Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Varujan și Cartea Gazelor

Zoom Varujan și Cartea Gazelor

Poate că în Parlament merge să te îmbăiezi în mir ca să scapi de judecată. Poate. În istorie, însă, e mult mai greu să intri unsuros, sperând că unsoarea va fi luată drept strălucire.

La o săptămână

după ce Camera Deputaților, Cameră decizională, a votat în destul de mare grabă Legea Off-shore, luând prin surprindere pe toată lumea, Varujan Vosganian și-a dat seama că e groasă. Adică, de fapt, Legea Off-shore nu a ieșit așa cum ar fi trebuit să iasă din punctul de vedere al concesionarilor și al celor care, de mai bine de un deceniu, le reprezintă interesele în Parlament și în Guvern.

Și, totuși, pe 9 iulie, atunci când legea a fost, finalmente, discutată în comisii și, mai apoi, votată în plen, Varujan Vosganian nu a avut nimic de obiectat. Și nu doar că n-a avut nimic de obiectat, dar, conform listei votului dat în plenul Camerei, Vosganian a votat pentru Legea Off-shore așa cum a ieșit din comisii, cum pentru au votat și ceilalți 13 deputați ALDE prezenți la vot.

E drept, din relatarea de la fața locului a ziaristului Lucian Davidescu aflăm că Varujan Vosganian nu a fost neapărat prea atent la ce s-a discutat în comisii și că, după ce a văzut norii de furtună de pe fețele concesionarilor, s-a grăbit să-l consoleze pe Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas, unul dintre cei mai vocali concesionari și cel a cărui nerăbdare a dus, în cele din urmă, la schimbarea în bine a legii, chiar dacă el nu asta-și dorea.

Așa cum scriam și săptămâna trecută,

în noiembrie 2008, cu doar 18 zile înainte de alegerile parlamentare, Guvernul Tăriceanu a semnat niște acorduri secrete cu Sterling Resources, companie care primise dreptul de explorare în perimetrele petroliere din Marea Neagră, perimetre care, la data aceea, nu aparțineau definitiv statului român, fiind în litigiu la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Pe baza acestor acorduri, care au transformat explorarea în drepturi de exploatare, Sterling Resources, o firmă-paravan, a obținut câteva zeci de milioane de dolari, vânzându-și, absolut legal, drepturile către alte companii. Numai din vânzarea către BSOG Sterling a obținut un profit net de 32,5 milioane de dolari, obținând alte zeci de milioane din vânzarea către Exxon.

Pe acordurile respective nu apar semnături celebre, cea mai importantă semnătură fiind a șefului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Dar ANRM își desfășoară activitatea în subordinea Guvernului și sub coorodnarea premierului. Iar premier, la acea dată, era Călin Popescu Tăriceanu. Ministru al Economiei era Varujan Vosganian, una dintre principalele atribuțiuni ale acestui minister fiind coordonarea strategiilor energetice ale României. De altfel, Transgaz și Romgaz funcționează sub autoritatea Ministerului Economiei, ca și Nuclearelectrica și alte companii de stat din domeniul energiei.

Strategic, Călin Popescu Tăriceanu

a lipsit din țară în ziua votului final pe Legea Off-shore, știind probabil că ar trebui să dea foarte multe explicații concesionarilor terenurilor de pe platoul continental al Mării Negre. Varujan Vosganian nu a avut această inspirație și, luat de valul votului, s-a pronunțat în favoarea unor prevederi legale care îi nemulțumesc grozav pe concesionari, dar ar putea aduce mulți bani bugetului României.

Într-o săptămână, însă, Vosganian s-a prins că a fost tras în piept și a început să vorbească despre nedreptatea făcută concesionarilor. Mai mult, de parcă n-ar fi fost acolo, Varujan Vosganian vorbește despre faptul că legea nu reflectă voința legiuitorului: “Având în vedere faptul că faţă de ceea ce noi am dorit să apară în lege, în text, nu reflectă în totalitate voinţa legiuitorului, se impune o intervenţie de urgenţă pe actul normativ”. Este, probabil, cea mai halucinantă declarație a unui parlamentar care, altfel, pretinde a fi un intelectual fin. Deputații PNL, PMP sau USR, care au votat împotriva Legii Off-shore sau s-au abținut, ar putea spune, fără teama de a cădea în ridicol, că legea respectivă nu le reprezintă voința. Dar Varujan Vosganian nu-și permite acest lux, domnia-sa votând legea.

Dar, de fapt, ce-i nemulțumește pe concesionari?

