Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ușor cu Picasso-ul pe sub rădăcini!

Zoom Ușor cu Picasso-ul pe sub rădăcini!

Duminică, atunci când nimeni nu voia decât să mai smulgă cinci-zece minute de somn din brațele realității, un fake news elaborat a pogorât peste România: a fost descoperit, la rădăcina unui copac din comuna Greci, județul Tulcea, un tablou de Picasso, unul dintre cele furate acum 6 ani dintr-un muzeu din Rotterdam. Pam-pam.

Știrea a apărut, inițial, pe site-uri din București. Presa din Dobrogea (pentru cine nu știe, în Dobrogea există două municipii în care apar și ziare, print sau online, respectiv Tulcea și Constanța) habar nu avea că sub nasul ei se descoperise comoara. Grupurile ziariștilor de pe WhatsApp s-au activat rapid. Ziariștii din Constanța îi trăgeau de ciuf pe cei din Tulcea, pe motiv că nu au dat ei primii știrea. Iar ziariștii din Tulcea înghițeau în sec și tăceau. Pentru că știrea nu exista. Pentru unii știrea nu exista fiindcă nu erau în grupurile respective de WhatsApp, pentru alții știrea nu exista fiindcă nu știau cine e Picasso, dar pentru ăia buni, cum ar fi I.C., știrea urma să vină de-abia mai târziu. Să răspândești, aiurea, informații neverificate, nu e chair prioritatea unui ziarist.

Bine, mai nimeni nu dă doi bani pe presa locală. Pare simplu să găsești informații despre orice loc din țară și despre orice eveniment intrând doar pe Google, iar dacă locul e deja și pe Streetview, e floare la ureche. În studiourile televiziunilor de știri, care, oricum, nu mai au corespondenți prin Dobrogea, se perindau pafariștii de serviciu și, din când în când, mai apărea telefonic vocea descoperitoarei, Mia Feticu. Era când descoperire miraculoasă, când conspirație mondială. Dar adevărul nu era nici măcar la mijloc.

Când ești “attention whore” și începi să scrii un roman despre furtul tablourilor doar pentru că prietena unuia dintre suspecții furtului din Rotterdam a scris pe Faceboock că are școala vieții, nu poți fi considerată, de către niciun jurnalist normal la profesie, o sursă credibilă. Când poliția, procurorii și alte autorități care ar fi trebuit anunțate din prima află ultimele că s-a descoperit obiectul unei infracțiuni, e clar că hoax-ul e aproape. Jurnaliștii din Dobrogea, cei mai apropiați de copacul miraculos din Greci, au fost singurii care nu au răspândit pseudo știrea, fără să o verifice, ca pe un lucru cert. Iar când au scris, au scris relatând faptele, exprimându-și dubiile și aducând și voci sau surse autorizate în discuție. Dar, bine, ei sunt obișnuiți să fie ignorați. I.C. ăsta despre care vorbeam mai devreme și care a fsot primul care a scris că povestea e cusută cu ață albă, a fost primul ziarist român care a scris despre asaltul pestei porcine africane. A fost nevoie de peste trei săptămâni pentru ca presa centrală să înțeleagă avertismentele trimise de presa locală din Tulcea, poarta de intrare a PPA. Cam asta e. când e vorba despre informație bună, reală și realmente importantă, presa centrală nu e interesată. Când e vorba despre fake-uri plăsmuite prin Belgia și Olanda, presa centrală mușcă din prima. Cu mal cu tot.

Nu este un text dezvăluire despre Mia Feticu sau despre ceilalți participanți la această pretinsă farsă. Este un text dezvăluire despre cei care, de fapt, refuză realitatea verificată, preferând fake-urile de serie B sau C. Chiar dacă nu vă mai uitați la televizor, voi, oricum, că informați de la Bollywood, nu din presă.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100