Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Administrația Rezervației și Ministerul Mediului, complici în distrugerea plajei Vadu

Zoom Administrația Rezervației și Ministerul Mediului, complici în distrugerea plajei Vadu

De peste zece ani, dacă nu chiar mai bine, plaja sălbatică neamenajată de la Vadu tinde să devină o plajă unde sălbăticia este reprezentată doar de comportamentul de Vest Sălbatic al ocupanților, iar încercările de amenajare nu se opresc niciodată, în ciuda legii.

În acest moment, pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării se află, teoretic, mai multe plaje „sălbatice“ și neamenajate: Sulina, Sfântu Gheorghe, Perișor, Gura Portiței, Vadu și Corbu.

Dintre acestea, singura plajă cu adevărat sălbatică și neamenajată este cea de la Perișor. În rest…

La Sulina, Sfântu Gheorghe și Corbu

există baruri pe plajă sau în apropierea plajei, cu sau fără aprobare legală, există locuri de unde poți închiria șezlonguri și umbrele. Noțiunile de neamenajată și sălbatică nu-și prea au sensul, în aceste cazuri. La Gura Portiței, plaja din dreptul resort-ului cu același nume este complet amenajată, cu umbrele permanente și cu șezlonguri care merg până aproape de apă. Doar la Perișor, unde accesul este mult mai dificil decât oriunde altundeva, nu există nimic dintre aceste lucruri, în timp ce la Vadu eforturile pentru cucerirea plajei nu se opresc niciodată. Două terase extinse ilegal au luat foc în ultimul deceniu, în același timp cu hectare de vegetație care adăposteau zone de cuibărit pentru specii rare de păsări, dar acest lucru nu i-a descurajat nici pe pseudo-turiști și nici pe pseudo-investitori.

Zonele din Sulina, Sfântu Gheorghe, Perișor, Gura Portiței și Vadu se află integral în rezervație, nu doar plaja. De la Vadu încolo, până la Capul Midia, zona rezervației se îngustează constant, ajungând să cuprindă doar plaja și parte din Marea Neagră.

La Corbu, atins de aproximativ un deceniu de microbul autodistrugerii de tip Vama Veche, nu prea se mai poate face nimic. Se construiește haotic și dăunător pentru mediu, dar pe terenuri care nu fac parte din rezervație, deci unde ARBDD nu are nici un cuvânt de spus.

La Vadu, însă,

nu este nevoie de construcții pentru distrugerea plajei. Se rezolvă și doar cu corturi și, în ultimii ani, cu rulote.

Legea rezervației interzice cu desăvârșire, încă din 1993, camparea pe teritoriul RBDD în alte zone decât cele amenajate, în zonele de cuibărire a păsărilor etc. Ei bine, la Vadu nu se află nici măcar un singur camping autorizat în zona plajei, orice ar pretinde proprietarii cherhanalei Vadul Pescarilor, care, de asemeni, mai pretind și că ei dețin o proprietate privată pe plajă. Ceea ce este fals, toate plajele românești de la Marea Neagră fiind proprietate a statului.

În ciuda interdicției de campare, la Vadu se campează direct pe plajă sau în imediata ei apropiere, în zone interzise. Unii își amplasează rulotele și le lasă acolo pe perioada întregii veri, venind de câte ori au ocazia. Lângă Vadul Pescarilor a apărut o adevărată tabără de rulote, unele amplasate la mai puțin de 30 de metri de malul mării. Mai există unii care și-au amplasat rulotele în zonă interzisă și le-au lăsat acolo de câțiva ani.
Totul, sub ochii înțelegători ai autorităților.

În fiecare week-end,

la Vadu găsești câteva mii de oameni, câteva sute de corturi, rulote și motorhome-uri. Toate amplasate ilegal pe malul mării sau la câțiva metri distanță, în zone strict interzise pentru campare. Mulți dintre cei care vin în week-end sau în timpul săptămânii au la ei și ATV-uri, pe care le folosesc să se dea pe plajă, sau ski-jet-uri. Ambele sunt interzise în rezervație.

N-ar fi absolut nici o dificultate ca aceste ilegalități să fie stopate imediat. Dacă, desigur, și-ar dori și angajații ARBDD. Dar este evident că aceștia nu-și doresc.

ARBDD nu lucrează de vineri de la ora 14 până luni la ora 8. Ăsta este programul instituției. În aceste condiții, nici oamenii care se ocupă de controale nu prea lucrează. Se mobilizează doar dacă există dispoziții speciale ale guvernatorului. Dar, de obicei, nu există.

Însă nici măcar nu ar fi nevoie să se facă controale vinerea, sâmbăta și duminica. Este suficient să vii pe plaja de la Vadu în orice zi a săptămânii și vei găsi grămezi de oameni care încalcă legea și care nici măcar permis de acces în rezervație nu-și cumpără. Își pun cortul pe plajă, seara mai fac și un foculeț, lângă vegetația uscată, se trag cu rulota cât mai aproape de mare, distrugând specii de plante protejate. Ei, și? Dacă funcționarii ARBDD nu vor să-i deranjeze, atunci chiar nu-i deranjează.

Anul trecut, prin mijlocul rezervației s-a lărgit și bătătorit un drum pentru utilaje grele, tot ilegale. O firmă din Constanța, subcontractor al unei firme străine, n-a avut nici o problemă să-și treacă utilajele de zeci de tone pe sub nasul angajaților ARBDD, de la Vadu înspre Periboina. „N-avem ce le face!“, a fost răspunsul ARBDD. Adică da, s-a dat o amendă, de către Garda de Mediu, că amenzile ARBDD erau mult prea mici. Sunt în continuare și nici nu vor crește anul acesta, deși există în lucru de patru luni o hotărâre de guvern în acest sens. Dar s-a decis ca amenzile să rămână mici în 2022 pentru a nu strica vacanțele oamenilor.

Că așa e statul român, îngăduitor cu cei care încalcă legea, mai ales dacă aceștia se numără printre cei vocali în mediul online, care una-două sar să-i ceară sfântul drept de a fi contravenienți și, pe alocuri, chiar infractori. E nasol când legea o încalcă alții. Când o încalcă ei este vorba despre drepturi inalienabile.
2 comentarii

  1. #1

    Pe langa ignoranta, incompetenta sau coruptia autoritatilor care ar trebui sa se ocupe de aceste cazuri, mai remarc faptul ca nici un ONG sau politician care e „verde”, care moare de grija ecologiei si se uda tot la auzul sintagmei „vinerea verde” cand se dau cu bicla/trotineta Iohannis sau Barna nu au comunicari publice pe tema aceasta si nu trimit Marieni Ceausesti cu sapca sudata de cap sa faca live si sa haituiasca pe cei care campeaza ilegal.

  2. #2

    Nimic din toate astea nu vine ca o noutate…coruptia ucide e valabil in continuare…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale