Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Trebuie știut că Iohannis vrea anticipate Șică nu poate fi refuzat

Zoom Trebuie știut că Iohannis vrea anticipate Șică nu poate fi refuzat

Pe vremea cînd țipa “Ciiineee este generaaalul pentru care merită să ne sacrificăm fiecare minut, fiecare picătură de energie și fiecare strop de sudoare?”, Ludovic Orban era deja acel soldat care poartă în raniță bastonul de pușcăriaș. Făcea deja parte din plutonul celor cu dosar la Transalpina și din batalionul celor ce urmau să fie prinși cu șpagă de campanie. Cum a ajuns, cu toate astea, să fie pus premierul României? Păi, ne explică Băsescu, cel care îi dezvăluia, pe vremuri, unei slugi apropiate, secretul controlului puterii: “Îl ai cu ceva la mînă? Îl pui”.

Orban a fost pus premier cu achitarea DNA la tîmplă și, desigur, poate fi dat jos cu același tip de armament. De aceea a și căzut la învoială să fie de acord cu anticipatele, el nefiind cîtuși de puțin de acord. Iohannis, însă, l-a chemat la Cotroceni ca să se vadă că a fost chemat și i-a schimbat părerea ca să se vadă cine i-a schimbat-o. Iohannis conduce cu mînă forte ceea ce azi numim PNL, iar mica ambiție a lui Orban de a mai sta puțin premier nu putea rămîne nepedepsită în văzul lumii.

Iohannis vrea anticipate nu atît pentru a cîștiga cu PNL mai mult decît are, cît pentru a nu pierde ceea ce are deja. România e greu guvernabilă, iar economia României e un codru în care se rătăcește orice guvern. Guvernarea în sine e groapa comună în care ajung, în cele din urmă, toate ambițiile politice. Guvernul Orban e împleticit în propria nepricepere, e confruntat cu probleme insolvabile, face deja și vorbește deja așa cum făcea și vorbea Guvernul Dăncilă. Dacă așteaptă votul din noiembrie, va lua voturi mai puține decît ar lua azi. Dacă mai stă la guvernare și își erodează procentul, USR și PLUS pot ocupa mai mult loc pe dreapta, iar PSD poate începe să crească.

Numai că socotelile hîrtiei nu se potrivesc cu socotelile vieții. Viața are capricii, sentimente, ambiții, patimi. Vieții nu-i stă mereu mintea la idealuri, la binele public, la sacrificiu, la renunțare. Ludovic Orban știe că nici dacă lumea ar lua-o de un miliard de ori de la capăt, de la supa primordială, el n-ar mai ajunge premier. Așa că mica lui existență rîvnește din răsputeri la prelungirea momentului de glorie guvernamentală în care se află. A așteptat această numire cu răbdare și umilință, cu o speranță pe care doar lăutarii și cîinii vagabonzi o au. De ce să renunțe la ea așa, din senin, doar fiindcă i-o cere un dulap fără sentimente?

Firește că după ce o să sune procurorul o să renunțe, iar planul trufaș al lui Iohannis cu anticipatele va fi pus în mișcare. Dar e important să cunoaștem suferința ce străbate făptura trubadurului Șică, frămîntările care au loc în ființa lui modestă, fricile și regretele care îi zdruncină sufletul de șpăgar cărunt cu părul vopsit, fără vreun serviciu serios la viața lui.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale