În 2017, SUA au anunțat opinia publică despre faptul că România va achiziționa șapte sisteme de rachete Patriot. Da, SUA au anunțat o achiziție pe care urma să o facă România, nu România. După anunțul făcut de către americani, au urmat: recunoașterea intenției de a achiziționa rachetele Patriot de către România, depunerea în Parlament a unui proiect de lege prin care să se aprobe achiziția, tergiversarea adoptării proiectului de lege de către PSD, ca o șicană la adresa președintelui Iohannis, vizita de doar câteva ore a secretarului de stat al SUA, care s-a întâlnit cu ministrul român de Externe pentru a-i explica importanța adoptării legii achiziției de rachete Patriot, votarea legii în regim de urgență, în doar două zile, în Cameră și în Senat, promulgarea Legii și, în ultima lună a lui 2017, plata unui avans de 900 de milioane de dolari către Raytheon.
Am plătit, dar n-am primit
Conform înțelegerii cu americanii, primul sistem Patriot trebuia livrat la începutul anului 2019, urmând ca restul de șase sisteme să ajungă în România și să devină operaționale până la sfârșitul anului 2024. În realitate, însă, primul sistem de rachete Patriot a ajuns în România de-abia în 2020 și a devenit operațional la sfârșitul lunii septembrie a aceluiași an. Acest prim sistem de rachete Patriot este și singurul care a ajuns până acum în România, deși mai sunt câteva zile până când începe 2023. Este exclus ca cele șase sisteme care mai trebuie livrate României să fie instalate până la finalul anului 2024.
Plata sistemelor Patriot către Raytheon urma să se facă eșalonat, pe durata mai multor ani, în funcție și de ritmul de predare către România. Dar, în noiembrie 2019, atunci când PNL a venit la guvernare cu un an înainte de alegeri, prima măsură a Guvernului Orban, instalat în noiembrie 2019, a fost să achite integral în avans contravaloarea întregului contract Patriot, de aproximativ patru miliarde de dolari. Da, citiți corect: România mai avea de plătit această sumă în câteva rate anuale, dar Guvernul Orban a decis ca plata să se facă integral, luând-o cu mult înaintea graficului de plăți, deși în momentul acela nu primiserăm nici măcar primul sistem de rachete, care ar fi trebuit să fie operațional deja în 2019.
Poveste la indigo
România nu s-a limitat la achiziționarea unui singur sistem de rachete de la americani. După Patriot (contract inițial de patru miliarde de dolari, dar a cărui valoare va ajunge, în timp, la minimum 6,43 miliarde de euro), România a decis să cumpere, tot de la americani și tot de la Raytheon, trei sisteme de rachete HIMARS, cu câte 18 lansatoare fiecare. Valoarea acestui contract este de 1,5 miliarde de euro, banii au fost, desigur, plătiți în avans, iar până în acest moment în România a ajuns un singur sistem HIMARS din cele trei, respectiv doar 18 lansatoare din cele 54 contractate și plătite.
România mai are în desfășurare un program de înzestrare cu un sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă. Achiziția rachetelor NSM (Naval Missile Strike) va costa minimum 268 de milioane de euro, iar componentele sistemului vor fi livrate de-abia la sfârșitul lui 2024. Dacă vor fi livrate. Plata? Ca de obicei, înainte. Producătorul? Ca de obicei, Raytheon.
Tot de la Raytheon mai achiziționăm și mare parte dintre rachetele care ar trebui să echipeze avioanele F16 ale României. Și acest program de înzestrare se află în întârziere, compania americană nefiind capabilă să livreze în totalitate rachetele comandate și plătite de către România.
Stăm la coadă, ce să facem
În timp ce România își așteaptă în continuare cele șase sisteme Patriot deja achitate, SUA tocmai au anunțat că vor dota Ucraina cu un sistem Patriot de ultimă generație. Fiind vorba despre un sistem de ultimă generație, înseamnă că acesta nu face parte dintre sistemele deja achiziționate și folosite de către SUA. În mod normal, acesta ar fi fost unul dintre sistemele care trebuiau să ajungă în România, care deja îl plătise.
Dar înțelegem: este război, învingerea agresorului rus are prioritate. Probabil asta va invoca și Raytheon atunci când Guvernul României va cere achitarea de penalități pentru întârzierile din cadrul contractului. Deși, cel mai probabil, nu va exista vreodată un guvern al României care să ceară penalități de la Raytheon.
De asemeni, SUA au înzestrat Ucraina, în ultimele 10 luni, cu mai multe sisteme de rachete HIMARS.
În același timp, livrarea sistemelor HIMARS către România s-a amânat, nefiind livrat decât unul dintre cele trei sisteme achiziționate. Da, este război, agresorul…
Nici transportoarele Pyranha achiziționate de către România nu au fost livrate conform contractului, iar fregatele a căror achiziționare se discută încă din 2007 nu au șanse să ajungă în apele noastre teritoriale în următorii patru-cinci ani.
Programul de înzestrare cu armament al României pare a consta doar în plăți făcute în avans și apoi în așteptări nedefinite. Iar de data asta nu mai este neapărat vina părții române, care își îndeplinește conștiincios obligațiile.
„Da, ați plătit în avans și nu ați primit. Dar ucrainenii au nevoie de sistemele astea, voi nu!“
Exact asta spunem și noi de șapte-opt ani: că nu prea avem cu adevărat nevoie.
Am mai platit partenerilor strategici in avans o autostrada. Pare acelasi fel de tribut.
Autostrada Transilvania, prin Bechtel, a început bine, în 2004, prin guvernul PSD, devizul total negociat a fost de 2,3 miliarde dollari, adică cca 4,9 milioane dollari / 1 km de autostradă. Dar imediat a fost suspendat contractul și execuția de noul președinte Traian Băsescu, apoi el a decis renegocierea contractului.
JAFUL și hoția mare au guvernat apoi toate contractele de infrastructură semnate în epoca Băsescu, când s-a dublat suma alocată ptr 1 km de autostrada, față de perioada Năstase & Geoană.