Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Turnătoriile artistului la tinereţe. Şi după

Zoom Turnătoriile artistului la tinereţe. Şi după

Cu niscai ani în urmă, anunţă CNSAS-ul că regizorul Cornel Todea turna la Securitate. Cam cu un sfert de gură recunoaşte regizorul – care era şi director al Teatrului pentru copii „Ion Creangă“ – că a avut trea­bă cu Securitatea, pe la 15 ani, explicînd într-un interviu lăcrimos că l-au silit nemernicii. Şi că l-au băgat şi în puşcărie.

(De fapt, Cornel Todea fusese instalat la răcoare din greşeală. Cînd s-au prins băieţii că le-a fost trimis colaboratorul la răcoare, l-au scos la moment.) Luat pe nepregătite de CNSAS, îşi pune regizorul un pic de cenuşă în cap. După care face apel la tribunal, să-i şteargă ştampila de turnător. Căci nu de bunăvoie şi la o fragedă vîrstă! Şi se jură că n-a făcut rău nimănui.

Numai că, de la categoria informatorilor juniori cu perspective, Cornel Todea a fost titularizat la seniorii turnătoriei. Aşa că chestia cu frageda vîrstă pică. Ar rămîne argumentul turnătoriei de bine. Iată un exemplu. Află regizorul că Paul Barbăneagră (regizor şi el) vrea să fugă din ţară cu o barcă de cauciuc improvizată. Şi-l pîrăşte, încît îl ia Securitatea la ochi şi la întrebări pe Barbăneagră.

În ce a constat binele cu care se laudă maestrul Todea? Că şi-a ferit colegul de meserie de riscurile unei călătorii pînă în Turcia liberă cu o barcă de cauciuc? Curtea de Apel n-a ţinut cont de latura umanitară a acestei delaţiuni – plus alte cîteva zeci. Regizorului i-a mai rămas o cale de atac împotriva acestei sentinţe. Daţi-o pe o personalitate multiplă, maestre! Una de informator conştiincios şi alta de băiat bun, artist, care-şi trăgea colegii de limbă şi nu ştia de ce o face.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale