Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

11-le de varză al României

Zoom 11-le de varză al României

Săptămîna asta jucăm cu Spania și cu Malta. Complicat, mai ales în primul meci. Spania este o monarhie constituțională, cu regi ai fotbalului, cu titluri nobiliare de campioană europeană și mondială. Noi, România, sîntem o tînără republică semiprezidențială, fără cuceriri majore. Avem, în schimb, alegeri prezidențiale anu’ ăsta. Spaniolii or fi descoperit Americile, da’ și noi am descoperit o chestie interesantă. Pînă azi, luni, în cursa prezidențială s-au anunțat 11 candidați. Fix 11, ca într-o echipă de fotbal. Ăsta-i lotul de bază.

De dragul glumei, ca să mai uităm de emoțiile partidei, i-am și aranjat pe teren, într-un consacrat 4-2-3-1, așa cum joacă Naționala de ceva vreme. După o analiză serioasă, am definit următoarea formulă de echipă: Barna – Kelemen, Iohannis, Cumpănașu, Pleșoianu – Bruynseels, Dăncilă – Paleologu, Stanoevici, Diaconu – Cataramă. Explicăm și motivele selecției, oricînd criticabile, la o națiune cu atîtea milioane de selecționeri, mulți în diaspora. “Tricolorii, post cu post” – așa citeam, pe vremuri, în gazeta Sportul.

Portar. Dan Barna. Deși n-are experiență și știința jocului, îl recomandă statura. E cel mai înalt dintre toți. A și prins contracte bune, europene, pe bani românești.

Linia defensivă. Am început cu Kelemen, ca să nu se spună că maghiarii sînt discriminați. Se și declară de dreapta – UDMR este afiliată PPE. Iohannis și Cumpănașu sînt doi tipi zdraveni. Iohannis, prin fișa postului prezidențial, este comandantul suprem al apărării și un stoper neîntrecut al oricărei decizii guvernamentale. Cumpănașu, tot ‘năltuț, rezistă bine atacurilor, are forță, a lucrat cu structurile de forță. Pleșoianu – pe stînga – aleargă mult, susține toată banda.

La mijloc. Bruynseels-Dăncilă ar fi un tandem de jucătoare muncitoare, “metodiste”, cum zic italienii. Naturi neconflictuale, nu s-ar expune multor cartonașe. În fond, pe postul ăsta nu te vezi, dar se simte că te susține Antena 3.

În atac. O tripletă de artiști. Paleologu, pe dreapta (chiar conservatoare), va încînta publicul cu giumbușlucuri și intervenții savante. Ar fi susținut de doi actori consacrați, capabili să păcălească pînă și tehnologia VAR. Stanoevici e directorul Circului, a cunoscut niște magicieni. Iar Diaconu, cîndva pe centru, s-a mutat mai pe stînga, lăudîndu-se cu capacitatea lui de muncă în folosul echipei.

Vîrf împins. Viorel Cataramă. Aici, la nominalizare, ne-am gîndit tot la fizic – e masiv. Cataramă ar fi un neo-Cămătaru. Neoliberalismul afișat bombastic îl recomandă ca atacant de careu: agresiv, speculant, gata să valorifice orice oportunitate, fără mamă, fără tată.

Cam așa ne-am gîndit noi. Formula, repetăm, poate fi oricînd îmbunătățită. Pe margine, în afară de acest prim 11, se mai încălzesc și alții. Cine sînt antrenorii acestui lot inconsistent? Habar n-avem. Hai, c-am glumit destul cu voi, hahalerelor! Am dat-o pe politică, doar ca să mai uităm de grijile cu adevărat importante, de meciurile noastre pentru Europa. Hai România!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un vaccin la îndemîna oricui

  24 noiembrie 2020

  Patriarhii ortodocși care și-au dat singuri cu cădelnița-n coaie după ce au afirmat că virusul liliacului chinezesc, nefiind creștin, nu are ce căuta în biserică au acum un bun prilej […]

 • Pfizer președinte

  24 noiembrie 2020

  Nu mai sînt paturi la ATI. O spun medicii, o spune presa, o spun pacienții care se agață de viață pe holuri. Ba sînt, spun Orban și Tătaru, care nu […]

 • Cățeii pandemiei

  24 noiembrie 2020

  S-au umplut orașele, în principal, de căței, de obicei de talie mică, abandonați. Mulți sunt câini din acele rase incerte, pe care, pe întuneric, i-au putea confunda cu o pisică, […]

 • Împărat și proletar (Scrisoarea a IV-a, către prieteni)

  17 noiembrie 2020

  Străbunica mea Iulica Bonțideanu, greco-catolică din comuna Soareș, de lîngă Bobîlna, care a dormit toată viața cu capul pe Biblie pînă la vîrsta de 101 ani, avea obiceiul de a […]

 • Poporul fără ardere internă

  17 noiembrie 2020

  Iohannis a risipit un mandat de cinci ani învățînd să citească din prompter și numărînd plopii de două ori pe săptămînă pe drumul spre Sibiu, dar putea să recupereze în […]