Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Vorbitul și fumatul

Zoom Vorbitul și fumatul

Arghezi, care a schimbat multe bărci la viața lui, avea la bătrînețe o vorbă întrebătoare pentru șulfanii de tot soiul: „Una vorbim și alta fumăm!?”. Cînd l-au pus comuniștii la index, după ce l-a terfelit în Scînteia Sorin Toma, fiul poetului pîrît, A. Toma, cu Poezia putrefacției și putrefacția poeziei, ajunsese Arghezi să vîndă cireșe, în poartă la Mărțișor.

Să publici Baroane!, cu nemții în coaste și cu baronul Killinger la București, de te-a luat după aia noul regim în brațe, ca antifascist pe bune, și să te vezi tras pe linie moartă, ca să ți-o ia A. Toma înainte, asta era prea de tot, chiar și pentru poetul Florilor de mucigai. Adică îl pupaseră oficialitățile în dos după război și tot oficialitățile se apucaseră să-l hingherească, în era atomistă, asta îl depășea chiar și pe el.

Zicerea asta a lui, cu vorbitul și fumatul, se lipește ca marca de scrisoare de isprava deputaților cînd cu abrogarea taxelor: „Să le abrogăm! Dar să lăsăm în pace taxa radio-TV, că dacă ajung la mîna Puterii TVR și SRR, or să facă politicienii ce vor avea chef cu ele, hățuindu-le din buget”. Însă, de unde în comisii s-a vorbit că da, lăsăm taxa asta în pace, că așa e mai peste tot în Europa, la vot, deputații, zădărîți de Dragnea, care a ținut-o pe-a lui, au fumat altceva. De frică să nu-i ia poporul la ochi și să nu-i mai voteze din cauza taxei ăsteia, liberalii, și nu numai ei, s-au încolonat printre pesediști în spatele lui Dragnea. Te pui cu poporul?! Ce contează că taxa asta nu-i nici cît două pachete de țigări? Ce contează că plata de la buget a televiziunii și a radioului publice se face tot din buzunarul contribuabilului?

Ca să nu-i acuze Dragnea și-ai lui că nu țin cu poporul, liberalii au dat-o la întors, zicînd, în schimb, pe la colțuri că legea asta nu va trece întreagă de Curtea Constituțională. Și pe Curtea aia cine o sesizează? Tu, care te-ai speriat că te pîrăște Dragnea poporului și nu te mai vezi în Parlament? Aș vrea s-o văd și pe-asta, că-ți dai singur peste mîna cu care ai votat și de duci cu jalba în băț la CCR ca din partea partidului. Sau îi aștepți pe Cioloș ori pe Iohannis să-și bage mîna după castanele pe care le-ai pus și tu la încins pe grătarul lui Dragnea? Dar cînd ți-ai votat sporuri la pensie, atunci nu ți-a mai fost frică de popor? Ori cînd le-ai dat cu tifla procurorilor care voiau să-ți ancheteze oldașii?!

Ți-ai adus aminte că ești liberal după ce ți-a luat Dragnea fața, cu legea lui inspirată de Conu Leonida, liberalul pur și dur care visa ca nimeni să nu mai plătească biruri? Dacă Dragnea ți-a trecut mingea printre picioare, măcar să nu te fi prefăcut la vot că ai rămas dinadins cu picioarele răscrăcărate.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint