Aflată într-un regres vizibil cu ochiul liber și surprins inclusiv în clasamentul universităților realizat sub egida Asociației Ad-Astra a Cercetătorilor Români, Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara (UMFT) rămâne, în continuare, preocupată de imagine, nu de conținut. Șefii UMFT au ajuns să se laude, de exemplu, cu poziții fruntașe în clasamente inutile, alcătuite în funcție de accesările și vizualizările produse de site-ul universității, nu de calitatea actului predării în instituția pe care o conduc.
În vara anului trecut,
printre alte posturi didactice scoase la concurs de UMFT, se regăsea și cel de șef de lucrări la disciplina Urgențe din cadrul Departamentului IX al Facultății de Medicină. Regulamentul elaborat de UMFT prevedea ca fiind obligatorie „deținerea titlului de medic specialist sau a unui titlu medical superior la disciplinele de concurs cu corespondent în rețeaua sanitară“. În speța noastră, candidații la postul de șef de lucrări la disciplina Urgențe trebuia să aibă specializarea în medicină de urgență, nu în altceva. N-a fost cazul în august 2020.
Conform cutumei împământenite la concursurile din UMFT, „omul și locul“, pentru postul de șef de lucrări la Urgențe a candidat un singur medic, Raul Chioibaș. Evident, respectivul a și câștigat concursul, în ciuda faptului că nici măcar n-ar fi trebuit lăsat să participe. Asta pentru simplul motiv că doctorul Chioibaș are specializarea chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.
Din CV-ul său,
aflăm că Raul Chioibaș este supraspecializat în chirurgie estetică și că este fondatorul unei clinici care oferă „o gamă largă de servicii din domeniul chirurgiei estetice: atât intervenții chirugicale la buze, sâni, față, nas, urechi și corp, cât și tratamente non-invazive“. La loc de cinste în portofoliul său se află operația de reîntinerire facială a celebrei vedete TV Brigitte, fostă Sfăt, fostă Năstase, actuală Pastramă. Foarte frumos, nimic de zis, dar ce legătură ar putea avea liftingul facial sau implanturile de silicoane cu urgențele medicale?! Și nu, disponibilitatea de a efectua în regim de urgență respectivele operații de înfrumusețare nu se pune.
A, că domnul Chioibaș este, în fond, medic la bază și că poate acorda, la nevoie, primul-ajutor vreunui cetățean căzut pe stradă e una, dar că, fără specializare în medicina de urgență, ar putea preda noțiuni din această disciplină e cu totul altceva.
Din tematica pentru postul de șef de lucrări
la disciplina Urgențe reiese clar că doar un specialist în medicină de urgență ar fi putut candida. Cităm doar câteva noțiuni: principiile resuscitării cardio-respiratorii de bază și avansate; traumatismele abdomenului, toracelui, cranio-cerebrale, politraumatismele, evaluarea primară a traumatizatului, conduita terapeutică la locul accidentului, pe timpul transportului și la nivelul UPU; stările de șoc (cardiogen, anafilactic, septic, hipovolemic); insuficiența respiratorie acută; urgențele cardiovasculare; stările comatoase; intoxicațiile. Reperele bibliografice aferente concursului de la disciplina Urgențe sunt, și ele, din același film (cităm, din nou, doar câteva): J. Tintinalli – Ghid comprehensiv de medicină de urgență; D. Cimpoeșu – Protocoale și ghiduri în medicina de urgență; J. Holliman, R. Arafat, C. Boeriu – Asistența de urgență a pacientului traumatizat.
Așadar, cum se potrivesc specializarea și practica de zi cu zi ale chirurgului estetician Raul Chioibaș cu noțiunile pe care se presupune că ar trebui să le predea studenților?! Nicicum.
Noroc că la concursurile derulate în anii precedenți, UMFT a angajat, în cadrul Departamentului IX, și medici urgentiști, așa cum este cazul asistenților universitari Adina Maria Mârza (medic la Unitatea de Primiri Urgențe – UPU – a Spitalului Municipal Timișoara), Cosmin Librimir (UPU, Spitalul Municipal Timișoara) sau Iulia Najette Crintea (UPU, Spitalul Județean Timișoara).
