Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un parfum franțuzesc

Zoom Un parfum franțuzesc

Au trecut vreo 15 ani de cînd am fost  la Paris. Am stat acolo trei zile. Pe aeroport, la Orly, mi-am uitat geanta în care aveam țigări. Un cartuș de Kent. Pașaportul și buletinul le țineam în haină.

Prietenul Alexandru Spahiu mi-a fost cicerone în oraș. Eram împreună cu Ioan T. Morar, vrednic vorbitor de limbă franceză, în timp ce eu mă simțeam mai bine cu engleza. Atunci am vizitat marele sediu de la Paris al RFI și m-am întîlnit cu Matei Vișniec și cu Țepeneag  jr. După aceea, Alexandru Spahiu ne-a făcut un tur al orașului cu mașina lui în care singurul care avea dreptul să fumeze era el.

Ioan T. Morar, Biju, care mai fusese la Paris, m-a plimbat și el prin oraș. El m-a sfătuit să cumpăr cîte ceva, cadouri, pentru cei de-acasă. Eram suficient de strîmtorat la pungă încît să mă gîndesc că mai degrabă mă întorc cu ceva bani acasă decît să cumpăr cadouri cu care ai mei poate că n-ar fi avut ce face. Biju, trecut prin astea, mi-a spus că un cadou adus de la Paris e o ofrandă pentru cei de-acasă. Cumpăr eu diverse chestii de îmbrăcat și iau și niște brînzeturi franțuzești. Mi se părea că brînzeturile aveau un miros pătrunzător, așa că le-am vîrît în mai multe pungi de plastic.

Avionul cu care ne-am întors de la Paris, un bătrîn Air France, avea scrumiere, deși fumatul era interzis. Cînd să ieșim din avion, deschid ușa compartimentului pentru bagaje de mînă de deasupra scaunelor. Și izbucnește de acolo un miros puturos care a inundat și avionul, și universul. Brînzeturile mele franțuzești dovediseră cele trei pungi de plastic în care le băgasem! Spiritul galic fusese mai tare decît cenzura pungilor mele. Biju a povestit mai tîrziu chestia asta în cartea lui scrisă la Vanuatu, la capătul lumii.

Cînd am ajuns acasă, cele vreo două kilograme de brînzeturi franțuzești de diverse soiuri nu mai miroseau. Deveniseră chiar inofensive, încît trebuia să-ți apropii nasul de cutiile în care erau ambalate ca să simți pătrunzătorul lor parfum franțuzesc.

La vreo doi ani după aceea, băieții mei s-au dus la Paris într-un turneu, în orchestra muzicianului Iancu Dumitrescu. Matei la clarinet, Petre la pian și la tobe. S-au întors de acolo și cu brînzeturi franțuzești. Le aduseseră în portbagaj. Cînd opreau mașina, pe la frontiere, din portbagaj simțeau adierea Franței. O adiere cu care vameșii nu voiau să aibă de-a face, ca să nu se transforme în ditamai mirosul, dacă ar fi cerut să vadă ce era în portbagaj.

De atunci am o anumită reținere față de brînzeturile franțuzești. Prefer brînza autohtonă de oaie, care și ea miroase, dar n-o transport cu avionul de la piață pînă acasă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
 • Un președinte de clasa a treia

  23 aprilie 2019

  Două premii ca două palme transoceanice s-au abătut zilele trecute asupra obrajilor lui Iulius Filip, aflat în agonie într-un spital din Statele Unite. Aidoma hoțului cinstit care, după ce vinde […]

 • Patimile după DNA

  23 aprilie 2019

  2.807 magistrați, adică 1.962 de judecători și 845 de procurori, au avut sau au dosare la DNA. Dintr-un total de cam 6.900 de magistrați, instalați în instanțele și parchetele României, […]

 • Anticomunismul și antisecurismul

  23 aprilie 2019

  Augustin Lazăr era anticomunist printr-o stranie contaminare. A fost iradiat cu anticomunism. Pentru că Augustin Lazăr lupta cu Dragnea-PSD, și se știe foarte bine că Dragnea-PSD e comunism – Ciuma […]

 • Sărutul dat leprosului

  16 aprilie 2019

  Cînd comuniștii au descoperit în arhivele Siguranței burgheze că eroul atîrnat pe sfîrcul sirenei de la Atelierele Grivița era un jalnic informator răsărit din flegmele clasei muncitoare ca Afrodita din […]

 • Dacă Lazăr nu e, nimic nu e

  16 aprilie 2019

  Augustin Lazăr cară în spinare ranița securiștilor, aia de care Turcescu pretindea că se lepădase, și în care zac, împachetate în polietilenă, duhorile unei tinereți dedicate carierei. Dar, cîtă vreme […]

romania100