Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

11-le de varză al României

Zoom 11-le de varză al României

Săptămîna asta jucăm cu Spania și cu Malta. Complicat, mai ales în primul meci. Spania este o monarhie constituțională, cu regi ai fotbalului, cu titluri nobiliare de campioană europeană și mondială. Noi, România, sîntem o tînără republică semiprezidențială, fără cuceriri majore. Avem, în schimb, alegeri prezidențiale anu’ ăsta. Spaniolii or fi descoperit Americile, da’ și noi am descoperit o chestie interesantă. Pînă azi, luni, în cursa prezidențială s-au anunțat 11 candidați. Fix 11, ca într-o echipă de fotbal. Ăsta-i lotul de bază.

De dragul glumei, ca să mai uităm de emoțiile partidei, i-am și aranjat pe teren, într-un consacrat 4-2-3-1, așa cum joacă Naționala de ceva vreme. După o analiză serioasă, am definit următoarea formulă de echipă: Barna – Kelemen, Iohannis, Cumpănașu, Pleșoianu – Bruynseels, Dăncilă – Paleologu, Stanoevici, Diaconu – Cataramă. Explicăm și motivele selecției, oricînd criticabile, la o națiune cu atîtea milioane de selecționeri, mulți în diaspora. “Tricolorii, post cu post” – așa citeam, pe vremuri, în gazeta Sportul.

Portar. Dan Barna. Deși n-are experiență și știința jocului, îl recomandă statura. E cel mai înalt dintre toți. A și prins contracte bune, europene, pe bani românești.

Linia defensivă. Am început cu Kelemen, ca să nu se spună că maghiarii sînt discriminați. Se și declară de dreapta – UDMR este afiliată PPE. Iohannis și Cumpănașu sînt doi tipi zdraveni. Iohannis, prin fișa postului prezidențial, este comandantul suprem al apărării și un stoper neîntrecut al oricărei decizii guvernamentale. Cumpănașu, tot ‘năltuț, rezistă bine atacurilor, are forță, a lucrat cu structurile de forță. Pleșoianu – pe stînga – aleargă mult, susține toată banda.

La mijloc. Bruynseels-Dăncilă ar fi un tandem de jucătoare muncitoare, “metodiste”, cum zic italienii. Naturi neconflictuale, nu s-ar expune multor cartonașe. În fond, pe postul ăsta nu te vezi, dar se simte că te susține Antena 3.

În atac. O tripletă de artiști. Paleologu, pe dreapta (chiar conservatoare), va încînta publicul cu giumbușlucuri și intervenții savante. Ar fi susținut de doi actori consacrați, capabili să păcălească pînă și tehnologia VAR. Stanoevici e directorul Circului, a cunoscut niște magicieni. Iar Diaconu, cîndva pe centru, s-a mutat mai pe stînga, lăudîndu-se cu capacitatea lui de muncă în folosul echipei.

Vîrf împins. Viorel Cataramă. Aici, la nominalizare, ne-am gîndit tot la fizic – e masiv. Cataramă ar fi un neo-Cămătaru. Neoliberalismul afișat bombastic îl recomandă ca atacant de careu: agresiv, speculant, gata să valorifice orice oportunitate, fără mamă, fără tată.

Cam așa ne-am gîndit noi. Formula, repetăm, poate fi oricînd îmbunătățită. Pe margine, în afară de acest prim 11, se mai încălzesc și alții. Cine sînt antrenorii acestui lot inconsistent? Habar n-avem. Hai, c-am glumit destul cu voi, hahalerelor! Am dat-o pe politică, doar ca să mai uităm de grijile cu adevărat importante, de meciurile noastre pentru Europa. Hai România!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]