Întâmplător sau nu,
pe site-ul www.umft.ro, rubrica aferentă disciplinei Urgențe este goală de conținut. Nu găsești nici măcar numele celui care conduce disciplina, pe care îl poți depista doar din context, luând la mână concursurile organizate de UMFT. Așa am ajuns la numele lui Ovidiu Mederle, medic primar la UPU, în Spitalul Municipal Timișoara, dar și cadru didactic la UMFT (Departamentul IX), unde predă medicina de urgență în calitate de profesor universitar.
Nu știm de ce sunt ținute la secret numele medicilor care predau la disciplina Urgențe, dacă totul este în regulă. Sau poate că, totuși, nu este chiar totul în regulă, iar apariția peste noapte a chirurgului estetician Raul Chioibaș pe postul de șef de lucrări la Urgențe ar trebui camuflată cu orice preț? Chiar și cu prețul modificărilor în orarul anului IV de la specializarea Asistență Medicală Generală, ale cărei cursuri se desfășoară la Lugoj. Aici, inițial, la cursul „Îngrijiri calificate ale bolnavului critic“, apăreau în calitate de cadre didactice conferențiarul universitar Marius Păpurică (medic primar anestezist la Spitalul Județean Timișoara și membru al Departamentului X, disciplina ATI, la UMFT) și șeful de lucrări Raul Chioibaș. După ce informația privind apariția nefirească a acestuia din urmă la o disciplină cu care nu are nici în clin, nici în mânecă a început să se propage în oraș, domnul Chioibaș a fost scos brusc din orarul specializării de la Lugoj și înlocuit cu profesorul Ovidiu Mederle.
Șefii UMFT au uitat, însă,
să-l scoată pe domnul Chioibaș și din orarul aceleiași specializări, care se desfășoară la Deva, acolo unde specialistul în implanturi de silicoane și lifting facial predă, tot la anul IV, „Îngrijiri calificate ale bolnavului critic“ (ATI și urgențe medicale).
Cine are curiozitatea să intre pe pagina de Facebook a lui Raul Chioibaș va observa un detaliu: domnul doctor și-a trecut calitatea de șef de lucrări la UMFT fără să menționeze și la ce disciplină ocupă acest post. Or, din moment ce sintagma următoare este „Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgeon la CBS Medcom Hospital“, oricine înțelege că domnul doctor predă în universitatea publică noțiunile de chirurgie plastică și estetică pe care le pune în practică în clinica privată. Percepție absolut greșită, dar nu mai contează, scopul a fost atins.
Pe aceeași pagină personală de Facebook, doctorul Chioibaș face oficii de PR pentru un hotel din Timișoara. Nu este un hotel oarecare, ci unul nou-nouț, patronat de socrul medicului, Darius Jumanca. Unul dintre cei mai bogați români, proprietar de hoteluri, centre comerciale și nu numai, domnul Jumanca nu a stat departe nici de politică, dumnealui fiind vechi membru și sponsor oficial al PNL. Același partid în care noul rector al UMFT (ales în februarie 2020), Octavian Crețu, ocupă o funcție importantă, cea de prim-vicepreședinte al PNL Timișoara.
Orice legătură între educație și politică este pur întâmplătoare.
Asa, si? Sigur ca-i posibil din moment ce se intampla astfel de practici cam peste tot. Numai daca iti impui sa nu le vezi, nu observi. Sau daca beneficiezi intr-un fel sau altul de ele. Indivizi dintr-astia au colegi, au sefi, au subalterni. Si toti tac muc multumindu-se ca-si iau leafa dar mai ales multumind cui trebuie pentru ,,extrabeneficiile” care maresc considerabil veniturile lunare. E de tacut in tara asta daca vrei s-o duci bine. Deja a prins ideea tot analfabetul functional.