Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Varujan și Cartea Gazelor

Zoom Varujan și Cartea Gazelor

Poate că în Parlament merge să te îmbăiezi în mir ca să scapi de judecată. Poate. În istorie, însă, e mult mai greu să intri unsuros, sperând că unsoarea va fi luată drept strălucire.

La o săptămână

după ce Camera Deputaților, Cameră decizională, a votat în destul de mare grabă Legea Off-shore, luând prin surprindere pe toată lumea, Varujan Vosganian și-a dat seama că e groasă. Adică, de fapt, Legea Off-shore nu a ieșit așa cum ar fi trebuit să iasă din punctul de vedere al concesionarilor și al celor care, de mai bine de un deceniu, le reprezintă interesele în Parlament și în Guvern.

Și, totuși, pe 9 iulie, atunci când legea a fost, finalmente, discutată în comisii și, mai apoi, votată în plen, Varujan Vosganian nu a avut nimic de obiectat. Și nu doar că n-a avut nimic de obiectat, dar, conform listei votului dat în plenul Camerei, Vosganian a votat pentru Legea Off-shore așa cum a ieșit din comisii, cum pentru au votat și ceilalți 13 deputați ALDE prezenți la vot.

E drept, din relatarea de la fața locului a ziaristului Lucian Davidescu aflăm că Varujan Vosganian nu a fost neapărat prea atent la ce s-a discutat în comisii și că, după ce a văzut norii de furtună de pe fețele concesionarilor, s-a grăbit să-l consoleze pe Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas, unul dintre cei mai vocali concesionari și cel a cărui nerăbdare a dus, în cele din urmă, la schimbarea în bine a legii, chiar dacă el nu asta-și dorea.

Așa cum scriam și săptămâna trecută,

în noiembrie 2008, cu doar 18 zile înainte de alegerile parlamentare, Guvernul Tăriceanu a semnat niște acorduri secrete cu Sterling Resources, companie care primise dreptul de explorare în perimetrele petroliere din Marea Neagră, perimetre care, la data aceea, nu aparțineau definitiv statului român, fiind în litigiu la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Pe baza acestor acorduri, care au transformat explorarea în drepturi de exploatare, Sterling Resources, o firmă-paravan, a obținut câteva zeci de milioane de dolari, vânzându-și, absolut legal, drepturile către alte companii. Numai din vânzarea către BSOG Sterling a obținut un profit net de 32,5 milioane de dolari, obținând alte zeci de milioane din vânzarea către Exxon.

Pe acordurile respective nu apar semnături celebre, cea mai importantă semnătură fiind a șefului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Dar ANRM își desfășoară activitatea în subordinea Guvernului și sub coorodnarea premierului. Iar premier, la acea dată, era Călin Popescu Tăriceanu. Ministru al Economiei era Varujan Vosganian, una dintre principalele atribuțiuni ale acestui minister fiind coordonarea strategiilor energetice ale României. De altfel, Transgaz și Romgaz funcționează sub autoritatea Ministerului Economiei, ca și Nuclearelectrica și alte companii de stat din domeniul energiei.

Strategic, Călin Popescu Tăriceanu

a lipsit din țară în ziua votului final pe Legea Off-shore, știind probabil că ar trebui să dea foarte multe explicații concesionarilor terenurilor de pe platoul continental al Mării Negre. Varujan Vosganian nu a avut această inspirație și, luat de valul votului, s-a pronunțat în favoarea unor prevederi legale care îi nemulțumesc grozav pe concesionari, dar ar putea aduce mulți bani bugetului României.

Într-o săptămână, însă, Vosganian s-a prins că a fost tras în piept și a început să vorbească despre nedreptatea făcută concesionarilor. Mai mult, de parcă n-ar fi fost acolo, Varujan Vosganian vorbește despre faptul că legea nu reflectă voința legiuitorului: “Având în vedere faptul că faţă de ceea ce noi am dorit să apară în lege, în text, nu reflectă în totalitate voinţa legiuitorului, se impune o intervenţie de urgenţă pe actul normativ”. Este, probabil, cea mai halucinantă declarație a unui parlamentar care, altfel, pretinde a fi un intelectual fin. Deputații PNL, PMP sau USR, care au votat împotriva Legii Off-shore sau s-au abținut, ar putea spune, fără teama de a cădea în ridicol, că legea respectivă nu le reprezintă voința. Dar Varujan Vosganian nu-și permite acest lux, domnia-sa votând legea.

Dar, de fapt, ce-i nemulțumește pe concesionari?

Îi nemulțumește, în primul rând, faptul că trebuie să plătească, în acest moment, mai mult pentru exploatarea resurselor care aparțin României. Dacă legea ar fi trecut așa cum a ieșit din Senatul lui Tăriceanu, concesionarii ar fi plătit doar redevențele fixate prin Legea petrolului din 2004 și, eventual, impozit pe profit, dacă respectivele companii ar fi obținut profit. Mai mult, ar fi existat deduceri pentru investițiile făcute, iar concesionarii ar fi beneficiat de o înghețare eternă a fiscalității, orice schimbare a sistemelor de impozitare traducându-se în și mai multe deduceri pentru companiile care urmează să exploateze gazele și petrolul din Marea Neagră.

