Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Totul sub Cer

Zoom Totul sub Cer

Te prinde de la primele pagini şi te ţine pînă la ultima. Dacă o ştii pe Matilde Asensi din Ultimul Cato, romanul celebrităţii ei, nu te miri. Misterioasa ei carte* cu chinezi şi reprezentanţi ai altor neamuri pe urmele unei comori fabuloase are tot ce-i trebuie unei poveşti de aventuri ca să te cucerească. 

Culoare locală, ciudăţenii chinezeşti, mafioţi locali, Feng Shui, arte marţiale, şi toate astea în interesanţii ani ’20, cînd imperialiştii japonezi încercau să-l aducă înapoi pe tron pe ultimul împărat, naţionaliştii se înţelegeau cu comuniştii şi toţi voiau să descopere mormîntul primului împărat, cel cu Marele Zid. Cum se întîmplă în romane, întîmplarea face ca o pictoriţă din Spania, ajunsă la Paris şi măritată cu un francez stabilit în Shanghai, să ajungă prima la un capăt al firului. Nevrotica pictoriţă a venit după moştenirea soţului, dar află că răposatul i-a lăsat numai datorii, plus o încurcătură periculoasă.

Un anticar chinez şi un jurnalist irlandez beţiv o informează pe Elvira că mafia şi eunucii împăratului sînt cu ochii pe ea. Anticarul i-a vîndut soţului o cutie care se pare că ascunde ceva teribil de preţios. Văduva găseşte cutia pentru care mafioţii i-au omorît soţul. Înăuntru, printre diverse chinezării străvechi, un manuscris: primul pas către mormîntul împăratului. Artista falită, care are şi o nepoată grasă după ea, anticarul, jurnalistul şi un chinez de 13 ani care ştie spaniola pornesc în călătorie pe urmele celorlalte indicii.

Pe drum, Elvira învaţă tot soiul de ches­tii chinezeşti, de la gimnastica de dimineaţă la daoism şi leacuri secrete, nepoata ei slăbeşte şi anticarul le dezvăluie că nu e un vulgar vînător de comori, ci un politician în misiune patriotică. Şi mormîntul fabulos, faţă de care peştera lui Ali Baba e o puşculiţă cu mărunţiş? Veţi citi şi veţi vedea: ce v-am spus aici sînt doar primii paşi din această imprevizibilă expediţie care o va scăpa pe pictoriţă şi de nevroze, şi de faliment.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale