Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

A înviat tărâța-n Mache

Zoom A înviat tărâța-n Mache

E bine că suntem un stat laic, în care Biserica este separată de stat (ha-ha-ha). Închipuiți-vă că ortodoxia ar fi fost religia oficială, că Biserica ar fi avut vreun cuvânt de spus în actul guvernării… Păi ce, oameni de valoare, disidenți adevărați precum Mache Snago-Tomitanul ar mai fi avut voie să-și exprime liberi opiniile? N-ar mai fi avut, săracii, căci ar fi fost opresați de către dictatorii din BOR.

Așa, însă, în statul laic România, încă se mai respectă libertatea de expresie, oamenii au voie să spună ce gândesc și să facă ce spun.

Așa și numai așa este posibil ca un turnător dovedit al Securității să zburde vioi, în ciuda vârstei, pe la toate televiziunile, împrăștiindu-și în eter aberațiile și înapoierile, pozând în mare păstrător al credinței, când, de fapt, este interesat doar de păstrarea privilegiilor. Pe care, la o adică, le-ar spori considerabil dacă ar fi el, Mache, urmașul ales al patriarhului-manager Daniel. Iar pentru a-și atinge scopul ăsta, perfect mirean, de altfel, Mache al nostru a realizat că nu trebuie să se dea înapoi de la un PR agresiv. Asta nu-l va face mai simpatic printre colegii săi, episcopii și mitropoliții cu drept de vot în sinod, dar îl va apropia mai mult de poporul care, oricum, nu înțelege nimic din modul de funcționare al BOR.

În pandemie, Mache Tomitanul, zis și Teodosie, n-a avut nici o problemă să organizeze, cu de la sine putere, un al doilea Paște, o Înviere a ospătarilor, la care să poată participa mai multă lume, după eliminarea restricțiilor. Nu era nimic greșit în asta, din punctul lui de vedere. Acum, că s-a pus în discuție ca și ortodoxia română să treacă la calcularea Paștelui după calendarul gregorian, Mache a sărit ca ars. Că nu se poate așa ceva, că Paștele e numai unul, că tradiție, lumina sfântă, o singură dată pe an, bla-bla și iar bla-bla.

Orice jurnalist TV care l-ar fi avut pe fostul turnător în direct l-ar fi întrebat, desigur, dacă în 2020 Paștele nu era tot unic, dacă atunci nu era imposibil de modificat data Învierii și alte chestii din astea mărunte, care țin de meseria de ziarist. Adică realmente oricine care pretinde că practică meseria asta ar fi pus întrebările necesare pentru a lămuri publicul.

Dacă (fiindcă există și un „dacă“), însă, n-ar fi existat un contract prin care se interzice tulburarea Tomitanului cu întrebări care să-i dăuneze. Bine, nu vă grăbiți acum să scotociți prin arhive, nici la Arhiepiscopie și nici pe la televiziuni. Asta cu contractele scrise e pentru fraieri. La câte venituri nefiscalizate au parohiile păstorite de fostul turnător, ar fi și păcat să lase urme semnând contracte, primind facturi și chitanțe…

Până la urmă, de ce nu? Ăsta-i creștinismul contemporan, care funcționează mai bine ca niciodată după principiul „Domnul a dat, fie numele domnului lăudat!“.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    Mache acest Lache al securității, fi i ar numele blestemat de drac. Ce cautatura urata are bătu l ar dracu de candriu!!! !!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint