Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Tot zboară guvernatorii, mult mai des decât cocorii

Zoom Tot zboară guvernatorii, mult mai des decât cocorii

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a ajuns la guvernatorul cu numărul 13 în nici 30 de ani. De fapt, mandatul de guvernator cu numărul 13, pentru că guvernatori au fost 12, Grigore Baboianu ocupând funcția de două ori. Pare, mereu, că Delta este prioritatea numărul unu a fiecărui nou guvern. Cum vine un nou premier, primul lucru pe care-l are în minte este, cu siguranță: „Ia să fac eu ceva pentru oamenii din Deltă. Dar ce-aș putea face? Aș putea face ceva util? I-aș putea ajuta cu ceva? Nu, că nu mă pricep. Dar ceva-ceva tot trebuie să fac, și încă repede. Ia să le schimb eu guvernatorul!“. Așa se face că, sub 16 prim-miniștri, ARBDD a avut 13 guvernatori. Media unui mandat de guvernator al ARBDD este de 2 ani și 2 luni. Cel mai lung mandat a fost cel al lui Virgil Munteanu, între 2000 și 2005, cele mai scurte le-au aparținut lui Liviu Mihaiu și Vioricăi Bîscă.

ARBDD este o instituție

complicată, greu de gestionat, plină de găști și interese. În câteva luni poți chiar învăța multe despre Delta Dunării, dar nu apuci să te prinzi nici cine-ți ascunde hârtiile importante, nici cine mânărește achizițiile sau cine trage cu adevărat sforile. Nici Hercule n-ar reuși să facă în ARBDD ceea ce a reușit în grajdurile lui Augias, dacă n-ar avea suficient timp la dispoziție.

Sunt mereu în derulare multiple proiecte, problemele Deltei sunt nefârșite. Astupi o gaură, iar Dunărea, năvalnică, dă buzna, imediat, pe partea cealaltă.

În ultimii șapte ani, nici un guvernator al ARBDD nu a fost lăsat să ducă ceva la capăt. Viorica Bîscă a sta câteva luni. Edward Bratfanof a avut un mandat de aproximativ doi ani. Lucian Simion tot aproximativ doi ani, fiind schimbat prin telefon, în timp ce se afla în mașină, în drum spre avionul care ar fi trebuit să-l ducă la o conferință internațională. A coborât din mașină la Hârșova și a așteptat să-l ia cineva acasă, că nu mai avea rost să plece. Dar conferința nu a fost văduvită de prezența guvernatorului. Înlocuitorul lui Simion, Grigore Baboianu, se afla în aceeași mașină, în drum spre același avion. A plecat din Tulcea șef de departament și a ajuns în Brazilia guvernator. A avut și el un mandat de un an. I-a succedat Mălin Mușatescu, colegul nostru. A condus și el rezervația doi ani. A fost schimbat din funcție în iunie, înlocuit fiind de actualul guvernator, Cătălin Țibuleac.

I-am cunoscut

pe toți acești ultimi patru guvernatori, am discutat cu ei, le-am luat interviuri, fie eu, fie Cristian Teodorescu, le-am ascultat proiectele, am înțeles ce viziuni au, dacă au, ce vor să facă. I-am urmărit în conferințe, simpozioane, întâlniri publice cu oameni simpli sau cu personalități. Nici unul nu voia să facă rău Deltei, dar pentru a face binele pe care-l doreau ar fi avut nevoie de mai mult timp. Mult mai mult. Trei dintre ei nu l-au primit. Al patrulea nu se știe, încă.

Deja umblă zvonul că premierul Orban ar vrea să schimbe guvernatorul. Pentru că este numit în timpul guvernării PSD. Deși nu este membru de partid și nici nu a fost. Îi interzicea meseria, fiind ofițer SRI până acum doi ani, când s-a pensionat din funcția de director al SRI Tulcea. Dar pentru Ludovic Orban, care vrea să-și epuizeze mâna semnând decizii de demitere, amănuntele nu contează. Contează dorința de penelizare.

Am asistat,

miercurea trecută, la o întâlnire a guvernatorului Țibuleac cu oameni din Deltă, pe problema turismului. Sunt atâtea aspecte, atâtea lucruri de rezolvat. Unele sunt în curs, în lucru, altele de-abia acum se ridică. Sunt modificări legislative, unele urgente. Sunt lucruri stabilite în discuții cu comunitățile locale sau cu mediul de afaceri, sunt proiecte în derulare menite a ușura viața oamenilor din Rezervație. O schimbare de guvernator acum ar fi la fel de oportună ca o frecție bine aplicată unui picior de lemn. Ar însemna o nouă întârziere în proiecte, o nouă întârziere în reformarea ARBDD, un nou eșec. Doar pentru orgoliile unui premier cu mandat limitat în timp?

Ce-o fi, om vedea. Dar ar fi bine ca Ludovic Orban să nu ducă absurdul penelizării prea departe. Se iau voturi și de pe teritoriul RBDD și s-ar putea ca PNL-ul să ajungă în mare nevoie de voturi pe finalul anului viitor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Institutul pentru Combaterea Horelor

  7 iulie 2020

  Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

 • Limitele unui jucător de golf

  7 iulie 2020

  De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]

 • Legea și Constituția nu poartă mască. Să le muim!

  7 iulie 2020

  Nu există, am cercetat, nici măcar o singură obligație legală ca onor Constituția să poarte mască atunci când intră într-un spațiu public închis. Nici celelalte legi, ordonanțe simple sau de […]

 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]