Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Unde te poate duce ghidul din telefon

Zoom Unde te poate duce ghidul din telefon

Acum vreo trei ani m-am dus la Iași pentru niște treburi literare. Cu mașina. O conducea Daniela. Eu n-am carnet. Îmi pusesem în telefon un robot invizibil care îți spune pe unde s-o apuci cu automobilul ca să ajungi mai repede la destinație. Robotul avea glas de femeie și descărca repede bateria telefonului.

Ca să nu rămîn cu buza umflată, închideam robotul pe-acolo pe unde n-avea alte sfaturi să ne dea decît să mergem înainte. Pe drum, după Urziceni, un accident. Se făcuse un lung cîrnat de mașini în fața noastră. N-aveam pe unde ocoli. I-am luat piuitul tipei și ne-am pus pe așteptat.

După vreo oră, coloana s-a urnit. Încet, ca după dric. Nu murise nimeni în accident. Plecaserăm cam tîrziu din București pentru unii care voiau să ajungă la Iași pe lumină. Danielei nu-i place să conducă la lumina farurilor. Noaptea ne dezorientează pe amîndoi.

Mai fuseserăm la Iași cu mașina. Un prieten ne învățase pe unde s-o luăm ca să nu trecem prin prea multe comune. Daniela respectă viteza legală. Din cauza asta, unii o claxonează din spate. Grăbiții ăștia sînt de toate vîrstele. Golani tineri și bătrîni de ambe sexe, care trec fără griji peste linia continuă, ca nevasta lui Adrian Păunescu,și care te înjură că nu te dai la o parte din fața lor, deși ca să le faci pe plac ar trebui să ieși de pe drum.

Cînd am ajuns la Vaslui se întunecase. Tipa ne bagă în oraș pe niște străzi pline de gropi, ca să scurtăm drumul. Poate era mai scurt pe unde ne zicea ea s-o luăm, dar cu mai mult de 20 pe oră n-ar fi putut merge nici camioanele, printre gropile profunde din asfalt. Ne zice ea la dreapta, la stînga și, la un moment dat: „După 300 de metri ia-o la dreapta”. După acei 300 de metri însă se înfunda drumul. Tipa o ținea pe-a ei, s-o luăm la dreapta. Întoarce Daniela mașina și oprește în dreptul unui depozit luminat de un bec chior unde doi tipi conversau însuflețit, dar ușor încleiați la limbă. Îi întreb pe unde s-o luăm spre Iași. Unul ne arată spre dreapta, celălalt spre stînga. Mai încolo, o mașină parcată a Poliției Locale. Ieșea muzică din ea fortissimo. M-a încercat o bănuială și i-am spus Danielei să pornească mașina și să ne luăm după indicatoare.

Indicatoarele, ruginite și cu literele șterse, ne-au scos pînă la urmă din oraș, dar nu pe drumul pe care-l știam. Ăla era pustiu și n-avea decît două benzi, una de dus, alta de întors.

Trecem prin cîteva comune. Nimeni pe străzi. Într-una dintre ele, un cal singur priponit de un stîlp. Benzină aveam, dar se făcuse 11 noaptea și drumul se lungea suspect. Îi spun Danielei, care mă tot întreba pe unde s-o luăm, că dacă ajungem la graniță o să ne lumineze grănicerii care e drumul Iașiului. Dacă nu ai noștri, măcar basarabenii de pe malul celălalt al Prutului, cu hărțile lor militare rusești. Și la un moment dat vedem luminile orașului. Era prima oară cînd intram în Iași pe drumul ăsta. Tipa din telefon vorbea acum în engleză. Ne-a dus pînă la hotel, dar voia să o luăm pe „interzis” ca să ajungem în parcare. Daniela, plictisită, dar oarecum miloasă: „Cît e de proastă!”.

2 comentarii

 1. #1

  Asta este calitatea cartografierii romanesti!

 2. #2

  Si ce treaba are asta, ca pamflet, cu orasul Iasi, cu orasul Vaslui si cu Moldova? (aia a noastra)
  Si la Ploiesti, Brasov, Timisoara dar mai cu seama Mekkka RRomanelei, cluj-napoca-i la fel!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un omagiu tardiv

  15 iunie 2021

  Acum vreo șapte ani, prin mica publicitate a unui ziar, am făcut, la preț de nimic, o achiziție  de zile mari. Am intrat în posesia nu a unui Ferrari de epocă, […]

 • Subiecte la examenul de incapacitate

  15 iunie 2021

  Liceele bune, atîtea cîte au mai rămas, sînt distruse sistematic prin falsificarea examenului de capacitate. Faptele se petrec în gimnaziu, prin complicitatea părinți-copii-profesori și prin dezastruoasa formulă a examenului unic […]

 • Hora păcălicilor

  15 iunie 2021

  Orban și Cîțu bântuie țara în lung și-n lat, străbătând filialele PNL-ului așa cum fantoma comunismului bântuia Europa la începutul Manifest der Kommunistischen Partei. Mai o vizită la un centru […]

 • Cînd treci

  8 iunie 2021

  Sub pașii tăi cad viermii în extaz, se bîlbîie salcîmii și fac spume, rușinea-mi fuge beată din obraz și m-aș dori pămînt mușcat de rîme pe care surîzînd să îl […]

 • Un om periculos

  8 iunie 2021

  A trădat, a mințit, a pus în pericol vieți omenești, a fost complicele unor hoți. Recidivist în toate aceste fapte și arivist politic neobosit, a dat în văzul lumii întregi […]