Cît mai costă să colportezi bancuri pe Facebook? Pe Volodea Tismăneanu, 5.000 de lei! Și nu oricum. Scandal public, condamnări energice pe cale orală și în scris din partea activiștilor de specialitate și a analiștilor care au boală pe Tismăneanu și o amendă din partea Consiliului Discriminării fiindcă postatorul i-ar fi discriminat pe romi. Povestea ajunge la tribunal, din curte în curte, pînă la Curtea Supremă, cu Volodea contestînd amenda și cu CNCD-ul insistînd să i-o aplice. La final, cum se zice mai nou, Curtea Supremă a decis că Tismăneanu, profesor universitar în Maryland și coordonator al cărții despre condamnarea comunismului din România, e bun de plată.
Ce i-a cauzat amenda lui Volodea? Cînd pandemia era în toi, de se ajunsese la carantinarea unor întregi localități, locuitorii agitatului oraș Țăndărei se văd și ei în carantină, cu jandarmi la barieră. Proteste și nițică zurba avînd ca protagoniști niște romi care ziceau că sînt discriminați, dar și niște etnici români care, cum nu puteau susține că sînt victimele discriminării, declarau oțărît că sînt ținuți ca la pușcărie. Cineva, nu se știe cine, comentează situația pe net cu o poză în care apar cîteva ciori cam zgribulite, parcate pe un gard și cu explicația: „Aeroportul Țăndărei. Toate zborurile sînt anulate…“. O distinsă poetă îi trimite poza amicului Tismăneanu, iar el o postează pe FB cu următoarea evaluare: „Super tare!“. Unii i-au dat like-uri universitarului, alții s-au sesizat bășicați: Tismăneanu îi discriminează pe romi! CNCD-ul intră pe fir și, cu unanimitate de voturi, îl amendează pe profesor, deși Volodea își retrăsese postarea și-și pusese cenușă în cap zicînd că nu i-a trecut prin cap că poza cu ciorile ar fi avut conotații rasiste.
Om altfel inteligent, Tismăneanu ar fi putut susține că el a luat poza drept o fabulă a exasperării băștinașilor carantinați din Țăndărei de care s-au contaminat pînă și ciorile care așteaptă să se încheie carantina ca să-și ia zborul. Ba chiar ar fi putut să-i acuze el pe acuzatori că-i fac proces de intenție fiindcă îi duce mintea unde nu trebuie pînă într-acolo că-l învinuiesc de rasism, pentru o foto-fabulă în care ciorile nu sînt decît niște ciori amărîte, care par să împărtășească și ele supărarea localnicilor bipezi carantinați. În apărarea sa, Tismăneanu ar fi putut cita celebrul precedent care a dus la înființarea respectabilului Ordin al Jartierei. La un dans, amantei regelui Eduard al III-lea, contesă de Salisbury, îi pică jartiera. Regele i-o ridică și i-o înapoiază, să nu-i pice femeii ciorapul. Curtenii își dau coate și îi umflă rîsul, adică regele se dedă și în public la intimități cu amanta lui. Ce-a fost în mintea regelui n-avem de unde să știm, ne-au rămas doar vorbele lui: „Messieurs, honni soit qui mal y pense!“, ceea ce s-ar putea traduce: „Rușine să-i fie, domnilor, cui îl duce mintea la prostii!“. Și pentru cine nu stăpînește franceza, Tismăneanu l-ar fi putut cita și pe Creangă care-i scria amicului Slavici: „Capra bese și oaia îndură rușinea!“.
„Volodea’ a scapat ieftin,sa fim seriosi!In Maryland ar fi patit-o rau de tot…Niciodata nu a fost un gentleman,si -a acuzat priopriul tata,de la care a mostenit gindirea de tip stalinist.E un fel de Brucan mai tinar.Sa plateasca,are de unde…
” Numa’ ca „leninistu’ fanatic si dur” cum ii zice Volodea taticutzului sau, i-a mai lasat mostenire si-o viata de tanar oropsit prin Primaverii si pe la „Jean Monet”, alaturi de alti juni napastuiti ai soartei: de-ai lu’ Ceausescu, Rautu, Brucan, Ghe. Ghe., etc,
Da’ de distinsa poeta nu se mira nimeni,? In ce troaca zăcea de i s-a părut că poza aia e amuzanta și trebuie să îi facă parada pe larga panza de păianjen a lumii.
Daca ar fi avut statuie , azi ar fi fost fier(bronz) vechi. (30 RON/kg.)