Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Adevărata poveste a cartierelor din București

Zoom Adevărata poveste a cartierelor din București

Dristor – Cartierul își ia numele de la shaormeria cu același nume, unde s-a oprit ciobanul Bucur ca să-și ia de mâncare după o seară de băut în club. Pe la 1700, tot cartierul se limita la câteva case de târgoveți pofticioși, care se adunau seara la un ayran și-o shaorma de pui cu vită. Voievodul Constantin Brâncoveanu a construit primul drum pavat cu lemn care unea Dristorul de Curtea Domnească, special pentru a ajunge la shaormerie rapid, indiferent de vreme. Unii istorici spun că ciuma lui Caragea a apărut chiar în Dristor, de la un sos iute adus din Levant de negustorii genovezi.

Cartierul Sălăjan – Se numește așa pentru că majoritatea blocurilor cu zece etaje de acolo sunt construite din lemn, în stilul blocurilor tradiționale țărănești din județul Sălaj.

Pajura – Când a venit vremea ca locuitorii din nord-vestul Capitalei să aleagă un nume pentru cartierul lor, au dat cu banul.

Grozăvești – Cartierul a fost asamblat, bucată cu bucată, din conținutul sacoșelor de rafie pe care le primeau de la părinți studenții din provincie. În secolul al XIX-lea, pe locul unde acum sunt căminele erau doar case mici, din chirpici, iar cartofii se prăjeau la reșou direct pe uliță.

Titan – Legenda spune că a fost întemeiat de un voievod din Maramureș care tocmai ieșise din schimbul 2, de la Uzinele „23 August”. Prima capitală a cartierului a fost la Cetatea de Balta Albă, care a devenit ulterior Cetatea de Baltă, Alba.

Aviației – Puțini știu, dar România se numără printre pionierii aviației pentru că a fost una dintre primele țări care au construit un cartier cu acest nume.

Militari – După ce foarte multe cadre militare au fost disponibilizate din armată, s-a demarat procedura de schimbare a numelui cartierului în Șomeri.

Obor – E singurul cartier care are o piață imobiliară în aer liber, unde poți cumpăra case și terenuri direct de la țărani.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Screenshot
Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Paradisul dronelor

    9 septembrie 2024

    Turismul nostru prinde aripi. Ne vizitează tot mai multe drone. În week-end a venit un grup din Rusia și a petrecut de minune în Delta Dunării. După cum informează MApN, […]

  • Balada triștilor băcani

    3 septembrie 2024

    Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

  • Coridorul Ciucă

    2 septembrie 2024

    E un proiect de infrastructură politică menit să unească două zone defavorizate ale României: PNL și Palatul Cotroceni. Nu s-a făcut licitație, a fost încredințare directă. Se zice că Iohannis […]

  • Galben impostor

    1 septembrie 2024

    Nimic nu pare mai ridicol, în ultima perioadă, decât marota dreptei unite, pe care fel și fel de trompete o flutură în public, provocându-și erecții și visând umed la fotoliul […]

  • Actorul

    29 august 2024

    Azi scriem poezia pe mari bucăţi de pîine, arta-i maşinăria de curăţat cartofi, chiar tu vei fi cartoful sortit zilei de mîine, actor retras ca melcul în pantofi. Iată cum […]

Iubitori de arta