Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Alina MUNGIU-PIPPIDI: „O să avem doi vecini enormi care ne sfidează pe față: Putin și Erdogan”

Zoom Alina MUNGIU-PIPPIDI: „O să avem doi vecini enormi care ne sfidează pe față: Putin și Erdogan”

Se încăpățînează să vrea o Românie curată. Unii o cred naivă, alții o urăsc din cauza asta. Una peste alta, Alina Mungiu-Pippidi e un caz și o voce specială în societatea noastră civilă.

Cristian Teodorescu: Ce se întîmplă în Turcia era de așteptat?

Alina Mungiu-Pippidi: Păi, cam era, noi glumeam de ani de zile despre Erdogan, care a spus pe vremuri că Vestul poate fi înfrînt cu arma sa proprie, adică democrația. Dar am sperat în calea cealaltă, în reformarea islamului. Capitalismul îi va da pe brazdă, și uniunea cu Europa, asta era speranța! Dar asta era acum vreo cinci ani, între timp studenții mei turci din Berlin, dintre care unii lucrează pentru Guvernul turc, mi-au spus că Erdogan e periculos, că operațiile lui în Siria nu sînt OK și complet oculte, și că e o luptă pe viață și pe moarte între birocrație, armată și magistratură, adică establishment-ul kemalist, și islamiștii moderați ai lui Erdogan. Epurarea primilor începuse deja și se va desăvîrși acum. Și cum avem nevoie de Turcia ca să oprească bărcile cu migranți, iar Vestul e în cel mai slab moment al său, o să avem doi vecini enormi care ne sfidează pe față, Putin și Erdogan. Românii nu au putut să mute un procuror, pe Papici, căruia i se terminase detașarea la DNA, fără strigăte de protest de la BXL, în vreme ce Erdogan dinaintea loviturii de stat dăduse afară mii de procurori și polițiști fiindcă anchetau corupția lui și a alor lui, deși Turcia e țară candidată și cel mai mare recipient de fonduri UE din lume, care înghite peste un miliard pe an (de euro) ca să își îmbunătățească drepturile omului. Așa că, dacă nu țipăm la ei, după părerea mea, credibilitatea UE nu își va mai reveni niciodată.

C.T.: Ai fost o susținătoare categorică a candidaturii lui Klaus Iohannis la președinția României. Cum îl vezi acum pe președintele Iohannis?

A.M.-P.: Dacă nu eram așa de categorică, nu convingeam lumea și se alegea dl Ponta. Care, să ne înțelegem, într-o coabitare nu reprezenta un pericol, dar dacă ar fi avut și servicii, și guvern, și DNA, ne întorceam în 2004. Recunosc însă că președintele a pierdut startul, scriindu-și memoriile și renovând două case RA-APPS în primele șase luni, în loc să își construiască instrumentele și să nu se lase prins în plasa securiștilor. Dar cînd e prezentat ca pe un țepar absolut, gîndiți-vă un pic cui vă adresați, unul e poporul critic și informat, care are dreptul să ceară lucrul bine făcut, și altul e poporul care îl admiră pe Viktor Orbán și vrea un lider ca el, să nu dăm apă la moara acestei din urmă categorii.

C.T.: Guvernul tehnocraților te-a scos la un moment dat din sărite. Una peste alta, ce crezi despre ei și despre șeful lor, Cioloș?

A.M.-P.: Guvernul Cioloș e cel mai bun lucru făcut de Klaus Iohannis, dar, din păcate, e acel gen de cadou în care unul îți dă o mașinuță cu cheie, dar cheia rămîne la vreo trei oameni pe care trebuie să îi suni de fiecare dată cînd vrei să pornești jucăria. Chestorul Tobă, de exemplu, nu poate fi dat afară, nu că nu s-ar dori darea lui afară, ci pentru că ăsta e echilibrul de putere la ora actuală. Eu am colectat date că Jandarmeria a dat unor oameni care au făcut demonstrații 160.000 de lei amendă degeaba, iar Internele îi spuneau prim-ministrului că ăia au dat cu vopsea, au fost huligani etc., iar el nu are instrumente nici să verifice dacă miniștrii lui sînt OK, au diplomele care trebuie sau sînt agenții altcuiva, el îi controlează doar pe eurocrații lui, care sînt sublimi, dar puțini și trecători. Fără suficientă putere, Dacian guvernează doar prin exemplu personal, adică culege gunoaie, se oferă să plătească el amenzile protestatarilor în loc să îl mute pe centură pe ăla care le dă, și alte asemenea, iar cei care au acțiuni în Guvern serioase, adică Dragnea, serviciile etc., își văd de treburile lor și se uită la ceas, că acuși vine noiembrie.

C.T.: Dar ceilalți miniștri?

A.M.-P.: Ce căuta Bostan ca ministru, el, care sponsorizează site-ul În linie dreaptă, cu rubrica UE-RSS? Uite, a venit Brexitul, bancul ăsta care, din prost, devine de-a dreptul sinistru, dar există agenturi colorate dreapta care gîndesc așa la noi. Eu, care am crescut la 16 kilometri de Prut și o vedeam pe bunică-mea, care și-a pierdut toată familia în Siberia, că moare de spaimă de fiecare dată cînd clubul de parașutiști de la Ciric făcea exerciții peste vale, nu le doresc la toți idioții ăștia să vadă pe pielea lor dacă chiar poți compara UE cu URSS. În sfîrșit, au picat și Bostan, și Costescu, ăla care a gestionat Otopeniul, dar ei nu ar fi trebuit niciodată să fie numiți. Pînă la marea reformă administrativă, Guvernul se luptă cu puținătatea resurselor umane și cu lipsa unui filtru serios de evaluare, cu excepția veto-ului din altă parte, de asta nu au reușit nici ei să dea mare exemplu de meritocrație. Rămînem țara în care unul care nu e în stare să își completeze fișele de pontaj pe fonduri europene poate ajunge ușor ministru, ba chiar cu un program de desființare a fișelor de pontaj.

C.T.: E rău că se taie hîrtiile?

A.M.-P.: E bine că se ajunge la punctul de contact unic, întîrziat de ani de zile, deși era în toate programele, și dacă se mai taie din actele necesare ca să îți expui corpul la capela funerară, care sînt vreo opt, e și mai bine… Dar, pe fonduri europene, Grecia a făcut tot așa. Cum nu își putea crește capacitatea administrativă pe termen scurt, a eliminat cerințele de la fonduri europene ca să crească absorbția (tot cu complicitatea Comisiei Europene). Grecii au scos și examenele geologice la un moment dat, ca să se cheltuiască banii de infrastructură odată. Și nu s-a dezvoltat nici o Grecie… au absorbit fonduri mai multe o vreme, și cam atît, că dacă nu ești în stare să faci pe bune un examen geologic nici nu o să construiești vreodată durabil din banii de pleașcă. Dar, altfel, grupul de reformiști din jurul lui Cioloș face eforturi eroice și încearcă să se țină de tot ce am agreat împreună și am pus în programul de reformat statul – ultima, asta cu crearea unui centru de comandă unic pe tehnologie, de-abia în martie am ajuns la această concluzie și iată că se și face.

C.T.: De ce, la noi, societatea civilă se trezește doar după tragedii, cum a fost cea de la Colectiv?

A.M.-P.: În număr suficient, poate vreți să spuneți. Altfel, de aproape sau de departe, societatea asta civilă l-a dat jos pe Boc, l-a dat jos pe MRU, l-a dat jos pe Ponta, l-a pus pe Iohannis, fără ea nu se schimba nimic. Dar e mică. De ce a trebuit ca România Curată să facă plîngerea la DNA contra lui Gabriel Oprea, cea de la CNSAS contra lui Marian Munteanu și cea la tribunal pentru declasificarea informărilor SRI privitoare la Hexi Pharma? Pentru că, atunci cînd e vorba de lucruri cu risc, nu prea găsești societate civilă, în schimb la fonduri publice – buluc. Statul mai mult ne încurcă decît ne ajută – Ministerul Consultării tocmai m-a informat, nu m-a consultat, că vor face ceea ce România Curată are deja pe gratis, o aplicație automată prin care pui întrebări statului și arhivezi răspunsurile. Așa e toată administrația, nu fac decît unde se pot autoplăti prin bani europeni, chit că folosește sau duplichează, ca în cazul de față. Iar societatea civilă e din ce în ce mai mult reprezentată mai bine de grupuri voluntare, nu specialiste în contracte cu bani publici. Cîtă vreme însă numărul românilor asociați va fi de 4% sau mai mic, nici un politician nu își va ține promisiunile, că nu are de ce sau, mai exact, nu are cui. Nu există politic decît România asociată, care are capacitate de acțiune colectivă, restul de 96% o declar nulă și neavenită.

C.T.: După ultimele alegeri locale, Nicușor Dan a devenit un personaj politic interesant. A început să conteze. Încît de la Salvați Bucureștiul a trecut la Salvați România. Ar putea fi Nicușor Dan un salvator sau va intra și el în rîndul politicienilor care una promit și alta fac?

A.M.-P.: Nicușor va face tot ce va putea, depinde însă dacă în spatele lui vor fi mii de oameni care se asociază din toată țara, care vor fi „trainați” corespunzător, pentru că în fond sînt niște amatori, sau o sută de veleitari traseiști adunați de la alte partide, care au cam dat năvală. E foarte greu să urci de la cîțiva oameni de încredere la un partid național, dar cum am atins ținta de 30% la locale, pe care în alt editorial o pusesem, eu zic să fim optimiști. Ăștia care mă mustră, ca Moise Guran, că de ce continui să promovez oameni, deși m-am mai fript, trebuie să înțeleagă că fiecare circumstanță are justețea ei, era just să îl susținem pe Băsescu în 2004, pe Iohannis în 2014 și pe Nicușor azi, dacă nu vrei să fii pasiv. Dacă eram pasivi, nu se alegeau, că totdeauna e pe muchie, și atunci nu aveam DNA, de exemplu. E riscant să fii promotor, dar nu văd superioritatea morală în a sta deoparte și a spune că nici unul nu e bun pentru tine, mai ales acum, cînd vrem să reînnoim clasa politică.

C.T.: DNA face politică sau politicienii corupți vor să compromită DNA?

A.M.-P.: Nu are cum să nu aibă efecte politice DNA, și prin ce face, și prin ce nu face. Sub Băsescu, oligarhii au putut fi doborîți numai folosind oameni ca Emilian Eva sau Sebastian Ghiță, iar Udrea era intangibilă. După plecarea lui Băsescu, DNA e mai independentă decît a fost vreodată, și așa va rămîne dacă nimeni nu are monopulul puterii politice. Dacă însă nu există suficienți oameni ca Bogdan Chirițoiu, de la Consiliul Concurenței, care să facă să meargă statul, să motiveze administratori, așa slab plătiți cum sînt, să prevină corupția, o să ne alegem doar cu supraaglomerarea pușcăriilor.

C.T.: Te așteptai la Brexit?

A.M.-P.: Cred că grăjdarul lui lady Jessica Douglas-Home mi-a prevestit ieșirea încă din 2007, iar bibliotecarei de la Bodleiană, la Oxford, eu i-am spus că România e în UE, prin 2010, cînd i-am explicat că nu îmi mai trebuie nu știu ce acte – mulți englezi ca ea vor afla acum, la ieșire, în ce au fost. Am luat uneori masa la Oxford lîngă englezi care se ofticau că eu am catedră de studii ale democrației în Occident și fellowship la un colegiu din Oxford. Despre asta e vorba – presa tabloidă a mobilizat niște grupuri care pierd din imigrația de pe Continent, nu contează că Anglia per total cîștiga, ăla din construcții căruia i-a scăzut salariul din cauza muncitorilor noștri s-a răzbunat, iar intelectuali ca Scrutton și Gallagher, altfel foarte prieteni cu România, au contribuit și ei la euroscepticism cît au putut, au lucrat pentru UKIP, toți cei care simt că pierd din competiția continentală, chiar fără să-și dea seama.

C.T.: Nu te întreb ce va urma după Brexit, în general, ci dacă UE n-are nici o vină că Albionul a votat astfel?

A.M.-P.: Sigur că da, trebuia să îi lăsăm pe englezi să îi arunce afară pe muncitorii români și polonezi, că ăsta era prețul, despre asta a fost vorba la referendum. În rest, Anglia oricum optase să nu adopte mare parte din acquis, numai ei aveau derogare și la Schengen, și la euro. Românilor li se pare normal ca Germania să ia 270.000 de români în 2015 și un milion de refugiați din afara Europei, iar noi să țipăm că nu luăm nici unul, deși oricum nu vrea nimeni să vină la noi. Păi, dacă e pe-așa, dacă fiecare e pentru sine, se vor face la loc ziduri în Europa, și chiar se fac.

C.T.: Vorbești despre politica de la noi cu fratele tău, Cristian Mungiu?

A.M.-P.: Nu ne putem abține, dar e pe scurt, că vederile noastre sînt cam uniforme, deci nu e mult de vorbit. Atitudinea diferă. Adică eu continui să cred că e de datoria noastră să facem ceva, chiar de la distanță, iar el îmi spune mereu că a încerca să faci binele prin intermediari, cum fac eu, adică prin diverși oameni politici, nu are și nu va avea niciodată succes, pentru că nu ai cum să îi controlezi după ce i-ai ajutat să se cațere prin funcții.

C.T.: Ai vreo speranță de la pactul național, proiectul de țară?

A.M.-P.: Nu pot să nu am, că eu am pus în toate programele planul național de dezvoltare cu raționalizarea cheltuielilor pe zece ani, oricît de SF sună… Dar cum eu sînt totuși un om de știință, speranțele mele sînt moderate, devin treptat istoric din sociolog, pentru că m-am convins că transformările de succes durează decenii… Iar ce demonstrez în ultima mea carte de la Cambridge e că sînt decenii de acțiune umană – deceniile de inacțiune nu aduc nimic, numai eroziune.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

 1. #1

  E bine, lucruri adevarate spuse direct, dar alea ca voi, societatea civila, i-ati dat jos pe Boc si MRU … hai doamna. Pe Ponta da, pe ceilalti doi i-a dat jos Oprea si psd. In rest faceti parte din societatea civila care l-a mentinut pe Basescu presedinte impotriva vointei majoritatii populatiei si lucrul asta nu il prea spuneti. La fel legat de DNA, nu puteti sa sustineti unele actiuni nedemocratice si chiar ilegale pe ideea ca in acest fel s-a facut curat, nu a ajuns Ponta la putere sau ca DNA a ajuns independent folosindu-se de procurori mafioti. Pai ori aparam democratia si statul de drept tot timpul ori doar cand ne convine noua in apararea propriei tabere politice. In plus societatea civila nu trebuie sa fie o sluga a presedintelui si prim-ministrului actual, ca atunci nu mai e societate civila.

 2. #2

  De fiecare data când am ocazia sa citesc s-au sa ascult ce comentează Dna. Alina Mungiu-Pippidi,este pentru mine o încântare. De ce ? Pentru ca are un stil al narațiunii foarte aplicat, realist, argumentat si in plus prin toată cariera domniei sale a dovedit ca este foarte buna românca. Dacă am avea cel puțin 10 femei de talia intelectuala a domniei sale care sa se implice in formarea si conducerea unor ONG-URI așa cum se implica domnia sa, Romania s-ar putea schimba in bine, intr-un timp relativ scurt. România are multe femei deștepte, dar din păcate, activitatea lor este virusată de bacterii politice foarte rezistente la morala creștina , la civism, la modestie si la frica de Dumnezeu, averea, confortul personal si familial fiind singurele coordonate care le anima.

 3. #3

  Au fost ani cand am asteptat ca dna Mungiu sa ia taurul de coarne si sa intre in politica, as fi votat-o presedinte, prim ministru, orice. Sunt cam dezamagit de sustinerea asta lui Iohannis, care nu prea e bun de nimic. Cand vad ce a iesit din dna Macovei, sunt iarasi cam trist. Dar multumim de interviu, dle Teodorescu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Perinitza

  16 iulie 2024

  Îmi pun urechea la pămînt. Simt vina: aud cum se scumpește motorina. Un domn mi-așază, în genunchi, batista. Îmi vine să îl strig pe Burebista, că perinița el a inventat-o […]

 • Coaliția Nicu și Roboțel

  15 iulie 2024

  O nouă dihanie politică își ascute ghearele, gata să înșface România de beregată: tandemul Ciucă-Iohannis. Fioros prin ambiție, comic prin aerul de desen animat. Iohannis l-a luat pe Ciucă la […]

 • O, torna, torna, fratre

  9 iulie 2024

  O, torna, torna, fratre, întoarce-te din moarte, că maica o să-ți simtă-adierea de departe și-n frigul bănuielii o să-și sfîșie șalul, văzîndu-mă călare și-n locul tău doar calul. O, torna, […]

 • Pe culmile nerușinării

  8 iulie 2024

  Nici de data asta, la fel ca în multe alte dăți, nu vor fi dezbateri. N-au fost la prezidențialele trecute, n-au fost la europarlamentare, n-au fost la locale, la Primăria […]

 • În Bucovina nu mai cîntă cucu’

  2 iulie 2024

  Rusia-i moartă-n filmele rusești din care au zburat pe veci cocorii. În gara pentru doi nu mai găsești șine de zahăr candel, iluzorii. Că-n Marea de Azov două hamsii au […]

Editoriale
 • Perinitza

  16 iulie 2024

  Îmi pun urechea la pămînt. Simt vina: aud cum se scumpește motorina. Un domn mi-așază, în genunchi, batista. Îmi vine să îl strig pe Burebista, că perinița el a inventat-o […]

 • Coaliția Nicu și Roboțel

  15 iulie 2024

  O nouă dihanie politică își ascute ghearele, gata să înșface România de beregată: tandemul Ciucă-Iohannis. Fioros prin ambiție, comic prin aerul de desen animat. Iohannis l-a luat pe Ciucă la […]

 • O, torna, torna, fratre

  9 iulie 2024

  O, torna, torna, fratre, întoarce-te din moarte, că maica o să-ți simtă-adierea de departe și-n frigul bănuielii o să-și sfîșie șalul, văzîndu-mă călare și-n locul tău doar calul. O, torna, […]

 • Pe culmile nerușinării

  8 iulie 2024

  Nici de data asta, la fel ca în multe alte dăți, nu vor fi dezbateri. N-au fost la prezidențialele trecute, n-au fost la europarlamentare, n-au fost la locale, la Primăria […]

 • În Bucovina nu mai cîntă cucu’

  2 iulie 2024

  Rusia-i moartă-n filmele rusești din care au zburat pe veci cocorii. În gara pentru doi nu mai găsești șine de zahăr candel, iluzorii. Că-n Marea de Azov două hamsii au […]

 • Temutul trib al vînătorilor-culegători

  1 iulie 2024

  Echipa de hăitași organizată de Florian Coldea acționează în codru, în zona furtului de la stat. Vînează infractori bogați, mulți dintre ei îmbogățiți ca urmare a relațiilor cu SRI. Ani […]

bijuterii argint