Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Armata de cavalerie. O capodoperă care nu-şi mai găseşte editor în România

Zoom Armata de cavalerie. O capodoperă care nu-şi mai găseşte editor în România

Din prostie sau dintr-o rusofobie tembelă, o capodoperă, Armata de cavalerie a lui I. Babel, n-a fost reeditată în România după 1989.

Babel a fost omorît pe vremea lui Stalin. Ăsta nu e un merit literar, ci o pierdere pentru literatură. 

După moartea dubioasă a lui Maxim Gorki, Babel era convins că în scurt timp îi va veni şi lui rîndul. Aşa s-a şi întîmplat, doar că fostului protejat al lui Gorki nu i s-a tras moartea de la literatură, ci din pricina relaţiei sale amoroase cu nevasta lui Iejov, şeful NKDV-ului, pe care o cunoscuse înainte de măritişul ei cu periculosul personaj. Culmea e că Babel a fost arestat după căderea în dizgraţie a lui Iejov, piticul sîngeros, cînd Beria i-a băgat în închisoare pe toţi cei care avuseseră de-a face, într-un fel sau altul cu predecesorul lui la conducerea poliţiei secrete a lui Stalin. Babel, a cărui vină era că fusese amantul soţiei lui Iejov, a fost acuzat de troţkism şi executat, în 1941. 

Devenise un personaj incomod cu mulţi ani înainte. Asta nu-l împiedica să se exprime slobod, din cînd în cînd. Fiindcă nu i se mai permitea să publice, în 1934, la Congresul scriitorilor a spus că inaugurase un nou gen literar: al tăcerii.  I s-a permis să călătorească. La Paris s-a dus să-şi vadă fosta nevastă. Ar fi putut rămîne în Franţa şi totuşi s-a întors în Uniunea Sovietică.

Babel a scris Armata de cavalerie după ce a fost soldat în armata lui Budionîi în timpul războiului civil şi al invadării Poloniei. Din povestirile lui Babel, faimoasa armată a revoluţiei iese prost. Atît de prost încît după apariţia cărţii, Budionîi se plînge că Babel „a reflectat inexact” faptele armatei de cavalerie, iar unul dintre oamenii săi îl toarnă pe scriitor lui Gorki: „Nu aşa a fost armata de cavalerie, cum scrie Babel.” Adică îl acuză de calomnie pe fostul soldat ajuns scriitor. 

În timp ce cartea era tradusă şi avea parte de un succes din ce în ce mai mare în străinătate, în URSS a început să-i aducă belele autorului. Atacurile împotriva lui Babel s-au tot îndesit, încît atunci cînd a fost arestat unii s-au mirat că scăpase pînă atunci. La anchetă, a fost torturat, încît a recunoscut şi ceea ce nu făcuse şi ceea ce nu se gîndise niciodată să facă. Nu fusese un disident, dar nu-şi putea ţine gura, iar ca scriitor nu şi-a trădat talentul, într-o perioadă în care scriitorii sovietici ori se dădeau pe brazda realismului socialist, ori dispăreau.  

Armata de cavalerie poate fi citită şi ca un roman alcătuit din scurte povestiri, dar şi ca un volum de povestiri despre armata lui Budionîi. Cazacii acestuia omorau civili, profanau biserici, jefuiau localităţile cucerite şi violau femeile care le ieşeau în cale. Analfabeţi, cruzi şi înrăiţi de război se dedau la toate blestemăţiile posibile, în numele revoluţiei şi al lui Lenin. Aşa se face că cele mai multe dintre povestiri sînt de un umor sinistru. În timp ce povestitorii lui Babel ridică în slăvi eroismul revoluţionar al ostaşilor lui Budionîi, ceea ce povestesc printre picături sînt acte de o cruzime care-i scîrbesc de revoluţie chiar şi pe civilii convinşi de idealurile ei. Toate crimele şi samavolniciile oştenilor călare ai revoluţiei sînt relatate fără oroare, ca şi cum ar fi vorba de întîmplări obişnuite, ba uneori ca nişte probe de eroism, în slujba poporului. 

Mulţi ani nu s-a ştiut de soarta lui Babel după ce a fost arestat. Manuscrisele lui au dispărut şi nu li s-a mai dat de urmă nici după ce a fost reabilitat. Armata de cavalerie a fost reeditată în Uniunea Sovietică, la cîţiva ani după moartea lui Stalin. La noi a apărut prin anii 60. Povestirile lui Babel erau însoţite de note de subsol, majoritatea idioate, menite să „blindeze” ideologic ereziile fostului ostaş în Armata de cavalerie. 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • O instituție anticreștină

  22 octombrie 2019

  După ce a apelat la criminaliști de import spre a studia colecția de oscioare a șefului de campanie electorală morbidă a lui Klaus Johannis, DIICOT-ul i-a refuzat lui Gheorghe Dincă […]

 • Dictatorul român

  22 octombrie 2019

  Dacă îl punem deoparte pe Emil-Constantinescu-Cel-Învins-De-Securitate, ca pe un fluture rar, orbit și el de strălucirea puterii, dar cu frumoase desene morale pe aripi, insectarul președinților noștri prezintă doar gîngănii […]

 • Bellocrația

  22 octombrie 2019

  Deși termenul poate părea o invenție recentă, nu este. „Bellocrat“ apare la Suetoniu, la Ovidius, Wolfgang Lazius, Johann Pistorius, Plinius, Abraham Bzowski, Scipione Ammirato, Bartholomeo Gramondo și poate și la […]

 • O găina beată va cînta cucurigu pe palatul Victoria, însă foarte încet, ca să nu-l trezească pe Klaus Iohannis

  15 octombrie 2019

  După ce o tînără iraniană și-a dat foc în piața publică fiindcă fusese condamnată pentru port ilegal de nădragi bărbătești, ayatollahii care le interziseseră femeilor accesul pe stadioanele din Teheran […]

 • Elegie pentru Ciuma Roșie

  15 octombrie 2019

  Guvernarea PSD zace azi în colbul istoriei minore, doborîtă de propria fudulie, otrăvită cu propria prostie și sfîrtecată de propria trădare. PNL și Klaus Iohannis se împăunează cu uciderea ei, […]