Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Traian Ungureanu: „Dacă vom cădea, vom cădea pe mîna altora“

Zoom Traian Ungureanu: „Dacă vom cădea, vom cădea pe mîna altora“

Reporter: Se duce Europa în jos?

Traian Ungureanu: Euro şi Uniunea Europeană, nu Europa. Moneda şi Uniunea au fost construite cu un idealism bun pentru vremuri prospere, dar casabil la primul test istoric. De altfel, nu era mare lucru de doborît. O monedă unică nu suportă 17 bugete şi 17 miniştri de Finanţe decît la simpozioane. Uniunea a făcut prea puţin pentru a se apăra de istorie.

De pildă, defilează, în continuare, cu statul social pe post de moaşte ideologice. Asta e mai degrabă o superstiţie pioasă care aduce voturi şi editoriale favorabile, dar distruge viitorul oamenilor pe care susţine că îi apără. 30 de ani de iluzii au creat muntele de datorii care bate Etna şi Olimpul aşezate una peste alta. Italia şi Grecia sînt, însă, falimente locale în­tr-un sistem sclerotic. Aici, da, e vor­ba de Europa, de încetarea poftei de competiţie, de pensionarea instinctului activ al producţiei, de îmbătrînirea populaţiilor şi a gîndirii. 

Rep: Ce va face pînă la urmă UE cu grecii?

TRU: Răspund în germană: Sozialhilfe. Îi va asista. Fără folos. Grecia e într-un faliment profund, iar banii de împrumut nu pot forţa trecerea de la feudalismul pre-industrial la o economie modernă susţinută de infrastructură, educaţie şi investiţii. Pe de altă parte, nu cred că Germania înţelege esenţa istoriei: grecii nu pot deveni nemţi. Deocamdată, Înalta Poartă franco-germană a debarcat doi prim-miniştri aleşi, Papandreou plus Berlusconi, şi a aşezat sau va aşeza în locul lor doi oameni de casă, doi foşti slujbaşi ai instituţiilor europene. Sper că nu e vorba de un precedent, pentru că acest gen de decizii lucrează pervers împotriva democraţiei.  

Rep: Demisia lui Berlusconi le va ajuta cu ceva italienilor?

TRU: Nu. Berlusconi a fost cel mai stabil premier italian de după război. Îndepărtarea lui Berlusconi nu rezolvă problemele structurale şi gradul de îndatorare mortal al Italiei. Ideea după care, fără Berlusconi, în Italia vor dispărea obişnuinţele greceşti e un pariu deplasat. Dar vremea lui Berlusconi s-a încheiat, pentru că vremea politicii italiene clasice s-a încheiat. Sper să o afle şi italienii. Tot ce le pot ura e să fugă de stînga.    

Rep: Nouă ce ne-ar ajuta, cu criza asta?

TRU: Ce ne-ar feri de necazul final? Exact ce ne fereşte acum. România e într-o poziţie economică echilibrată şi nu are datoriile zguduitoare ale colegilor din UE. În plus, românii au înţeles bine ce li se întîmplă şi au cooperat bombănind, dar raţional. În faţa aceloraşi măsuri, francezii ar fi demontat Parisul, ar fi scris o bibliotecă de tratate revoluţionare şi şi-ar fi pus singuri laţul de gît, înainte de a invita sindicatele să le taie craca de sub picioare. Să ţinem minte: dacă vom cădea, vom cădea pe mîna altora. Vreau să spun că alegătorii români se pot ocupa de maturizarea lui Ponta în opoziţie, dar nu de sănătatea pieţelor noastre de export. 

4 comentarii

 1. #1

  D-nul Ungureanu l-ar putea intruchipa,fara efort,pe Catavencu.Si ce succes ar avea rostind:”Dar ce aclamam noi?Noi aclamam munca,travaliul,care nu se face deloc in tara noastra.(…)Industria noatra este admirabila,este sublima putem zice,dara lipseste cu desavirsire.”Daca vom cadea,d-le Ungureanu,este pentru ca ne-am batut joc de munca generatiilor hingherite de comunisti,de ajutoarele europene,pe care Ceausescu le-ar fi folosit mai profitabil pentru Romania(ce ironie a sortii!),de viitorul generatiilor ce vor veni dupa “Era lacustelor”,ce a succedat “Era ticalosilor”(Marin Preda-Cel mai iubit dintre paminteni).

 2. #2

  dupa ce va fugi marinelu matol si cu sinistra nuti cu elicopteu, sa vezi ce de dizidenti, de liiceni si pora , de patapupu si plesu, de roberte. todeari si popovici de ioan olteni de baconschi, fota, lazaroiu si toata gasca de la dna, justitie, politie, … vor zice cum i-a abuzat sexual si intelectual dictachioru matotol
  rusine armata romana

 3. #3

  Totzi sunt desteptzi si scot platitudini. Ce imbecila natzie e Romanica – ne imaginam ca daca ne pricepem la fotbal, finantzele globale sunt o nimica toata. La teveu cu tine ungureanule, sa le explici si la manelisti cum e cu criza, ca e cam nedumeriti – lor incasarile le-au crescut in Noiembrie si bancile le dau credit in continuare, pe asta cum o mai explici?
  Ce imbecila natzie de artisti care se pricep la economie…

 4. #4

  “Berlusconi a fost cel mai stabil premier italian de după război.” Si Ceausescu a fost foarte stabil… Ungureanu a ajuns un panglicar de duzina, regurgitand platitudini PPEiste. Ce sa-i faci, toti trebuie sa manance o paine, pana si intransigentii – asa zisi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale