Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Visul unui fost kaghebist

Zoom Visul unui fost kaghebist

Cum de a putut un kaghebist sfrijit și slugos, semidoct și corupt să ajungă omul care conduce Rusia de peste douăzeci de ani? La fel de bine însă te poți întreba cum de a cîștigat puterea în Germania un pictor ratat și resentimentar care în tinerețe vagabonda prin Viena și făcea figură de clovn cînd s-a băgat în politică? Sau cum de a devenit un rus fugit în Elveția, care scria în gazete comuniste obscure, conducătorul unei revoluții, cîștigătorul unui război civil și dictatorul sîngeros al unei Rusii intrate în degringoladă? Toți trei au cîștigat puterea în vremuri de mare criză, urau democrația, aveau grave complexe de superioritate încît se credeau providențiali și visau să schimbe lumea din temelii ignorînd legile și sprijinindu-se pe teroare.

În ordine cronologică, Lenin, care predica dictatura universală a proletariatului, pe urmele lui Marx, la întoarcerea în țară a fost stipendiat de germani pentru a slăbi Rusia și Antanta. Omul care a transformat doctrina marxistă într-o religie politică personală a ajuns la putere printr-o lovitură de stat, a încheiat o pace catastrofală cu Puterile Centrale, pentru care ar fi trebuit să fie acuzat de trădare, și, înaintea lui Stalin, întemeiază terorismul de stat: a lichidat libertatea presei, a ordonat crime de clasă, săvîrșite de bolșevici pe întreg teritoriul Rusiei. (Urmașul lui, Stalin, avea să folosească teroarea pentru a-și neutraliza adversarii politici și a dus la proporții genocidare crimele în masă. Stalin e autorul uriașei tentative de etnocid împotriva ucrainenilor. După Pactul Molotov-Ribbentrop, a împărțit Polonia cu Hitler și a ocupat Finlanda și Basarabia.) Comunismul terorist a fost pentru Lenin și pentru Stalin mijlocul prin care au rămas la putere pe viață și și-au asigurat uriașul cult al personalității în Rusia și în lume.

Pictorul ratat Adolf Hitler, aventurier politic care ținea discursuri politice prin berării și a încercat să dea o lovitură de stat în 1923, cîștigă toată puterea într-o Germanie haotizată de criză, tot după o lovitură de stat, în urma căreia a declanșat teroarea, Holocaustul și războiul. Pentru înființarea lagărelor de concentrare, Hitler se inspiră de la admiratorul și aliatul său vremelnic, Stalin. Ca și Lenin și Stalin, cu comunismul, Hitler vrea să impună o nouă ordine mondială, cu nazismul lui.

Chiar dacă n-a ajuns la putere printr-o lovitură de stat ca predecesorii lui și simulează democrația în Rusia, Vladimir Putin, a instituit și el terorismul de stat pentru a-și înlătura adversarii – unii, asasinați, altora li s-au intentat procese pe calapod stalinist. A gîtuit presa liberă din Rusia. În Ucraina încearcă etnocidul, pe urmele lui Stalin, și se visează lider mondial, în timp ce e dat în urmărire generală în lumea după care tînjește. Luat în brațe de dictatori mici și folosit de chinezi pe post de slugă, insul care se închipuia un nou Petru cel Mare simte că i se apropie sfîrșitul și că de visul lui de mărire se alege praful, în timp ce se căznește să pară optimist și încrezător în victorie, la fel ca Hitler după debarcarea aliaților în Normandia.

Citeşte mai multe despre:

7 comentarii

 1. #1

  Pana la Normandia, Slava pare blocata pe reluare constanta la Dunkirk. Desigur, realitatea asta strabate atunci cand mai are actorasul nevoie de bani de indesat in conturile offshore. In rest, se fac curand 2 ani de cand tot castiga razboiul. Slava, se stie!

  • #2

   Se fac tot doi ani de cînd Putin nu cîștigă războiul. Depinde cum privești lucrurile. Iar actorașul, cum îi spui, joacă cel mai mare rol al vieții sale. Și o face cu succes.

   • #3

    Sigur, nici rusii nu-s mai straluciti, au aratat clar ca sunt praf si n-au cu ce. Personal, m-am saturat sa tot aud ce buni sunt unii si ce rai sunt ceilalti. Razboiul asta e un rahat unde indiferent cine castiga, singurii care pierd sunt fraierii trimisi pe front sa moara (de ambele tabere), civilii ucisi pentru o limba de stepa si o tocana de geopolitica si interese financiare, respectiv fraierii platitori din taxe din occident care vor ingheta in case si vor face foamea pe preturi astronomice.

 2. #4

  Ce citesc aici e Catavencii sau „Europa Libera”?

 3. #5

  As vrea mai multe articole care sa reaminteasca istoria la cei care au uitat-o demult. In special la capitolul dictatori si oameni puternici atat de adorati de omul zilelor noastre….

 4. #6

  Pai când e vb de sluga este unu cu 6 case încă neîntrebat de nimeni de unde și cum care el singur se făcu sluga.Decat la ruși mai bine la americani.In definitiv tot sluga.Depinde de unde privești.Scartie Romania de democrație o democrație care nu poate face un pix de la A la Z și încă avem tupeul sa vb de sluga.

 5. #7

  Pai noi vb de sluga?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint