Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ajunge o bîtă la un Sicario de oale

Zoom Ajunge o bîtă la un Sicario de oale

Nu e nevoie să vedeți primul Sicario pentru ca al doilea, prin comparație, să pară slab. Sicario: Day of the Soldado știe să fie autonom și independent așa cum a fost Ianoș în noaptea nunții și își călăuzește spectatorii fără greșeală spre o asemenea concluzie. Și dacă, totuși, există oameni care principial simt nevoia unei comparații, foarte bine. N-au decît să-și aducă aminte cînd au văzut un perete proaspăt văruit și să facă toate comparațiile.

Marea problema a filmului nu e că e prost. E mai grav de atît. Un film prost îl accepți în final ca atare și, eventual, îl mîngîi milos pe cap, atent să nu te zgîrii la colțuri. Dar, după cum spuneam, Sicario: Day of the Soldado nu e gîndit tîmpit, e gîndit greșit. Scenariul, în loc să fie simplist și măcar vag coerent, așa cum îi stă bine unui film de acțiune, pare mai mult un experiment. Un soi de “hai să dăm un laptop unui băiat care suferă de tulburare tripolară și să vedem ce iese”.

Începutul, odată scăpat din chingile propagandei menite să fie pricepută și de cel mai nefuncțional analfabet care molfăie nachos în sală, promite. Pe scurt: teroriștii sînt răi, se dinamitează într-un Mega Image, dar mexicanii sînt și mai răi, pentru că ei i-au trecut pe teroriști granița. Prin urmare, să aducem un băiat priceput să bage zîzanie între paisanos, să se omoare cabron-ii între ei.

Sună frumos, nu? Mai un asasinat, mai o răpire, destul cît să ducă paranoia la cote maxime. Să zboare gloanțele ca albinele și să zburde sicarios precum mieii pe cîmpii. Totul susținut de jocul inteligent al unui păpușar pe care, dacă l-ar fi cunoscut, Machiavelli i-ar fi cerut un autograf și lecții particulare.

Mda, lăsați orice speranță, voi ce intrați la film. Departe de-a păstra linia asta elegantă, filmul se transformă destul de grotesc într-un “vai, dar planul n-a mers, am pierdut răpita și acum vom lăsa un singur băiat s-o găsească”. Stricta trecere dintr-una într-alta pare spectaculoasă, dar, supusă unei interogări logice, pare să fie calibrată pe nivelul de înțelegere al unei Dăncilă și pe nivelul narativ al unei Grapini.

Dar, fie, să admitem de dragul noii direcții – lupul solitar care rezolvă misiunea în ciuda tuturor obstacolelor –, merge și așa. Benicio del Toro poate să fie Terminator, Bruce Willis și 007. Periază deșertul, găsește fătuca pierdută, își stoarce creierii să vadă cum ar putea s-o ducă într-o zonă sigură.

Bine, nu vă duce capul să faceți un film care să combine acțiune și manipulare. Accept și misiune de salvare. Eu accept, dar comisia de triști care a trimis scenariul în producție, nu. Partea a treia a filmului insistă să sară cu fața înainte într-un morman de noroi, unde tragismul tîmp, coincidențele scremute și exagerările drese prin explicații puerile viermuiesc victorios.

Acolo unde privitorul se aștepta la nițică fugăreală, puțin suspans, ceva ciuruială și, eventual, dialog inteligent și prostire elegantă a urmăritorilor, filmul nu oferă mai nimic. Atenție, spoiler: l-am prins pe salvator printr-o coincidență rizibilă, l-am împușcat în cap, dar el nu moare pentru că, de fapt, i-am pus o pungă de pînză pe cap și i-am tras din greșeală în față. Așa că el scapă și, după un an, îl găsește pe plodul care l-a împușcat și îi propune să-l învețe să fie sicario, pentru că Sicario 3 va duce prostia la rang de artă.

Dacă ar fi avut măcar un dram de integritate artistică, Sicario: Day of the Soldado și-ar fi tras ultimul cadru direct în tîmplă.

Sicario: Day of the Soldado. R.: Stefano Sollima. Cu: Benicio Del Toro, Josh Brolin.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
Editoriale
 • Ce ne facem noi, țiganii, dacă vin americanii 

  25 iunie 2019

  Dacă pe vremuri românii se dedulceau cu lucrurile refuzate la export, pentru care, în fața magazinelor, se dădeau adevărate lupte de stradă, iacătă am trăit să vedem și o situație […]

 • A fost sau n-a fost?

  25 iunie 2019

  Ca întotdeauna la alegeri, și pe 26 mai s-au furat voturi. Cîte? Niciodată nu vom ști. De fapt, niciodată n-am știut cîtă democrație se falsifică la urne. Numărul buletinelor falsificate […]

 • Nimic cu nimic / Primul nimic

  25 iunie 2019

  Ne aflăm, acum, la președintele cu numărul 5 din scurta istorie a republicii române. Primul președinte a fost Nicolae Ceaușescu, din 1974 până în 1989. Practic, pe vremea lui s-a […]

 • Limbă dulce, cur viclean, caracter de est-german

  18 iunie 2019

  De la „Ține, țațo, curu’ zvelt”, subversivul șlagăr pe care Maria Tănase l-a cîntat în timpul războiului la o petrecere dată de Manfred von Killinger, ambasadorului Germaniei la București, pînă […]

 • Riscul mersului pe Barna

  18 iunie 2019

  Sub coordonarea unuia dintre foștii căprari ai poliției politice a fost pus pe piață un sondaj în care Dacian Cioloș îl zdrobește pe Dan Barna în competiția internă pentru candidatura […]

bt