît sînt ăia de la Cernavodă cu uraniul.

4. Nașul tîrguitor

E genul de controlor care vrea să facă show din orice mită luată. Nu poți să-i oferi tu niște bani pur și simplu. Trebuie să simtă că i-a meritat. Negociază cu tine pînă la ultimul kilometru. Dacă ești dispus să-i plătești din prima cît cere, se simte chiar insultat. „Bă, tu ești prost? Nu face atît”. Ar fi în stare să facă și licitație cu strigare pentru blatiști. Partea bună e că poți să-l bagi în tot felul de combinații și să-ți scoți banii înapoi pînă la destinație. E genul de om care n-ar refuza o șeptică pe bani.  E așa de obsedat de jocuri că ai putea să pui pariu cu el și pe cîți stîlpi de telegraf sînt pe kilometru.

5. Nașul care nu ia șpagă

Nașul care nu ia șpagă este un adevărat Bigfoot al căilor ferate. Unii spun că l-au văzut, dar, în afară de cîteva poze încețoșate făcute cu telefonul, nu există dovezi clare ale existenței acestuia. Totuși, îi puteți întîlni în mediul lor natural de Paști și de Crăciun, în vizitele obligatorii de sărbători și la mesele de familie. Sigur, acești nași nu lucrează la CFR, dar simplul fapt că nu simți nevoia să-i întinzi o bancontă de 10 lei face sentimentul neprețuit.

Exclusiv online

1 comentariu

  1. #1

    mai era un nas pe ruta spre craiova care lua banii si apoi ii arunca pe geam, in padurea de langa arges.. cred ca se incadreaza in ultima categorie..aia cu legende si creaturi mitice… s

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint