Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Unde-i lege-i abureală

Zoom Unde-i lege-i abureală

În săptămâna anterioară alegerilor locale din acest an, cu legea în mână, am făcut o estimare a sumelor pe care partidele și independenții le-ar putea cheltui, legal, pentru campania electorală, putând, de asemeni, să ceară rambursarea sumelor respective de la statul român. Aparent, banii, împărțiți pe județe, comune și sate, cu plafoanele ridicole impuse de legislatori, n-ajungeau nici măcar pe-o măsea pentru o campanie electorală decentă. Calculele optimiste, adică cele în care nu băgam la cheltuieli maxime bugetul de stat, arătau că partidele și independenții care vor obține peste 3% din voturi, deci vor putea cere rambursarea cheltuielilor, vor avea de încasat de la stat, conform legii, nu mai puțin decât 95.174.100 de lei. Numai cele două mari partide, PSD și PNL, ar fi putut cere să li se ramburseze câte 31.724.700 de lei fiecare, având candidați pentru toate consiliile locale, toate consiliile județene, toate primăriile din țară. În total, numai cele două mari partide ar fi putut deconta 63.449.400 de lei. Adăugând ALDE, PMP, PRU, USB și independenții, ajungeam la acea sumă fabuloasă de aproximativ 95 de milioane de lei, cu 34 de milioane de lei mai mult decât s-a cheltuit pentru campania de la locale din 2012.

Ei bine, calculele hârtiei au fost date peste cap de către realitatea prost mascată din teren. Autoritatea Electorală Permanentă a primit cereri de rambursare a cheltuielilor de aproximativ 47 de milioane de lei. De fapt, la 30 mai 2016, partidele și independenții declaraseră cheltuieli rambursabile de campanie de 46.431.605 lei. 43.778.799 de lei cheltuiseră până atunci partidele și 2.652.806 lei cheltuiseră independenții.

Din totalul de 31.724.700 de lei cât ar fi putut cheltui, PSD și PNL au declarat, până la data de 30 mai (ultimele informații oficiale publicate de AEP), doar cheltuieli de 13.749.676 de lei unii și 16.625.302 lei ceilalți. ALDE declara doar 4.228.759 de lei, PMP doar 2.358.653 de lei, UNPR doar 1.660.512 lei și UDMR doar 1.164.222 de lei. Restul de până la 54 de partide care cereau bani de la AEP voiau să deconteze sume sub un milon de lei. PRU, de exemplu, cheltuise 419.217 lei, USB – 484.617 lei, și, surpriză, M10 băgase și el mâna în buzunar după 213.073 de lei. Cam de pomană, e drept, dar asta e altă poveste.

De remarcat că numai USB, care a avut candidați doar în București, se apropie de plafonul maxim de decontare permis. Restul se învârt în jurul jumătății sumei maxime la care aveau dreptul, ba chiar mult mai puțin.

Ar trebui să fim fericiți, pentru că în loc de 95 de milioane de lei nu vom cheltui cu aceste alegeri locale decât jumătate. Dar ăsta să fie adevărul? Sau, de fapt, aceștia sunt, ca de obicei, doar banii albi, care pot fi justificați cu acte și care, prin urmare, au fost băgați în contabilitate? Experiența ultimelor alegeri, precum și toată vânzoleala de la DNA din ultima vreme ne spun clar că, iar, prin țară au zburat mult mai multe milioane nefiscalizate. Mash-urile care au stat pe pereți luni de zile, fix până în preziua începerii campaniei, afișele mari și banii negri plimbați pe la televiziuni, dublu ilegal, au existat. Ludovic Orban taman de aia a dispărut din viața politică, pentru că umbla cu bani negri pentru televiziuni care să-l albească.

Așa că e destul de simplu: inspectorii AEP și contabilii partidelor și-au făcut treaba, au încercat să acopere ceea ce era de acoperit, iar noi trebuie să aplaudăm că s-au economisit 10.000.000 de euro din banii publici. Adevărul, probabil, îl vom afla peste opt-nouă-zece ani, căci asta este perioada în care reacționează procurorii, oricât de evidente ar fi faptele. Așa că stați liniștiți. Finanțarea ilegală a campaniilor din 2016 va fi subiect de campanie electoral-procuroricească de-abia la alegerile din 2024. Noi să fim sănătoși.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Ce aiurealā, campania electoralāāā, o aiurealā de-a dreptul irationalā, asa cânta Vacanta Mare prin anii ’90. Ceea ce e valabil în continuare!

 2. #2

  Excelent articol !!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cel mai primejdios drum

  11 mai 2021

  Marele explorator care a călcat pe spinarea aligatorilor din mlaștini, dansînd pe buza prăpăstiilor cu rucsacul în spinare, înfășurat în voalul de zăpadă al miresei din Kilimanjaro, după ce a […]

 • Baroni, aruncați armele!

  11 mai 2021

  La parastasul ursului Arthur nu s-a auzit nici un bocet pesedist. Nici liberalii și nici ungurii nu s-au grăbit să-și tragă mucii la căpătîiul splendidei fiare. Toți iubitorii de natură […]

 • Vaccinații über alles

  11 mai 2021

  Bâjbâim neputincioși încă de la începutul lui 2020, în încercarea de a găsi un dușman cât de cât decent. Să fie măcar vizibil, să-l putem fotografia, filma și expune public, […]

 • De ce e mai coruptă stînga decît dreapta

  4 mai 2021

  Cine a furat mai mult: PDSR-ul lui Ion Iliescu în lungul și înverșunatul lui jaf din anii ’90 sau CDR-ul lui Constantinescu în haotica guvernare din anii 1996-1999? Cine s-a […]

 • Emasculata concepție

  4 mai 2021

  De ce se ratează complet partidele și politicienii așa-zis noi atunci când ajung la putere sau în apropierea ei? E o întrebare pe care uneori nici măcar nu vrem să […]