Conform unui experiment Euronews, ChatGPT ar fi luat 7,30 la Evaluarea națională. Cine spune că asta e o notă dezamăgitoare, care arată că AI-urile nu-s așa de șmechere pe cât credem, face ca-n bancul cu ursul care joacă șah:
– Păi ce, ursul știe șah?
– E, știe pe dracu’, e 3-2 pentru mine.
E clar că inteligența artificală poate să facă multe lucruri la fel de bine ca oamenii, dar apare, inevitabil, următoarea întrebare. Poate ChatGPT să fie amuzant? La un prim nivel, răspunsul e simplu: da, în sensul că poate să-ți spună o glumă din arsenalul lui de glume șablon. Ce-i drept, reușește doar în engleză, pentru că glumele în română sunt doar traducerile unor jocuri de cuvinte care nu au sens decât în original.
Gluma lui preferată pare să fie următoarea: „Why don’t scientists trust atoms? Because they make up everything“. Tradusă în română, nu mai are nici un sens, dar probabil că nu e greu să hrănești IA-ul cu bancuri care funcționează în toate limbile.
A spune glume șablon nu pare o culme a umorului, dar cam ăsta e nivelul la care se plasează mulți oameni: să dea mai departe un banc pe care l-au auzit în altă parte. Nu e ca și cum toți oamenii produc glume pe bandă rulantă, ca un comediant versat care-și schimbă materialul de stand-up o dată la trei săptămâni.
ChatGPT poate, deci, să fie amuzant, dar la nivelul unei cărticele de bancuri, cum erau broșurile alea în format mic pe care le găseai la chioșcurile de ziare, pe vremea când existau chioșcuri de ziare. Ceea ce e un nivel respectabil, ținând cont că nici comedianți nu cresc pe toate drumurile. În materie de glume originale, e ceva mai greu.
Bergson spunea că comicul nu există în afara umanului. Un peisaj, explică el, poate să fie sublim sau urât, dar nu poate să fie amuzant. Doar de lucrurile care țin de om și de intențiile lui se poate râde. Evident, aici e vorba de ținta comicului, nu neapărat de sursa lui. Ce spune Bergson e că omul e singura ființă de care se râde, nu și singura sursă posibilă a glumelor. Teoretic, deci, ancorarea comicului de uman nu împiedică un model de limbaj să genereze glume noi. Mai greu îi va fi să intre în minea omului ca să-i scoată la iveală aspirațiile ridicole și automatismele prostești. Abia asta e imposibil de făcut, iar dacă o inteligență artificială spune că e capabilă de așa ceva, atunci cred că avem primele bancuri cu roboți.
1 comentariu