Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Uniunea celor scoși din foame (II)

Zoom Uniunea celor scoși din foame (II)

Cu o săptămână în urmă ne ocupam de deputații USR-PLUS și de veniturile lor salariale anterioare accederii în Parlament. A reieșit că, din 55 de deputați USR-PLUS, 25% au avut venituri salariale mai mici decât salariul mediu net la nivel național. Asta în ciuda faptului că partidul s-a lăudat mereu că membrii săi sunt dintre cei mai harnici și mai viteji dintre români, antreprenori de succes sau angajați bine plătiți ai marilor corporații, care renunță la cariere pline de succes și la venituri fabuloase din mediul privat pentru a salva România. Recordul în materie de venituri minuscule îl deține deputatul Mihai Polițeanu, care a reușit să trăiască un an întreg cu doar 383 de lei pe lună. Bun, 25% din deputații USR-PLUS care câștigă acum de trei-patru-cinci ori mai mult decât înainte de a intra în Parlament poate că nu este atât de mult. Vom vedea la final, după ce vom trece prin declarațiile de avere ale tuturor parlamentarilor, care dintre partide stă mai bine la propășirea membrilor prin acordarea unui loc în Parlament. Ce putem spune, deja, este că senatorii USR-PLUS par a fi fost și mai în foame decât deputații.

Din 25 de senatori, cât a trimis în Parlament USR- PLUS, 11, adică 44%, aveau înainte de a ajunge în Parlament venituri salariale mai mici decât salariul mediu net pe economie. Pentru 44% din senatorii USR-PLUS, intrarea în Parlament a însemnat, practic, o majoră îmbunătățire a nivelului de trai. Recordman absolut este domnul Cosmin Cristian Viașu, care a declarat venituri salariale de doar 2.242 de lei într-un an. Acest salariu fabulos l-a câștigat, într-un an, așadar, domnul Viașu de la o firmă al cărei director era din 2016. Pentru a vă face o idee, în luna decembrie 2020, în scurta sa activitate de senator validat pe 21 decembrie, domnul Viașu a câștigat 4.161 de lei. Adică aproape dublu în doar zece zile față de venitul salarial pentru un an întreg. Și totuși, câștigând doar 186,83 lei pe lună, domnul Viașu a găsit resursele necesare pentru a împrumuta partidul cu 26.600 de lei în vederea alegerilor parlamentare. Și nici măcar nu se poate spune că l-ar fi întreținut soția. Din cei 4.910 lei lunar, în medie, câștigați de aceasta, o mare parte din bani trebuie să se fi dus în plata ratelor pentru cele cinci credite cu o valoare totală de 204.639 de franci elvețieni. Nu știm despre România, dar familia Viașu chiar a fost salvată de intrarea lui Cosmin Cristian în Senat.

Există, e drept, un senator USR-PLUS care a avut venituri salariale și mai mici. Se poate un venit salarial mai mic de 186 de lei pe lună? Se poate. Domnul Cosmin Marian Poteraș a câștigat, din salarii, fix zero lei. Dar măcar domnia-sa a încasat dividende de la propria firmă de software, care avea 0 angajați. Asupra acestui aspect vom reveni.

Și acum, veniturile salariale ale celorlalți senatori USR-PLUS care câștigau mai puțin decât salariul mediu net lunar: Ștefan Pălărie – 1.413 lei lunar; Eugen Remus Negoi – zero lei venituri salariale lunar, dar a câștigat 1.095 de lei indemnizație de consilier județean, în luna noiembrie, a primit o donație de 11.000 de lei și a împrumutat, de la persoane fizice, 293.000 de lei pe care trebuie să-i înapoieze anul acesta; Claudiu Marinel Mureșan a avut câștiguri salariale de doar 1.516 lei lunar, de la propria firmă (plus ceva dividende); Dan Ivan – 500 de lei lunar venituri salariale; Cristian Bordei – zero lei venituri salariale, norocul lui că a vândut o jumătate de apartament din Onești; Cristinel Gabriel Berea – 1.639 de lei venituri salariale; Costel Neculai Vicol – 2.163 de lei lunar venituri salariale; Alexandru Robert Zob – venituri salariale de 2.453 de lei lunar; Ion Dragoș Popescu –  venituri salariale de 1.208 lei lunar.

Am început această analiză cu USR-PLUS pentru că este partidul care s-a lăudat cel mai mult cu membrii săi antreprenori și salariați de succes. Ei bine, nu sunt chiar așa. Pentru cel puțin 25% din deputații lor și pentru 44% din senatori, intrarea în Parlament este un major upgrade salarial. Veți spune că unii câștigau, totuși, mai bine, având și dividende de la firmele lor. Da, este adevărat, dar făceau asta cu prețul fraudării statului. În loc să plătească impozite și taxe de 48% pe salariul real, ca majoritatea românilor, plăteau doar 1% sau 3% impozit pe o cifră de afaceri mică și 5% impozit pe dividende. Autostrăzile, spitalele și școlile le construiește statul din impozitele plătite de fraieri. Când declari venituri salariale zero sau de puțin peste 100 de lei lunar, plătești atâtea impozite cât să te dai pe jumătate din autostrada lui Mandachi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint