Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Avem o rezervație, cum ne batem joc de ea

Zoom Avem o rezervație, cum ne batem joc de ea

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării este condusă, teoretic, de un guvernator. Dar, oricine ar fi fost guvernator în ultimii ani, oricât de animat de bune intenții, multe lucruri au fost greu de urnit, existând o foarte bine organizată rezistență internă ce vine din partea unor angajați ai ARBDD care au tot interesul ca lucrurile să nu se miște.

Unul dintre personajele

care, de ani buni, aranjează ploile și trage sforile este, culmea, chiar juristul Rezervației, omul care ar trebui să asigure funcționarea în legalitate a Rezervației.

Radu Voicu, căci așa îl cheamă pe cetățean, are un traseu sinuos și interesant. A lucrat, în timpuri aproape imemoriale, la Poliția de Frontieră, dar a fost îndepărtat de acolo în urma unor controale care nu au ieșit prea bine. Și-a găsit, destul de ușor, un loc ferit la ARBDD. Cum, însă, salariile din această instituție nu au fost niciodată prea mari, domnul Voicu a dat o tură pe la AMPA. Cu un fler deosebit, a reușit să plece de acolo la timp, înainte ca DNA să intre pe firul unei afaceri ce a devenit dosar penal. Între timp, însă, Radu Voicu se întorsese la ARBDD.

Încercând să-și asigure liniștea

domnul Voicu povestește, cui vrea să-l asculte, că are o relație de prietenie extrem de solidă cu Grațiela Gavrilescu, cea care, până de curând, a fost ministru al Mediului. Că relația este una reală sau inventată e greu de spus. Dar, dacă îl asculți pe jurist, prieteni mai buni nu există.

Unul dintre modurile

în care familia domnului Voicu își mai îndulcește traiul sunt clasicele contracte cu statul.

Pentru a evita un conflict de interese prea evident, domnul Voicu a creat un mecanism de fentare destul de inteligent.

Astfel, în două dintre proiectele mari ale ARBDD, „Protejarea pădurii Letea“ și „Conservarea pădurii Caraorman“, deși rezervația are capacitatea instituțională de a le gestiona, este folosită ca partener Asociația Danubiu din Tulcea, un ONG de familie condus de către Grișa Ivanov, șeful Ocolului Silvic Rusca.

Cum de implementare se ocupă Asociația Danubiu, achizițiile le face tot ea, nu direct ARBDD. Asta permite ca firma de construcții care efectuează amenajările presupuse de proiect să nu fie pusă în legătură directă cu vreu angajat al rezervației. Iar dacă nu se fac legături directe, devine simplu ca firma aleasă să fie Valentino & Co.

Valentino & Co are doi asociați: un italian și un român. Ei bine, partea interesantă este că românul este cumnatul domnului Radu Voicu. Desigur, nu există nici un conflict de interese, pentru că nu domnia-sa alege acea firmă, ci intermediarii de la Danubiu.

Tot Valentino & Co

a realizat și proiectul „Centrul de Informare și Educație Ecologică Sf. Gheorghe“, pentru suma de 560.912,25 lei + TVA. Contractul a fost acordat în urma unei licitații, iar faptul că a câșigat exact această firmă este, desigur, o pură întmplare.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]