Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Avem o rezervație, cum ne batem joc de ea

Zoom Avem o rezervație, cum ne batem joc de ea

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării este condusă, teoretic, de un guvernator. Dar, oricine ar fi fost guvernator în ultimii ani, oricât de animat de bune intenții, multe lucruri au fost greu de urnit, existând o foarte bine organizată rezistență internă ce vine din partea unor angajați ai ARBDD care au tot interesul ca lucrurile să nu se miște.

Unul dintre personajele

care, de ani buni, aranjează ploile și trage sforile este, culmea, chiar juristul Rezervației, omul care ar trebui să asigure funcționarea în legalitate a Rezervației.

Radu Voicu, căci așa îl cheamă pe cetățean, are un traseu sinuos și interesant. A lucrat, în timpuri aproape imemoriale, la Poliția de Frontieră, dar a fost îndepărtat de acolo în urma unor controale care nu au ieșit prea bine. Și-a găsit, destul de ușor, un loc ferit la ARBDD. Cum, însă, salariile din această instituție nu au fost niciodată prea mari, domnul Voicu a dat o tură pe la AMPA. Cu un fler deosebit, a reușit să plece de acolo la timp, înainte ca DNA să intre pe firul unei afaceri ce a devenit dosar penal. Între timp, însă, Radu Voicu se întorsese la ARBDD.

Încercând să-și asigure liniștea

domnul Voicu povestește, cui vrea să-l asculte, că are o relație de prietenie extrem de solidă cu Grațiela Gavrilescu, cea care, până de curând, a fost ministru al Mediului. Că relația este una reală sau inventată e greu de spus. Dar, dacă îl asculți pe jurist, prieteni mai buni nu există.

Unul dintre modurile

în care familia domnului Voicu își mai îndulcește traiul sunt clasicele contracte cu statul.

Pentru a evita un conflict de interese prea evident, domnul Voicu a creat un mecanism de fentare destul de inteligent.

Astfel, în două dintre proiectele mari ale ARBDD, „Protejarea pădurii Letea“ și „Conservarea pădurii Caraorman“, deși rezervația are capacitatea instituțională de a le gestiona, este folosită ca partener Asociația Danubiu din Tulcea, un ONG de familie condus de către Grișa Ivanov, șeful Ocolului Silvic Rusca.

Cum de implementare se ocupă Asociația Danubiu, achizițiile le face tot ea, nu direct ARBDD. Asta permite ca firma de construcții care efectuează amenajările presupuse de proiect să nu fie pusă în legătură directă cu vreu angajat al rezervației. Iar dacă nu se fac legături directe, devine simplu ca firma aleasă să fie Valentino & Co.

Valentino & Co are doi asociați: un italian și un român. Ei bine, partea interesantă este că românul este cumnatul domnului Radu Voicu. Desigur, nu există nici un conflict de interese, pentru că nu domnia-sa alege acea firmă, ci intermediarii de la Danubiu.

Tot Valentino & Co

a realizat și proiectul „Centrul de Informare și Educație Ecologică Sf. Gheorghe“, pentru suma de 560.912,25 lei + TVA. Contractul a fost acordat în urma unei licitații, iar faptul că a câșigat exact această firmă este, desigur, o pură întmplare.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cinci ani de singurătate

  12 noiembrie 2019

  “Politicienii sînt ca scutecele. Trebuie schimbați des și din același motiv.” Vechiul aforism, atribuit lui Mark Twain, n-are trecere la români. Președintele României se schimbă doar o dată la zece […]

 • Barna, puntea suspinelor

  12 noiembrie 2019

  USR, alături de PLUS, părea să se poată transforma într-un partid important. Nu atât de important încât să conducă, prea curând, singur, dar suficient de important încât să înceapă să […]

 • Cum am ratat eu scaunul cu patru picioare de la Cotroceni

  5 noiembrie 2019

  După ce ani de zile și-a înmuiat batistuţa de la piept într-o esență de patchouli extrasă din brînza neaoșă de burduf, naţionalistul de operetă Rareș Bogdan și-a imaginat că țara […]

 • Președintele pe care l-am pierdut

  5 noiembrie 2019

  Așa sînt mereu zilele dinainte: însorite și nepăsătoare. Nimic nu arată că ne confruntăm cu involuția speciei prezidențiale și cu abisul celor cinci ani care vin gata irosiți. Să ni-l […]

 • O șansă istorică

  5 noiembrie 2019

  A fost nevoie de 30 de ani pentru ca Ludovic Orban să primească și el o șansă reală în politica mare. Chiar dacă, de-a lungul vremii, șanse a mai avut, […]