Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un secol de nepotism în capsula timpului

Zoom Un secol de nepotism în capsula timpului

Pe 30 noiembrie 2018, la ora 15,30, “în cadrul unei ceremonii speciale dedicate românilor de pretutindeni”, Sebastian Burduja, în prezența unui sobor de preoți și a primarului de Alba Iulia, Mircea Hava, precum și a unui grup de susținători fideli, a inaugurat “Capsula timpului”. Un mic monument din bronz în formă de sferă și de carte în care peste 200 de români de azi au închis mesajele lor pentru românii din 2118.

Nimeni nu a pretins, e drept, că în capsula respectivă ar fi lăsat mesaje doar persoane reprezentative pentru România de azi, pentru cea a ultimilor 30 de ani sau pentru cea viitoare. E drept, un Ivan Patzaichin, un Nicu Alifantis, un Ioan Aurel Pop, o Felicia Filip, un Nicu Covaci, un Marcel Iureș și alți câțiva au șanse mari să fie amintiți de români și peste o sută de ani fără a fi nevoie ca cineva să desigileze capsula respectivă. Pentru alții, capsula aceasta e singura șansă pentru ca numele lor să treacă de viitoarele decenii. Din păcate, însă, românii care vor desigila capsula respectivă în 2118, așa cum își propun inițiatorii proiectului, vor avea în față imaginea deformată a României actuale, o imagine din cale-afară de ciudată.

Capsula timpului inaugurată vineri la Alba Iulia este o inițiativă a Ligii Studenților Români din Străinătate, înființată de către Sebastian Burduja, și a fundației CAESAR, înființată de către același Sebastian Burduja. Nici asta nu e ceva rău. În definitiv, dacă au avut această idee, felicitări, mai ales că ei au suportat costurile lucrării. Nu e ceva rău, neapărat, că majoritatea celor aleși pentru a-și lăsa mesajele pentru românii de peste o sută de ani sunt actuali sau foști membri LSRS, ai fundației CAESAR sau ai PACT, partidul tânărului Burduja.
Ce strică enorm la alegerea multora dintre mesagerii “noștri” pentru bicentenar este senzația cruntă de nepotism care răzbate. Aparent, dacă nu erai o persoană celebră de talia celor amintiți anterior, aveai o șansă la nemurire doar dacă făceai parte din grupul de yesmani ai tânărului Burduja, dintre prietenii săi apropiați sau din familiile care se chinuie să încropească noua elită financiar-economică a țării. Puteai, de exemplu, să fii merituos, să fi realizat ceva, dar era mai simplu să ajungi în capsulă dacă erai parte a familiei Buteică, finii lui Sebastian Burduja. Sau aveai șanse să te imortalizezi pentru eternitate dacă erai copil de ambasador și mână dreaptă a lui Burduja, precum Dragoș Preda. Te putea ajuta să ajungi în capsulă și simplul fapt că ești fiul sau nora lui Stere Farmache, ori fiul bancherului Nicolae Dănilă, fiul controversatului Eric Bartha ori unul dintre fiii lui Ion Caramitru.

Mai e ceva ce, cumva, șochează la mulți dintre cei aleși de Sebastian Burduja pentru eternizarea în fața românilor: cu unele excepții, foarte puțini au o meserie clară, în care să și profeseze sau să fi excelat. Cei mai mulți sunt, la vârste fragede, consultanți, manageri sau antreprenori. Adevărul e că, atunci când ai la îndemână banii făcuți de părinți în vremurile tulburi de după 1990, aproape că nici n-ai altă alternativă decât să te faci antreprenor.

Și, totuși, o întrebare mai avem: de ce lipsește din respectiva capsulă a timpului Marinel Burduja? Oare îndelungata sa experiență în slujba țării nu merită povestită mai departe sau e ceva de genul “Nu mă întrebați cum am făcut primul antreprenor”?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale