Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un Cicikov autohton: Cumpănașu

Zoom Un Cicikov autohton: Cumpănașu

Titu Maiorescu l-a rugat cu cerul și cu pămîntul pe Eminescu să-și termine studiile superioare începute la Viena, ca să-și poată face o carieră care să-l scutească de grija zilei de mîine. Poetul avea însă alte griji și un dispreț suveran față de diplome. Caragiale stătea și mai rău în privința școlilor absolvite. N-a urmat decît gimnaziul. Arghezi, băiat sărac, n-a avut nici el timp de școală, căci de timpuriu a trebuit să se descurce singur.

Mă mir, deci, că Alexandru Cumpănașu, care are un masterat obținut de la distanță, din partea unei facultăți online din Elveția, dar n-a furnizat nici o probă că are și o țidulă oficială de absolvire a vreunei facultăți, ci și-a publicat doar o copie după diploma de bacalaureat, n-a făcut nici o trimitere la aceste ilustre exemple, ca să le închidă gura ziariștilor care susțineau că s-ar putea să nu aibă nici măcar Bac-ul și care „îl hărțuiesc” de cînd și-a anunțat candidatura la președinția României.

Poate cineva să își încerce norocul la prezidențiale dacă n-are o diplomă de facultate? Poate! Dar poate cineva să predea la SNSPA și prin alte locuri înalte dacă-i lipsește o asemenea diplomă? Nu poate! Și atunci cum de a izbutit  caracaleanul Cumpănașu să ajungă expert în diverse chestii care presupun absolvirea unei facultăți, fie ea și din conglomeratul universitar „Spiru Haret”, pe care candidatul la președinție îl detestă?

La noi se pare că, cu cît gradul de impostură e mai ridicat, cu atît impostorul e mai scutit de grijile verificării sale. În România de azi poți ajunge mare șef cu ajutorul unei diplome falsificate. Sau poți fi angajat medic pe vorbe. Asta ca să nu mai pomenesc de fenomenul Haretismului universitar, în care singurele probleme ale studenților erau să se înscrie și să-și plătească taxele la timp, căci după aceea erau aproape condamnați să-și capete diplomele de absolvenți de facultate.

Dar Cumpănașu, care n-are nici măcar atît, se laudă, cu un tupeu care te lasă cu gura căscată, că „din punctul lui de vedere”, are studii superioare mult mai acătării decît alții. Poate la el în cap, căci altminteri acest Cumpănașu, președinte de fundații și de ONG-uri și angajat ca expert în diverse locuri, nu poate proba că a absolvit vreo facultate. Așa că, pe cale de consecință, cum se spune în jargonul juridic, Cumpănașu s-ar putea să o încurce pentru fals și uz de fals. Dar dacă el n-ar fi candidat la președinția României, pe cît punem pariu că toate așa-zisele sale credențialități universitare n-ar fi fost luate de nimeni la puricat? Cumpănașu, ca și Cicikov, personajul lui Gogol din Suflete moarte, a început de la un anumit punct încolo chiar să creadă în biografia sa falsificată și să-și închipuie că a apărat văduvele și orfanii, de unde i s-a și tras cercetarea dacă e cine se pretinde. Căci dacă Cicikov, ca și Cumpănașu, ar fi rămas în „low profile”, și-ar fi putut vedea nestingherit de afacerea sa.
Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. #1

    Daca l-a mincat in fund sa iasa din anonimat, osa il cam doara capul… Nu cred ca se rezolva cu aspirina.

  2. #2

    Seamana cu cei doi fosti crainici de la tvr-ul ceausist, Florin Mitu si George Marinescu si cu omuletul lui Gopo. Este cel mai mare gargaragiu pe care l-am vazut. Daca as fi avut si eu macar jumate din tupeul lui, eram rector la SNSPA, presedinte la FRF, primar la sectorul 3 si presedinte la asociatia de proprietari din bloc. Dar sunt un fraier.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale