Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Anul ecranelor mici

Zoom Anul ecranelor mici

A fost anul în care s-au închis cinematografele. Hollywood-ul și-a amînat premierele sau le-a lansat online, cola, popcorn-ul și nachos-urile exagerat de scumpe de la ușa sălii au rămas în cutii, nevîndute, iar lumea a mai văzut filme doar pe smart-ul din sufragerie, pe laptop, între sesiunile Zoom de telemuncă/teleșcoală, și pe telefon, cînd era prinsă în vreo coadă interminabilă la supermarket sau pe budă. Lungmetrajele s-au transformat în miniserii TV, platformele Prime-Flix-Go-Plus și-au multiplicat abonații, streaming-ul din carantină a încins serverele provider-ilor. În acest context complet atipic, momentele remarcabile ale anului cinematografic 2020 au fost în principal cele de pe lîngă și din afara ecranului, așa că retrospectiva sa cuprinde mai puțin clasamente sau premiere spectaculoase și mai mult observații de cinefil izolat acasă. Iată, deci, cam cum a rămas pe retină și în memorie anul cine-video 2020:

Moartea tragică, filmată cu telefonul, a nefericitului George Floyd a lovit dur și larg societatea, afectînd și industria audiovizualului occidental. The Simpsons nu va mai folosi actori albi pentru vocile personajelor de culoare, Academia de Film americană a anunțat noi reguli obligatorii de reprezentare a diferitelor minorități în peliculele candidate la Oscar și, dacă tot nu mai erau săli deschise în care să ruleze, Gone with the Wind a fost interzis de noua poliție social-politică a adevărului, extrem de corectă cu ce-i acceptabil sau nu să spui și să arăți, nu numai pe un ecran. Cenzura ideologică care confundă istoria cu propaganda și asociază subliminal suferințele trecutului cu vina de a fi alb a creat în societate o dictatură a minorităților care sînt discriminate pozitiv, la compensație. Pregătiți-vă cît de curînd de un film moralizator Așa, nu!, în care nu încap lecții de semantică, dar e loc pentru un Colțescu distribuit drept pedeapsă în rolul lu’ Ăla negru de respira greu.

Cel mai eficient efect secundar al vreunui film pare să fi avut satira politică din Borat 2, care a ridiculizat la maximum administrația Trump, într-un mod foarte simplu: i-a pus o oglindă în față. Works both ways: și ca imagine de moment a meșei portocalii, și ca să vezi dacă pacientul mai trăiește. Unii spun că mult-controversatul Sacha Baron Cohen a influențat rezultatul alegerilor din SUA, comportîndu-se ca un agent electoral al lui Biden. Pînă la următorul film, cînd simpaticul bufon o să apară îmbrăcat în personajul senil care-a uitat unde-i butonul roșu (sau, mai rău, care-l confundă cu soneria de atenționat supraveghetorul că s-au terminat medicamentele).

Singurul serial animat care n-a ignorat pandemia, ba chiar a încercat și o explicație a felului cum a apărut și s-a propagat, a fost South Park. Celelalte sitcom-uri desenate n-au suflat o vorbă despre virus, continuînd cu glumițele unei lumi aparent normale, într-un univers paralel fără mască pe figură și fără legătură cu realitatea.

La extrema negativă, urît mirositoare, a spectrului vizual a apărut Brews Brothers, mizeria video care candidează cu succes la titlul de cel mai prost serial din istoria televiziunii. Și asta nu-i puțin lucru, la ce fel de gunoaie poate finanța Netflix.

Cu notabila excepție 9 povești de dragoste și ură în izolare (Dan Chișu), filmul românesc, practic, n-a existat, începînd din martie. Poate fi trecut deci pe lunga listă a victimelor pandemiei, dacă n-o fi și acum intubat pe undeva pe la ATI.

2020 a fost anul ecranelor mici. Și, cel mai probabil, cam la fel va fi și 2021. Oricum o fi, multă sănătate tuturor și vizionare plăcută în continuare!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un omagiu tardiv

  15 iunie 2021

  Acum vreo șapte ani, prin mica publicitate a unui ziar, am făcut, la preț de nimic, o achiziție  de zile mari. Am intrat în posesia nu a unui Ferrari de epocă, […]

 • Subiecte la examenul de incapacitate

  15 iunie 2021

  Liceele bune, atîtea cîte au mai rămas, sînt distruse sistematic prin falsificarea examenului de capacitate. Faptele se petrec în gimnaziu, prin complicitatea părinți-copii-profesori și prin dezastruoasa formulă a examenului unic […]

 • Hora păcălicilor

  15 iunie 2021

  Orban și Cîțu bântuie țara în lung și-n lat, străbătând filialele PNL-ului așa cum fantoma comunismului bântuia Europa la începutul Manifest der Kommunistischen Partei. Mai o vizită la un centru […]

 • Cînd treci

  8 iunie 2021

  Sub pașii tăi cad viermii în extaz, se bîlbîie salcîmii și fac spume, rușinea-mi fuge beată din obraz și m-aș dori pămînt mușcat de rîme pe care surîzînd să îl […]

 • Un om periculos

  8 iunie 2021

  A trădat, a mințit, a pus în pericol vieți omenești, a fost complicele unor hoți. Recidivist în toate aceste fapte și arivist politic neobosit, a dat în văzul lumii întregi […]