Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Tunul sud-coreean trage să moară

Zoom Tunul sud-coreean trage să moară

Între tunurile date de oamenii lui Iohannis, unul are bubuit adevărat, căci se referă chiar la artilerie. E vorba despre achiziția obuzierelor sud-coreene K9, trîmbițată festiv și propagandistic de un an și ceva, dar blocată din motive penale. Aspectele penale ale acestei operațiuni politice s-au văzut încă de la început, cînd producătorul sud-coreean era dat cîștigător în presă înainte ca licitația să fi demarat. Asta pentru că, dacă mai țineți minte, în decembrie 2022, Guvernul Ciucă în păr, împreună cu o echipă de parlamentari din PSD, conduși de Ciolacu, vizita pe nepusă masă Seulul, ca sub presiunea unui ordin.

România avea nevoie de armament, în special de obuziere, dar în loc să le construiască în țară ieftin, în cooperare cu marii producători occidentali, s-a apucat de cumpărături de la capătul pămîntului. Obuzierele sud-coreene sînt scumpe, puține și grele, nu pot circula pe podurile județene din România fără să le prăbușească, presupun costuri de service la distanță și nu oferă offset. Cu toate astea, Președinția, guvernele Ciucă-Ciolacu și Ministerul Apărării s-au înverșunat să le ceară. Și au mobilizat pe tema asta o propagandă serioasă, care a dat cîștigătoare firma sud-coreeană în timp ce licitația era în desfășurare.

Recent, însuși Iohannis a mers la Seul (în Gulfstream-ul său luxos) ca să perfecteze tranzacția. Și, deși nu se încheiaseră procedurile de licitație, televiziunile transmiteau de la fața locului imagini cu obuzierele destinate României.

Pentru cititorii inteligenți am mai povestit schema de compensare financiară pentru susținerea microreactoarelor modulare de la Doicești prin achiziția de armament sud-coreean, ignorînd nevoile reale de securitate națională. Așa că n-o mai reluăm, ci deschidem o altă perspectivă asupra tunului.

În acest moment, cu toate sforțările politice de a da sud-coreenilor un miliard de euro, contractul de achiziție e blocat. Nimeni din MApN nu vrea să-și pună semnătura pe el, din două motive. Primul e că marfa livrată de Hanwha nu corespunde condițiilor din caietul de sarcini, iar al doilea se referă la aspectul penal care poate decurge de aici. Pe scurt, generalii se tem să se lege la cap cu o afacere politică de pe urma căreia ar putea să treacă în rezervă direct la Rahova.

Surse din interiorul MApN sînt de părere că unul din comisionarii tranzacției ar fi omul de afaceri Michael Schmidt, sponsorul lui Iohannis, cel căruia președintele, prin Lucian Bode, i-a înlesnit vînzarea a 600 de automobile BMW către Ministerul de Interne. Și din această situație, zic sursele, ar izvorî dorința lui Iohannis de a transforma licitația eșuată într-un acord guvern la guvern, care să facă, pînă la urmă, tunul posibil.

În acest moment, vulturii stau pe cracă și așteaptă semnarea contractului, amînată sine die, în timp ce situația de securitate a României continuă să se degradeze. Înzestrarea armatei e tratată cu aceeași nepăsare și incompetență criminale, iar pregătirea României pentru o situație critică, ce poate apărea oricînd, e lăsată să aștepte, așa cum a fost în cei doi ani și trei luni de la invadarea Ucrainei.

2.636 de vizualizări

6 comentarii

  1. #1

    Aia cu nu corespunde specificațiilor e bancul anului. Polonezii au cumpărat 672 și mai iau 162. Unde se ascund cei care voiau să fabrice obuziere 155 mm pe senile

  2. #2

    oricine a vazut ca pozitiile fixe sunt vulnerabile in fata unei armate cu rezerve uriase de oameni si rachete. De banii aia cumpara armament usor in cantitati suficente si il distribuie la populatie. Daca nu, doar riul-ramul….

  3. #3

    Sa plateasca Rasdaq

  4. #4

    Nu mai are Romania unde sa produca nimic. Am vazut azi in presa ca PSD s-a inscris la masa credala ca sa se asigure ca ROMAERO e ciomagit in cap si nu-si mai revine. Nu ajungea ca, in afara de Sindie si rabla lui de avion, toate celelalte entitati care sugruma compania asta in vreme de razboi sunt entitati de stat (CEC, Hidroelectrica, ANAF, MApN), s-a gandit sa se alature si partidul de la guvernare cu un cutit in spatele firmei.

    In cazul asta, ce incredere sa mai ai pe conducerea companiei, numita de acelasi PSD?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta