Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un cârciumar la locul lui

Zoom Un cârciumar la locul lui

Prefectul Bucureștiului, până luni seară, a fost Gheorghe Cojanu. N-a auzit nimeni de el, cu adevărat, până pe la finalul săptămânii trecute, când l-a încolțit COVID-ul și l-a forțat să facă declarații aiuristice. Ghinionul lui. Ar fi putut avea parte de un mandat liniștit, tăcut, dacă nu era pandemia asta nenorocită. Și numai Gheorghe Cojanu știe cât de mare nevoie ar fi avut de așa ceva, căci tare îi mai prindea bine o sinecură la stat, căci, ca pe orice liberal care se respectă, munca în mediul privat îl cam doboară cu nervii.

Căci, spre deosebire de alții, Gheorghe Cojanu vine din mediul privat. De fapt, din mediul hibrid. Căci Gheorghe Cojanu a fost, din 1998, și angajat la stat, în diverse funcții, și investitor privat.

În 1998, guvernarea CDR l-a luat pe inginerul Cojanu și, fărăca acesta să aibă vreo pregătire de specialitate, l-a pus direct director general la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Era vremea celor 15.000 de specialiști ai CDR, iar un inginer putea coordona direcția juridică din ditamai Ministerul Muncii, cum putea coordona și asistența socială, direcția șomaj, corpul de control al ministrului etc., etc.

Tot în 1998, an bun, fructuos pentru domnul Cojanu, firma domniei-sale, SC Com Paradox Gat SRL, închiriază de la Primăria condusă de țărănistul Marin Luțu o suprafață de 160 de metri pătrați în Parcul Tineretului. Pe suprafața respectivă, Gheorghe Cojanu ridică o terasă, Volare, pe care o administrează vreme îndelungată. De altfel, în 2004, când la Primărie vine liberalul Adrian Inimăroiu, Cojanu prelungește contractul de concesiune pentru terenul respectiv, după ce, în 2004, cumpărase tot de la Inimăroiu și fosta toaletă publică în jurul căreia își edificase unitatea de alimentație publică.

Și, pentru că nu mai lucra din 2001, de când venise PSD la putere, în minister, fiind obligat să se ocupe doar de firmele familiei, venirea PNL la putere, în alianța D.A., e o adevărată binecuvântare, partidul recuperându-și cadrul valoros, specialistul, și plantându-l la Direcția Generală de Asistență Socială a sectorului 4,direcție ținând de aceeași Primărie cu care privatul Cojanu făcea business profitabil pentru el.

Și tot așa, cât au fost ai lui la putere, Gheorghe Cojanu a tras de câte o sinecură, ba la DGAPS Sector 4, ba pe la Casa Națională de Pensii. În paralel, afacerea n-a încetat să-i meargă, chiar dacă s-au interzis cârciumile din parcuri.

Prin noiembrie 2019,amintindu-și de amicul lui care le știe cu frapiera ca nimeni altul, Ludovic Orban i-a găsit lui Gheorghe Cojanu un post fix sinecurial: inspector guvernamental aflat direct în subordinea premierului. Păcat că, la un moment dat nefericit din 2020, i-a mâncat în fund pe amândoi să-și încerce puterile și mai sus, iar pe 21 mai Orban l-a numit pe Cojanu prefect al Bucureștiului.

Că nu era potrivit pentru funcție, s-a văzut mai abitir în zilele din urmă. Și uite-așa, Capitala pierde un prefect nepriceput, dar Orban recâștigă un cârciumar îndemânatic, atent să nu-l lase cu paharul gol niciodată.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un vaccin la îndemîna oricui

  24 noiembrie 2020

  Patriarhii ortodocși care și-au dat singuri cu cădelnița-n coaie după ce au afirmat că virusul liliacului chinezesc, nefiind creștin, nu are ce căuta în biserică au acum un bun prilej […]

 • Pfizer președinte

  24 noiembrie 2020

  Nu mai sînt paturi la ATI. O spun medicii, o spune presa, o spun pacienții care se agață de viață pe holuri. Ba sînt, spun Orban și Tătaru, care nu […]

 • Cățeii pandemiei

  24 noiembrie 2020

  S-au umplut orașele, în principal, de căței, de obicei de talie mică, abandonați. Mulți sunt câini din acele rase incerte, pe care, pe întuneric, i-au putea confunda cu o pisică, […]

 • Împărat și proletar (Scrisoarea a IV-a, către prieteni)

  17 noiembrie 2020

  Străbunica mea Iulica Bonțideanu, greco-catolică din comuna Soareș, de lîngă Bobîlna, care a dormit toată viața cu capul pe Biblie pînă la vîrsta de 101 ani, avea obiceiul de a […]

 • Poporul fără ardere internă

  17 noiembrie 2020

  Iohannis a risipit un mandat de cinci ani învățînd să citească din prompter și numărînd plopii de două ori pe săptămînă pe drumul spre Sibiu, dar putea să recupereze în […]