Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ultimul tren al Deltei Dunării

Zoom Ultimul tren al Deltei Dunării

În România de după 1989 există două funcții de guvernator. Unul este guvernatorul Băncii Naționale, probabil cel mai puternic om din economia românească, celălalt este guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării și este, de 30 de ani, un pai în bătaia vânturilor politice. În timp ce guvernatorul BNR este același din 1990, Delta Dunării a avut până acum 13 guvernatori în 14 mandate și i se pregătește mandatul de guvernator numărul 15.

După alegerile parlamentare din decembrie 2020, când PNL a pierdut alegerile, dar a format guvernul cu ajutorul USR-PLUS și al UDMR, funcțiile din întreaga administrație publică neelectivă au fost împărțite în coaliția de guvernare în urma unor negocieri dure. Funcția de guvernator al ARBDD a fost obținută la negocieri de către USR-PLUS și toți veleitarii partinici din Tulcea au început să se și viseze guvernatori.

Funcția în sine nu este cea mai bănoasă demnitate publică posibilă, guvernatorul ARBDD fiind echivalentul unui subsecretar de stat. Dar fiecare partid speră că, punându-și omul la ARBDD, va obține avantaje strategice în Delta Dunării. Până acum, mandatele guvernatorilor, mai ales ale ultimilor, au fost atât de scurte încât a dispărut orice urmă de coerență strategică în administrarea Deltei. Și, oricât de neatârnați politic au fost unii dintre guvernatori, oricât de pricepuți sau de bine intenționați, nu au putut, în mandate oscilând între câteva luni și doi ani, să pună ARBDD pe linia de plutire.

USR-PLUS a făcut un lucru surprinzător pentru politica românească. În loc să se grăbească să-și numească rapid vreun tirliplic ca guvernator, Dacian Cioloș a învățat din eroarea făcută în 2016, când a cedat presiunilor politice și s-a grăbit să schimbe guvernatorul fără a avea vreo strategie, iar acum a fost declanșat un amplu proces de recrutare.

Mai întâi, în dezbateri publice cu reprezentanți ai autorităților locale și ai mai multor asociații din zonă, s-au conturat un profil de guvernator și un schelet de strategie pentru următoarea perioadă. Acum a început faza recrutării profesioniste a următorului guvernator al ARBDD. Companiile Stein & Partner și Hart Consulting vor opera în această fază a selecției, analizând dosarele și proiectele candidaților, supunându-i pe cei care se califică la teste și interviuri și făcând, apoi, o recomandare către conducerea USR-PLUS, care are cuvântul final în desemnarea unui nou guvernator.

Așadar, cel puțin la nivel declarativ, viitorul guvernator al ARBDD nu va fi ales pentru că are un carnet de partid corespunzător, ci pentru că are un program pentru Deltă, un program corespunzător schiței de strategie existente în acest moment. Dar, dincolo de experimentul binevenit al selectării, această variantă continuă să dea speranțe PNL, care își dorește, pe plan local, un guvernator pe care să-l poată controla, pentru a-și putea onora unele datorii acumulate în ultimii ani.

PNL Tulcea s-a îndatorat până peste cap în fața a două grupuri de afaceriști cu mari interese economice în zonă. Cum sprijinul primit în campaniile electorale, sprijin care, desigur, nu apare în lista donațiilor oficiale și legale către partid, trebuie recompensat, că doar n-au dat oamenii ăia degeaba, PNL Tulcea are două comandamente pentru viitorul guvernator: a) ajutarea foștilor concesionari agricoli Deltarom și Anglorom să-și continue activitatea agricolă pe terenurile din Deltă, deși au pierdut licitațiile pentru concesionare și sunt implicați în mai multe procese iscate de încălcarea legii și folosirea de chimicale în procesul agricol; b) ajutarea fermierilor care au concesionat incinte piscicole, dar nu respectă termenii concesiunilor și, în loc să practice acvacultura, folosesc incintele, acum secate, pe post de pășuni pentru turme impresionante de oi sau vaci. Pentru a-și realiza scopul și pentru a-i recompensa pe oamenii ăia drăguți, PNL Tulcea și-a găsit un cal troian, pe care îl sprijină insistent, concepându-i un soi de campanie electorală și intermediindu-i apariții în presă, în speranța că el va fi alesul. Dar timp pentru a vorbi despre acești independenți afiliați mai avem.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Norocul rîmă-n soarele cu pete

  13 aprilie 2021

  Norocul rîmă-n soarele cu pete precum un porc umflat cu diamante, cum l-aș ademeni-n vîrtej și pante spre cocinile sfinte să se-mbete, frică îmi e să nu ne creadă plante […]

 • Boala băncii nebune

  13 aprilie 2021

  România a împrumutat săptămîna trecută 3,5 miliarde de euro de pe ceea ce Guvernul numește „piețele externe“. Aceste piețe puteau să fie și interne, fiindcă ele reprezintă, de fapt, băncile-mamă […]

 • Prizonierii lui 5%

  13 aprilie 2021

  936.864 de români au votat, în decembrie 2020, cu alianța USR-PLUS pentru Senat și 906.965 de cetățeni români au votat cu alianța USR-PLUS pentru Camera Deputaților. Nici măcar 5% din […]

 • Rugăciunea preafrumoasei blondine către jandarmul călare pe situație

  6 aprilie 2021

  Motto: ,,Nu pot, nu pot, fată mare, Că mi-e murgul slab de șale“ Stimată și iubită, în veci, Jandarmerie, te rog să-mi pui cătușele și mie. Și fiindcă disperarea mă […]

 • Miracolul prostiei românești

  6 aprilie 2021

  Pentru o clipă s-ar fi putut crede că Iohannis revine din lunga stare vegetală, că transformarea dulapului în om, pe care alchimiștii au negat-o veacuri la rînd, se petrece chiar […]