Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

A patra putere în stat aparţine tot statului: e Biroul de Presă al DNA

Zoom A patra putere în stat aparţine tot statului: e Biroul de Presă al DNA

Mulţi ziarişti tinerei şi chiar şi unii dintre cititorii lor trecuţi de prima tinereţe cred sincer – aşa cum credea bunică-mea că morţii poftesc la colivă – că pre­sa e a patra putere în stat. Probabil că rîndurile acestor credincioşi în puterea presei independente, care se arată pe deplin în foşnetul unui ziar tipărit, sînt îngroşate şi de cîţiva poliţai de la circulaţie care se lasă convinşi să nu aplice amenzi unor şoferi care le arată legitimaţiile de presă puse pe parbrizul maşinilor de serviciu.

În realitate, adevărata putere în stat a presei o reprezintă birourile de presă ale instituţiilor de stat. Cel mai bun exemplu al acestei teze, uşor de ilustrat în ultima perioadă, e cel al birourilor de presă ale instituţiilor publice care bagă oameni în puşcărie sau îi pregătesc pentru asta. În ultima vreme am început să citesc cu atenţie comunicatele de presă date de primul şi cel mai informat ziarist al ţării, dl Daniel Morar. Acolo, pe biroul lui, în sediul instituţiei de presă numite DNA, se iveşte adevărata putere de informare a presei româneşti. Acolo, sub supravegherea unui arendaş al limbii de lemn informative, care stă aplecat peste umărul marelui anticorupt şi-i reciteşte atent articolele pe care urmează să le publice, se naşte şi pleacă spre urechile cetăţenilor plătitori de impozite ceea ce cu naivitate numim informaţia de presă. O singură şi aceeaşi sursă – rechizitoriul procurorilor –, aceeaşi limbă de funcţionar al cuvintelor stăpînită la perfecţie de lucrătorii din cadrul biroului de presă şi nişte mail-uri sau fax-uri trimise mecanic către aceleaşi redacţii, agenţii de presă, iată cum apare ştirea. Una şi aceeaşi peste tot. Căutaţi în toa­te ziarele şi site-urile posibile ştirea despre începerea urmăririi penale a unei persoane aflate pe lista de suspecţi a statului modernizat şi veţi găsi fix aceeaşi informaţie pornită din biroul de presă al DNA, pe alocuri uşor rescrisă, stilizată minimalist ca să se mai ducă duhoarea de limbă de lemn procurărească. În condiţiile în care marile trusturi private de presă se descurcă din ce în ce mai greu cu cash-flow-ul, cînd salariile intră la apă şi întîrzie ca femeile frumoase, le recomand călduros tinerilor pretendenţi la meseria de jurnalist să ţintească încă din timpul studiilor un loc călduros în cadrul vreunui birou de presă al unei instituţii media serioase, precum Parchetul sau DNA.

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint