Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Adrian Voican, BIBI: „All-inclusive-ul a fost inventat de nevoie“

Zoom Adrian Voican, BIBI: „All-inclusive-ul a fost inventat de nevoie“

Interviul în serial cu Adrian Voican, patronul touroperator-ului BIBI, a ajuns la episodul 5. Săptămîna asta despre all-inclusive și experiențe turistice autentice.

Dacă vorbim de all-inclusive, există segmentul de clienți care spun: „Dom’le, am tras un an întreg, sînt tracasat, obosit, mă duc acolo, stau pe marginea piscinei, cu o bere lîngă mine. De copii are cine să aibă grijă, nevasta s-a dus la shopping – eu stau și mă relaxez o săptămînă, cu burta la soare“.

Da, dar dacă te duci cu nevasta înainte să ai copii, e altceva, nu? În seara asta, cîntă nu știu cine aici, mîine e teatru, dincolo, poimîine, la teatrul de vară e un concert. Hai pînă în Vamă, rămînem o noapte în Vamă… Și ce să faci cu all-inclusive-ul? Te încurcă. Da, am spus: dacă ai copii, mai ales copii mici, și dacă vrei să lenevești, pur și simplu – mîncare, plajă, somn, mîncare, plajă, somn –, OK, se poate și asta. Poate și eu am momente cînd zic: astăzi vreau să mănînc legume, ia să-mi aleg, ce au ăștia p-acolo, la bufet. Se poate. Dar, hai să ne înțelegem: all-inclusive-ul a fost inventat de nevoie. În stațiuni cum are Egiptul, în care în stînga – pustiu, în dreapta – pustiu, trebuie să am în orășelul ăla tot. Că dacă n-am tot acolo, n-am ce face. Și magazine, ca să-mi cumpăr, nu știu, aur, piele, și să-mi cumpăr pastă de dinți, și să-mi cumpăr ciorapi, șlapi, nu știu, ce-mi mai cumpăr eu. Trebuie să am totul acolo, pentru că în rest e pustiu. La fel și în Turcia: la cîte mii de kilometri de litoral au, ici-colo e un resort, iar în stînga, dreapta – pustiu. Are sens. Și la noi are sens, într-o anumită măsură.

Nu are sens în Grecia. Grecia nu este de all-inclusive, pentru că acolo ai parte de o experiență turistică diferită: vrei să vizitezi, ziua, un sit istoric, să guști, seara, o musaca la o tavernă, să încerci în fiecare seară altceva, altundeva.

Nici prețurile nu te dau pe spate. Adică știi că de 20 de euro, 30 de euro, cît o fi acolo, mănînci bine. Îl întrebi pe chelner: „Ce ai proaspăt?“. „Vino încoace“, și-ți arată acvariul sau trage tava aia cu gheață și zice garides, baby octopus, ce zice el acolo că are, și ți-l ia și ți-l pune direct în tigaie sau pe grătar.

Dacă e să facem o comparație, există o diferență ca de la cer la pămînt la tipul de experiență, într-un restaurant, între noi și greci. Pomeneam de tavernă: n-o să vezi sau sînt foarte puține locuri în România în care te întîmpină patronul la intrare, cum se întîmplă cam peste tot în Grecia. Pentru că este direct interesat ca business-ul lui să funcționeze. Are puterea să-ți dea din partea casei ceva, să-ți aducă un desert sau o carafă cu vin, bonus.

Depinde ce-ți dorești. Îți dorești volume, cantitate? Păi, te duci în Bulgaria: n-o să te întîmpine în hotelul ăla de 800 de camere niciodată patronul, n-o să știi cine e, e o fetiță la recepție.

Nu vorbeam de hotel, vorbeam despre restaurant.

La fel, același lucru.

Nu vorbim de restaurante mari, vorbim de zona de pensiuni, de afaceri de familie, cum e și în Franța.

La greci e altceva. Grecul nu are această lăcomie pe care o avem noi. Știi, am făcut un restaurant, să-l fac mai mare sau să fac două. Să fac trei restaurante. Nu, el îți ia 50 de euro că ai mîncat, îți ia 50 de euro că te-ai culcat, ți-a luat 50 de euro că are uleiul de măsline stors din curtea casei. Lămîile sînt ale lui, se duce scafandrul scoate o caracatiță, ți-a pus-o în farfurie, nu vrea mai mult. Nu vrea mai mult, pentru că are experiența că, dacă vrei mai mult, ai înnebunit cu capul și nu mai faci față și te stresezi și mori devreme și el nu vrea asta.

E o altă cultură.

Da, e o altă cultură. Îi ajunge, îi e bine cum e, mai mult de atîta n-ar putea să ducă și ca atare nu se leagă la cap. Noi sîntem pe stilul să facem, să am un hotel, al doilea hotel, al treilea hotel, două restaurante, al treilea restaurant, o mie de locuri.

Bine, și mai e și mentalitatea românească: „Domnule, eu sînt șef, eu nu stau în ușă ca să-mi aștept clientul, am angajați“.

Uite, mă provoci, că la noi, la Bibi Bistro, în Vama Veche, patronul stătea. De dimineață pînă seara, din 1 mai pînă în 20 septembrie.

Da, da, n-am spus că nu sînt, dar nu prea există această concepție despre turism, la noi. Din păcate.

În turismul de masă nici nu se poate. Dacă vrei să aduci avioane, autocare, sute de turiști, nu se poate. Dacă te mulțumești așa, cosy, liniștit, frumușel, pentru sufletul tău, se poate. Trebuie să-ți alegi.

(va urma)

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. #1

    Despre Turcia cam furi curent, Bibicule!
    Dacă o iei de la Çannakale încoace spre Anamur, treci dintr-o localitate în alta, găsești în localitățile astea orice, pentru orice preferință, pentru orice buzunar!
    Mult peste litoralul românesc, din orice punct de vedere!
    Norocul vostru că românul e comod și cocalar și că Turcia e departe, altfel ați fi fost demult îngropați sau dați pe brazdă!
    Turismul românesc – bleahhhhh!
    Litoral românesc – hazna plină de jepcari!
    HORECA România – nemernici jepcari care vor banii ieri! Jigodii arogante care au impresia că îți fac cine știe ce favoare că le treci pragul!
    La câte nunți am aflat că s-a servit la masă friptura rămasă de la nunta de ieri în cel mai fericit caz! Nu e săptămână să nu afli din media de oameni duși cu turma la spital după ce au mâncat la vreo pensiune sau restaurant!
    JIGODIILOR, HUOOOOO!!!

  2. #2

    Of, ce ii mai divinați pe greci! Cârciumarul de duzina (ca asta este mult laudatul grec) are aceeași meteahna indiferent de nație. Nu zic ca e bine ce se întâmplă la noi, dar nici la ei nu te poți așeza cu încredere la orice masă! Ia tu caracatița din acvariu și sa vezi ce factura de sute de euro vei plăti pe un prânz…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Screenshot
Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Paradisul dronelor

    9 septembrie 2024

    Turismul nostru prinde aripi. Ne vizitează tot mai multe drone. În week-end a venit un grup din Rusia și a petrecut de minune în Delta Dunării. După cum informează MApN, […]

  • Balada triștilor băcani

    3 septembrie 2024

    Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

  • Coridorul Ciucă

    2 septembrie 2024

    E un proiect de infrastructură politică menit să unească două zone defavorizate ale României: PNL și Palatul Cotroceni. Nu s-a făcut licitație, a fost încredințare directă. Se zice că Iohannis […]

  • Galben impostor

    1 septembrie 2024

    Nimic nu pare mai ridicol, în ultima perioadă, decât marota dreptei unite, pe care fel și fel de trompete o flutură în public, provocându-și erecții și visând umed la fotoliul […]

  • Actorul

    29 august 2024

    Azi scriem poezia pe mari bucăţi de pîine, arta-i maşinăria de curăţat cartofi, chiar tu vei fi cartoful sortit zilei de mîine, actor retras ca melcul în pantofi. Iată cum […]

Iubitori de arta