Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Tumori, ei se îmbogățesc. Noi aventuri ale generalului Sîrbu la căpătîiul bolnavilor

Zoom Tumori, ei se îmbogățesc. Noi aventuri ale generalului Sîrbu la căpătîiul bolnavilor

În urma generalului, doctorului și impostorului Ioan Sîrbu, faptele se înșiruie ca niște cadavre, al căror parfum, adus de vînt, se întoarce, proustian, de dincolo de mormîntul judiciar în care sînt îngropate. În decembrie 2008, cînd era comandantul Spitalului Militar Central, Ioan Sîrbu a căzut la înțelegere cu firma Radius Medical să facă niște profit pe seama pacienților de la stat. Ideea era ca Radius Medical să aducă în incinta SMC un echipament Pet CT ultimul răcnet, capabil să detecteze tumorile, iar spitalul să-i trimită pe pacienți la investigații private, pe bani mai mulți. Acest tip de echipament nu exista în dotarea SMC, iar posibilitatea teoretică de a oferi bolnavilor aceste investigații, fie și la un preț mai mare, părea rezonabilă. Sîrbu a tras sforile în așa fel încît Radius Medical să dobîndească, printr-un procedeu profund românesc, un spațiu de 377 de metri pătrați în curtea SMC, spațiu constînd, pe vremuri, dintr-un amfiteatru și cîteva laboratoare. Era, care va să zică, primul caz în care o entitate civilă se stabilește în sînul unei unități militare, fără ca la Ministerul de Război să fie spînzurat cineva. Dar ăsta e doar începutul unui șir de întîmplări care aveau să intre în biografia magică a lui Sîrbu cu titlul NUP.

Instituțiile de stat au, se știe, un preț minim stabilit prin lege, sub care nu pot închiria spații. Ei bine, Radius Medical a plătit către SMC o chirie de 8 lei pe metrul pătrat, adică vreo 3.000 de lei pe lună. Să amintim că un aparat de cafea e taxat cu 300 de lei pe metru pătrat și să ne vedem de ale noastre.

În momentul acțiunii, Spitalul Militar avea în funcțiune două computere tomograf și un aparat de rezonanță magnetică (RMN). Practic, șansele bolnavilor de a afla cît mai au de trăit erau bunicele. Dar, ca să funcționeze planul cu Radius Medical, era nevoie ca aparatura spitalului să moară. În august 2009, Sîrbu începe să umble la aspectele tehnice și investește 20.000 de euro în climatizarea RMN – lucru suspect, știută fiind înclinația distructivă a personajului. Dar drumul spre iad e pavat cu false intenții. La scurtă vreme, aparatura RMN se pare că a răcit de la aerul condiționat și a fost lăsată să se odihnească pe butuci. În acel moment, pagina a doua a contractului dintre Spitalul Militar și Radius Medical a fost modificată pe șest, aparatul Pet CT fiind înlocuit cu frații lui mai modești, RMN-ul și computerul tomograf. Prin urmare, în clipa în care spitalul nu mai avea RMN, pacienții au început să fie drenați către RMN-ul privat. Dar o investigație simplă la Radius Medical costa 800 de lei, cîtă vreme spitalului i se decontau, de la CNAS, doar 340. În traducere liberă, asta a însemnat bani frumoși în buzunarul companiei private, bani proveniți de la stat, prin intermediul pacienților spitalului.

La un moment dat, cînd președintele României s-a gîndit să verifice dacă mai există armeni competenți pe tiroidă la Spitalul Militar Central, s-a pus problema unor investigații cu RMN. Cum Radius Medical avea acționariat internațional, serviciile de pază și protocol au găsit că situația nu prezintă garanții de securitate și, fără să se informeze despre protectorii lui Sîrbu, au cerut o anchetă. După ce s-a lămurit toată lumea și s-au dat toate telefoanele, ancheta a obținut două NUP-uri, unul mai obraznic ca celălalt, și a dispărut în neant, ca examenele și stagiile lui Sîrbu. Dar în mai 2010, după debarcarea lui Sîrbu de la conducerea SMC, cineva a avut curiozitatea de a chema un depanator, și RMN-ul spitalului a început să funcționeze bine-mersi. Îi lipsea o plăcuță, așa cum unui computer i se mai arde un circuit. În următorii doi ani, acest aparat, scos de Sîrbu din circuit în 2009, nu numai că a funcționat perfect, dar i-a și adus spitalului un profit de 100.000 de euro.

La scurtă vreme (noiembrie 2010), Spitalul Militar a primit două aparate RMN noi, fapt care a dus la falimentul Radius Medical, rămasă fără clienți (decembrie 2010). Octavian Netcu, patronul companiei, a lăsat să se înțeleagă că Ioan Sîrbu i-a promis, la debutul afacerii, în 2009, că spitalul nu va avea niciodată un RMN funcțional. Dărîmat și tîrînd după el o pagubă de cîteva milioane de euro, Netcu ar fi fost auzit întrebîndu-l pe Diavol cui dracu' i-a venit ideea să-i dea lui Sîrbu 20%.

Ultima oră: Dosarul de plagiat al lui Sîrbu a dispărut subit de la comisia de etică a Facultății de Stomatologie și a fost încredințat spre îngropare Ministerului Educației și Învățămîntului. Aici a fost recepționat de prietenul lui Sîrbu, domnul director Ciucă, pe care martori oculari spun că l-au văzut umblînd prin curtea instituției cu o lopată după el.

Publicat în Cațavencii, nr. 5(83), 2013

1 comentariu

  1. #1

    Buna ziua, ati incercat vreodata sa va interesati de afacerile cel putin dubioase facute de conducerea de la Monetaria Statului? Contracte pentru achizitionarea de termopane, de usi din lemn (oricum trebuie schimbate pentru ca sunt facute din lemn verde si cand se usuca se crapa) de candelabre, de metale pretioase pentru comenzi fantomatice…comenzi pierdute….povesti de amor…demisii date de mai mult de cinci ori…si multe alte smecherii pe banii statului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint