Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Tovarășa Ceașcă, față cu secundariatul medicilor

Zoom Tovarășa Ceașcă, față cu secundariatul medicilor

Cărție de medicină sînt grele: și ca să le înveți, dar și ca să le cari. Tinerii medici din anii’80 s-au trezit într-o zi că nu se mai dă secundariatul. Pentru nepreveniți: asta e specializarea, pe căprării, de după facultate.

După ce faci secundariatul devii chirurg, internist, epidemiolog, anatomopatolog și altele. Într-un an însă, cînd i se aduce la semnat Elenei Ceaușescu– Cabinetul 2, te pui?– decizia pentru organizarea acestui examen, ea întreabă la ce folosea chestia asta. Ca să se specializeze medicii, i s-a răspuns. „Cum să se specializeze? În facultate ce-au făcut?!”, s-a mirat academiciana. Și n-a vrut să semneze.

Cu mintea ei odihnită, Elena Ceaușescu și-a adus aminte și în anul următor, cînd i s-a adus mapa la semnat, că dăduse ordin să nu se mai dea acest examen și să nu se mai facă nici un fel de specializare, fiindcă medicii trebuie să știe tot ce trebuie cînd termină facultatea, că de-aia fac șase ani acolo! Și tot așa din an în an, în timp ce medicii învățau pentru secundariat cu speranța că se va găsi vreun ministru al Sănătății s-o convingă pe Ceaușeasca. Pe atunci, Daniela, soția mea, stătea de vorbă cu colegii ei de an despre acest examen, în special cu prietena ei Consuela: „Tu ce-ai auzit, Consu – se dă?”.

Țin minte întrebarea asta fiindcă am tot auzit-o mulți ani la rînd, adică pînă în 1990. Unii dintre medicii care ar fi vrut să dea secundariatul au renunțat să se mai pregătească pentru el. Alții au murit de tineri, dar încăpățînații, printre care și Daniela, chiar și după ce primiseră repartiții „definitive” prin țară, își țineau arma în poziție de atac. Asta însemna pentru ea că și atunci cînd plecam în concediu, pe unde ne duceam, înainte de bagaje încărcam în mașină cărțile pe care ea trebuia să le învețe pentru examenul care se tot amîna. În treacăt fie zis, însă, pe atunci mesajul de la Ministerul Sănătății era: „Pregătiți-vă totuși!”. Așa că și dacă ne duceam în vacanță, luam cu noi grelele cărți pe care trebuia să le știe Daniela. Ea le știa, dar le revizita ca să nu uite diverse amănunte de care ar fi depins, poate, nota ei de la rezidențiat.

Cîte plimbări împreună am ratat din cauza asta, cînd eu ieșeam cu băieții noștri cînd erau mici, pentru ca Daniela să învețe! Cîte nopți a stat ea să buchisească acele cărți groase, ca să-și împrospăteze materia, în așteptarea capitalei decizii a Cabinetului 2?! Pe atunci, pentru cititorii mai tineri care nu cred că programul de la Televiziunea Română, nu mai dura decît două ore pe zi, lumea nu ieșea în stradă ca să-și apere drepturile. Doar mai mîrîia pe la cozile la alimente.

În 1990, cînd s-a dat din nou secundariatul, cei care nu-l luaseră au făcut scandal, cerînd să fie anulat, fiindcă se dăduse un test, nu o lucrare cap-coadă, cum se obișnuia.„Ca să nu se copieze!”, a fost răspunsul.

Am fost fericit cînd s-au aflat rezultatele: zecile de kilograme de cărți medicale nu mai erau bagajul nostru obligatoriu în vacanță!
Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale