Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Această adevărată doamnă a turismului românesc

Zoom Această adevărată doamnă a turismului românesc

Cîtă lipsă de idei să bîntuie printre unii expozanți, ca în fiecare an să vezi Tîrgul de Turism plin de costume tradiționale, de dansuri și hore, de jocuri bătute pe loc, rotite, mă rog, cîte puțin din fiecare? O gardă de secol șapteșpe-optșpe a întîmpinat-o pe doamna Grapini, a salutat-o solemn, semn că de niște sute de ani foarte puține lucruri s-au întîmplat prin minister. Ce rahat căutau băieții ăia, ce însemna butaforia, naiba știe. Anul trecut au fost niște daci care au atîrnat în scuturi cu orele. Însă, oricum, nici un oficial nu părea că a venit acolo să înțeleagă ceva, ci doar să zîmbească victorios: a mai trecut un an de la ultimul tîrg și turismul românesc trăiește! Iupiiiii! Și parcă horcăie ceva mai plăcut ca în primăvară, cînd a venit domnul Mazăre călare pe un cîrd de fete dezbrăcate, cînd doamna Corina Martin – costumată într-o zeitate a site-urilor pentru adulți – își încheia mandatul la ANAT, după ani de realizări: mii de prieteni pe Facebook, mii de poze și de comentarii pe wall. Dar acum, of, cum e viața asta făcută, Corina Martin nu mai păstra nimic din măreția de odinioară, din strălucirea de casă veche renovată de romii întorși cu bani din Anglia.

Maria Grapini a dat un tur

de tîrg atît de mîndră, încît ai fi zis că ea cu mînuța ei a tras la rindea și-a ridicat standurile. Înghiontită de unul sau de altul spre o agenție sau alta, pozată și lăudată de toți pișcotarii din jur, Maria Grapini a dansat, s-a pozat, a mîncat baclavale și le-a zis tuturor că va fi bine, că o să facă proiecte, că vrea să schimbe. Na, acea pornire de-a rade tot și de-a o lua de la zero care-i mînă pe cei care nu prea înțeleg despre ce-i vorba. Expozanții, hai să zicem pacienții, sorbeau din gura acestui doctor exaltat promisiunile de însănătoșire.

La un moment dat a fost rotită atît de tare de niște cetățeni (altfel nu pot să le zic, pentru că erau undeva într-un colț și nu păreau să aparțină de vreun expozant), încît am crezut că doamna ministru va fi lăsată lată. N-a fost să fie.

Nu s-a mirat deloc ministrul cînd reprezentantul unei agenții care vindea revelion în Turcia îi spunea că românii care vor cumpăra pachetul se vor înfrupta la trecerea dintre ani din produse tradiționale românești și vor asculta muzică românească. Cum să zic: e ca și cum te-ai duce la bordel și-acolo ai da de zece curve care seamănă leit cu nevastă-ta.

– Aaa, minunat, minunat! – se citea în zîmbetul larg al ministrului.

Altfel, e trist să vezi cum toți acești expozanți – oameni de biznis, nu? –, antreprenori care trebuie să-și plătească angajații, depind de un ministru care, în afară de faptul că e mai bine cînd e bine și că nu e bine să fie rău, nu poate să arate cu degetul sau cu lupa acei centimetri pe care turismul i-a făcut, cu casa în spinare, de cînd e ea în funcție.

Cine n-are bătrîni, să-i ia de la alte standuri

Exact ca la plata dărilor către stat, cînd se înghesuie la cozi interminabile din prima zi, și la Tîrgul de Turism cuplurile în vîrstă s-au prezentat punctuale, serioase, studiind cu seriozitate fiecare ofertă. Nu, nu au fost oferte cu vacanțe gratis la care să primești și trei bormașini moca, dar cine a venit să-și ia o vacanță a avut de unde să aleagă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint