Președintele Iohannis are timp până cu 30 de zile înainte de 26 mai pentru a convoca referendumul pe care și-l dorește. Tot până atunci are timp suficient să se gândească dacă și-l mai dorește, dacă îl mai convoacă, dacă are vreun sens.
Din anumite puncte de vedere, respectiv pentru a atrage lumea la vot în ziua alegerilor parlamentare și pentru a mobiliza electoratul tânăr și presupus anti-PSD, referendumul are sens. Altfel, este absolut inutil.
Chiar dacă se va întruni cvorumul pentru validarea referendumului, dacă referendumul va fi validat și se vor obține și răspunsurile dorite de președinte, rezultatul tot nu va însemna absolut nimic. Nu cu un guvern ostil președintelui. Căci singurul mod în care președintele României, chiar și având la îndemână un rezultat favorabil al unui referendum, poate propune modificarea Constituției este la propunerea Guvernului. Deci Guvernul îi propune președintelui modificarea Constituției, iar președintele inițiază procedura mai departe, în Parlament. Acolo se votează, după care, dacă inițiativa de modificare a obținut 2/3 din voturi, se organizează un nou referendum. Deocamdată, președintele Iohanis nu are la dispoziție un guvern care să-l ajute în acest demers și nici un Parlament care să-i asigure 2/3 din voturi pentru modificarea Constituției. Deci, până când se va întâmpla așa ceva, până va avea Guvernul lui și Parlamentul lui, referendumul prezidențial este pur consultativ și pur decorativ.
În același timp,
CCR a avizat din punct de vedere constituțional inițiativa „cetățenească“ a FDGR și USR, cea numită „fără penali“. Din acest moment, inițiativa respectivă își începe drumul parlamentar. Fiecare Cameră va trebui să voteze, pe rând, inițiativa pentru modificarea Constituției. Dacă inițiativa obține 2/3 din voturi în fiecare Cameră, se va organiza un referenedum pentru modificarea Constituției. În cazul în care referendumul respectiv va fi validat și rezultatul va fi favorabil modificării Constituției, atunci Constituția va fi modificată. Orice altă întrerupere pe parcurs va duce la nemodificarea Constituției. Oricum, însă, inițiativa USR-FDGR este într-un stadiu mult mai avansat, existând șanse ca până la parlamentarele din 2020 să se organizeze și acest referendum. Până atunci, însă, ne vom prezenta sau nu la un referendum fără nici un rezultat palpabil.
Pe 26 mai, însă,
ne vom prezenta, sau nu, la un alt scrutin cu rezultate palpabile: alegerile pentru membrii din România ai Parlamentului European. Pentru mandatul 2019-2024, România va avea 33 de reprezentanți în Parlamentul European, iar pe aceștia trebuie să-i alegem noi. Campania electorală pentru europarlamentare începe, în mod legal, de-abia pe 27 aprilie. Legal și teoretic, pentru că, după cum ne-am prins toți, campania electorală a început deja. Cam din ziua depunerii listelor cu candidații pentru europarlamentare, adică din 28 martie.
Legea stabilește foarte clar și dimensiunile afișelor electorale, și locurile de amplasare și sumele maxime ce pot fi cheltuite în timpul campaniei electorale. Dar în perioada anterioară campaniei electorale, partidele și independenții nu sunt obligați să respecte nici dimensiunile afișelor și nici sumele maxime impuse de lege. De aceea, în această perioadă vedem corturi electorale, vedem bannere, mash-uri și tot de aceea în această perioadă se cheltuiește de câteva ori mai mult decât se va cheltui în campania electorală. Cum, însă, legea nu pedepsește campania electorală în afara perioadei legale de campanie electorală, cam aia e.
Într-un fel,
nu e rău să avem o campanie mai lungă pentru europarlamentare, fiindcă problematica pusă de acest tip de alegeri este stufoasă și greu de explicat în puține cuvinte. Numai că, ce să vezi, până acum nu s-a discutat despre Parlamentul European, despre UE și despre ce vor face eurodeputații români la Bruxelles. Nu, până acum s-a discutat despre dărâmarea Guvernului, Justiție, penali, care partid e mai securist și mai corupt decât celelalte, și tot așa. Mulți dintre cei care vor merge la vot pe 26 mai habar nu vor avea pentru ce votează. Unii vor vota, din nou, pentru pensii și salarii mari, deși nu despre asta e vorba. Alții vor vota pentru ca România să scape de guvernul PSD și de Dăncilă, deși nici despre asta nu e vorba și nici nu se va întâmpla până în toamna lui 2020, dacă nu mai intervine vreun accident emoționant.
Până acum, însă, mesajele transmise de politicienii implicați deja în campania electorală sunt niște jigniri la adresa inteligenței alegătorilor.
Dar nu-i nimic, jigniți-i, mințiți-i, iar după aia vă veți da de ceasul morții că nu au venit la vot. De proști, oricum, i-ați luat deja.
@ Gheorghe Vasie Mai da’ ce bengos esti , Rambo de Ferentari !… Vezi sa nu ti-o iei in freza, inainte de a fi agatat de autoritati , pentru amenintari.