Dar nu a ieșit așa, ci s-a renunțat la creditul fiscal, s-a introdus o impozitare progresivă pentru veniturile upstream, în funcție de prețul minim al gazelor, iar concesionarii s-au trezit că ar trebui să plătească mult mai mult decât cele 4,5-5 miliarde de dolari estimate ca venituri din redevențe pe o perioadă de 20 de ani.

Cerem de la statul român

transparență totală atunci când vine vorba despre obținerea și cheltuirea banului public. Și, totuși, nu ne deranjează acordurile petroliere secrete. Nu ne deranjează, de asemeni, nici lipsa totală de transparență a partenerilor de afaceri ai statului. În condițiile acestea, nu putem să facem o evaluare corectă a veniturilor totale și nici a cheltuielilor concesionarilor, pentru a ști dacă noi suntem ăia răi care-i alungăm jupuindu-i sau ei sunt cei care, folosind resursele României, fac profituri fabuloase. Totuși, din informațiile scăpate din greșeală de BSOG, știm că o investiție de 400.000.000 de dolari într-un singur perimetru, din care ar scoate 20.000.000.000 de metri cubi de gaz în 20 de ani, le-ar aduce venituri de aproximativ 4 miliarde de dolari, din care ar plăti redevență cam 4-500 de milioane de dolari, în cel mai bun caz.

Oricum, modul în care Vosganian a întors declarațiile și propriul vot în doar o săptămână va rămâne în istorie. Poate nu la fel de pregnant ca episodul cu mirul, dar la fel de rușinos.




1 comentariu

 1. #1

  Ales fiind pe listele de Iași, la camera deputaților, din partea ALDE, iar eu fiind domiciliat în Iași, am zis sa îl votez pe acest individ, încă incapabil sa votez cu PSD, dar nici cu nimic infestat de PDL sau subjugat serviciilor de intelligence, pe fata. Și mi-am zis sa ii scriu lui VV, pe mail, sa îl rog, în seama votului meu, sat in 2016, sa nu voteze legea Offshore, în forma ieșită de la senat, senat condus de… TĂRICEANU. Bineînțeles, ca nu mi-a răspuns, cine naiba sunt eu. Iar rescris la vreo 10 zile, spunându-i ca nu mai votez cu ALDE. Vive le PSD, în final voi vota cu el, deși din 98 pana acu l-am evitat ca pe mere padurete. Îmi e scârbă de ideea de dreapta, în România. Totul pentru interesele lobbyste ale unora din afara. Nu sunt naiv sa cred ca PSD ar fi buricul pământului pe eșichierul politic de stânga, ba din contra. Ce ma intrigat, enorm, unde Dracu sunt serviciile de intelligence, cele care vad în premierul actual o vulnerabilitate la adresa tarii, mult trâmbițata in CSAT, dar nu au ochelari pt înstrăinarea resurselor, în asemenea mod. Desigur, nu sunt naiv, serviciile nu sunt străine de subiect.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
 • Țarul

  22 noiembrie 2022

  El a crezut că trupul său conține ca pajiștea, doar zumzet de albine, că pîlcuri de păduri mirositoare vin să îl spele noaptea pe picioare, cu praf din corn de […]

 • Ei nu sunt ca ceilalți. Sunt ca ceilalți cu ceva tupeu în plus

  22 noiembrie 2022

  Dacă unul de-al nostru, unul dintre oamenii buni, de omenie, care timp de doi ani n-a pus pe limbă altceva decât muie cu soia, din aia bună, în Piața Victoriei, […]

 • Vampirii poporului, mai bogați ca niciodată

  21 noiembrie 2022

  Azi, Ciucă zice una. Mîine, Ciolacu zice alta. Liberalii și pesediștii duc „o luptă pentru pensiile românilor“. Cu cît să crească oare: cu 10%, cît zic unii? Cu 15%, cît […]

 • O profeție

  15 noiembrie 2022

  El a sosit să-și caute coșciugul și a scurmat vreo șapte văi cu plugul, dar supărat s-a dus să se îmbete în crîșmă, la doi pași de rîul Lethe. A […]

 • Vrem o țeapă ca afară

  15 noiembrie 2022

  Omenirea pare să fi intrat, de o bună bucată de vreme, în epoca traiului în lumi paralele, mare parte dintre ele imaginare. E plină planeta de multimiliardari cu averi care […]

 • Miliarde

  14 noiembrie 2022

  Mai țineți minte alea 80 de miliarde de euro pe care le aducea Iohannis? Era vara anului 2020, acum aproape doi ani și jumătate. Iohannis venea de la Bruxelles. Gîfîia […]

bijuterii argint