Soarta avertizorilor de integritate este încă una ciudățică în România.
Mai degrabă sunt văzuți ca pârâcioși, ca trădători, ca micuți securiști. Orice s-ar spune, apartenența la grup, la castă, la organizație este considerată întotdeauna mai puternică decât adevărul. „Nu se face” să dai din casă, să-ți speli rufele în public și alte inepții de felul acesta.
Olimpia Ardelean a fost exclusă din USR pentru că a avertizat partidul și opinia publică despre faptul că existau semnături false printre semnăturile adunate pentru campania „Fără penali”, că Dan Barna știa despre asta și că acele semnături au fost scoase abia în momentul în care numărul lor nu mai conta pentru reușita campaniei.
Postarea de pe Facebook pentru care Olimpia Ardelean a fost exclusă din USR a strâns zece like-uri. Excluderea ei însă a adunat mii de „aprecieri”, a ajuns pe TV, peste tot. Atenție, a fost dată afară din USR în baza articolului 13, litera c) din statutul USR care spune că membrii partidului au obligația „să nu prejudicieze, prin luări de poziţie publice, interesele legitime ale USR şi ale membrilor săi”. Bineînțeles, un articol stupid, interpretabil și maleabil, care îi lasă pe membrii USR la mâna șefilor de partid și a conducerii.
Cu totul aiuritor și de-a dreptul pesedist este faptul că Barna nu e deloc deranjat de ura socială pe care o pune-n scenă de fiecare dată Andrei Caramitru, de extremismele unui astfel de personaj, dar acționează imediat mecanismele excluderii din partid pentru cineva care semnalează o fraudă.
Vă reamintesc: Andrei Caramitru e muștruluit public pentru ce spune, apoi e luat să lucreze la programul economic al USR – se fac poze, se belesc dinții, totul e OK, omul e stâlpul partidului.
Conducerea TVR, dirijată spre neant și zero audiență de Doina Gradea, își duce mai departe lupta în instanță cu Comisia de Etică a TVR, cea care a elaborat un raport prin care arăta că Doina Gradea a greșit în scandalul cu Dragoș Pătraru. Greșeală făcută nu atât față de jurnalist, cât față de interesul public. Doina Gradea a vrut să desființeze acest raport în instanță. TVR a pierdut în fața propriei Comisii de Etică la Curtea de Apel, iar acum a făcut recurs la Înalta Curte.
Dar, cum spuneam, iubim adevărul, dar strâmbăm din nas la cei care ni-l spun. Brusc, devenim foarte meticuloși cu procedurile, ca în cazul USR, ne încurcăm în articolașe care nici măcar nu ar fi trebuit să facă parte din statutul unui partid democratic.
Chestia asta cu semnăturile false pt „fara penali în funcții publice” e destul de incredibila! Nu am votat si nu o sa votez in viața mea USR, dar pt „fara penali” am semnat! Nu mi vine sa cred că ar fi existat vreun motiv sa nu și strângă semnăturile alea! Sunt convins că 90% din populația țării ar semna asta, nici un om întreg la cap nu și dorește un condamnat penal ca administrator de bani publici! Cred ca și jumătate dintre pușcăriași ar fi susținut „fara penali”(fie și din simplul motiv că nu ar vrea concurenta). Mi se pare trasa de par faza, forțată!