Îi nemulțumește, în primul rând, faptul că trebuie să plătească, în acest moment, mai mult pentru exploatarea resurselor care aparțin României. Dacă legea ar fi trecut așa cum a ieșit din Senatul lui Tăriceanu, concesionarii ar fi plătit doar redevențele fixate prin Legea petrolului din 2004 și, eventual, impozit pe profit, dacă respectivele companii ar fi obținut profit. Mai mult, ar fi existat deduceri pentru investițiile făcute, iar concesionarii ar fi beneficiat de o înghețare eternă a fiscalității, orice schimbare a sistemelor de impozitare traducându-se în și mai multe deduceri pentru companiile care urmează să exploateze gazele și petrolul din Marea Neagră.

Dar nu a ieșit așa, ci s-a renunțat la creditul fiscal, s-a introdus o impozitare progresivă pentru veniturile upstream, în funcție de prețul minim al gazelor, iar concesionarii s-au trezit că ar trebui să plătească mult mai mult decât cele 4,5-5 miliarde de dolari estimate ca venituri din redevențe pe o perioadă de 20 de ani.

Cerem de la statul român

transparență totală atunci când vine vorba despre obținerea și cheltuirea banului public. Și, totuși, nu ne deranjează acordurile petroliere secrete. Nu ne deranjează, de asemeni, nici lipsa totală de transparență a partenerilor de afaceri ai statului. În condițiile acestea, nu putem să facem o evaluare corectă a veniturilor totale și nici a cheltuielilor concesionarilor, pentru a ști dacă noi suntem ăia răi care-i alungăm jupuindu-i sau ei sunt cei care, folosind resursele României, fac profituri fabuloase. Totuși, din informațiile scăpate din greșeală de BSOG, știm că o investiție de 400.000.000 de dolari într-un singur perimetru, din care ar scoate 20.000.000.000 de metri cubi de gaz în 20 de ani, le-ar aduce venituri de aproximativ 4 miliarde de dolari, din care ar plăti redevență cam 4-500 de milioane de dolari, în cel mai bun caz.

Oricum, modul în care Vosganian a întors declarațiile și propriul vot în doar o săptămână va rămâne în istorie. Poate nu la fel de pregnant ca episodul cu mirul, dar la fel de rușinos.

1 comentariu

 1. #1

  Ales fiind pe listele de Iași, la camera deputaților, din partea ALDE, iar eu fiind domiciliat în Iași, am zis sa îl votez pe acest individ, încă incapabil sa votez cu PSD, dar nici cu nimic infestat de PDL sau subjugat serviciilor de intelligence, pe fata. Și mi-am zis sa ii scriu lui VV, pe mail, sa îl rog, în seama votului meu, sat in 2016, sa nu voteze legea Offshore, în forma ieșită de la senat, senat condus de… TĂRICEANU. Bineînțeles, ca nu mi-a răspuns, cine naiba sunt eu. Iar rescris la vreo 10 zile, spunându-i ca nu mai votez cu ALDE. Vive le PSD, în final voi vota cu el, deși din 98 pana acu l-am evitat ca pe mere padurete. Îmi e scârbă de ideea de dreapta, în România. Totul pentru interesele lobbyste ale unora din afara. Nu sunt naiv sa cred ca PSD ar fi buricul pământului pe eșichierul politic de stânga, ba din contra. Ce ma intrigat, enorm, unde Dracu sunt serviciile de intelligence, cele care vad în premierul actual o vulnerabilitate la adresa tarii, mult trâmbițata in CSAT, dar nu au ochelari pt înstrăinarea resurselor, în asemenea mod. Desigur, nu sunt naiv, serviciile nu sunt străine de subiect.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Coperta Catavencii 3 – 9 Octombrie 2018
Editoriale
 • Capra de șes din Teleorman

  16 octombrie 2018

  Încercați să duceți o capră de tăiat lemne la Bruxelles și veți avea surpriza, la întoarcere, c-o să-i apară cornițe și că-n loc de rumeguș o să producă lapte praf. […]

 • De-a proștii și vardiștii

  16 octombrie 2018

  Pe drumul ce unește marea victorie din 2016 cu declinul politic de acum, PSD a pierdut poporul român, pe care-l avea pe jumătate îndesat în buzunar. L-a ținut acolo aproape […]

 • Centenarul s-a terminat, începe campania

  16 octombrie 2018

  Președintele României, Excelența Sa domnul Klaus Iohannis, investise enorm din punct de vedere emoțional în centenar. I-a plăcut ideea, s-a atașat de ea și părea că în anul 100 al […]

 • Dumnezeu nu bate cu BOR-ul

  9 octombrie 2018

  În cele două zile de referendum, Dumnezeu s-a mai îmbunat. N-a mai vărsat foc și pucioasă asupra sodomiților și gomoristelor, ci și-a nuanțat părerile din Vechiul Testament, punîndu-le în acord […]

 • Adio PSD, adio PNL

  9 octombrie 2018

  Prezența la referendum ne-a edificat măcar într-un anume sens. E drept, să dai 163 de milioane de lei pentru atâta lucru e cam mult și părem cam fraieri, dar să […]

Cele mai citite