Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Avem o rezervație, cum ne batem joc de ea

Zoom Avem o rezervație, cum ne batem joc de ea

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării este condusă, teoretic, de un guvernator. Dar, oricine ar fi fost guvernator în ultimii ani, oricât de animat de bune intenții, multe lucruri au fost greu de urnit, existând o foarte bine organizată rezistență internă ce vine din partea unor angajați ai ARBDD care au tot interesul ca lucrurile să nu se miște.

Unul dintre personajele

care, de ani buni, aranjează ploile și trage sforile este, culmea, chiar juristul Rezervației, omul care ar trebui să asigure funcționarea în legalitate a Rezervației.

Radu Voicu, căci așa îl cheamă pe cetățean, are un traseu sinuos și interesant. A lucrat, în timpuri aproape imemoriale, la Poliția de Frontieră, dar a fost îndepărtat de acolo în urma unor controale care nu au ieșit prea bine. Și-a găsit, destul de ușor, un loc ferit la ARBDD. Cum, însă, salariile din această instituție nu au fost niciodată prea mari, domnul Voicu a dat o tură pe la AMPA. Cu un fler deosebit, a reușit să plece de acolo la timp, înainte ca DNA să intre pe firul unei afaceri ce a devenit dosar penal. Între timp, însă, Radu Voicu se întorsese la ARBDD.

Încercând să-și asigure liniștea

domnul Voicu povestește, cui vrea să-l asculte, că are o relație de prietenie extrem de solidă cu Grațiela Gavrilescu, cea care, până de curând, a fost ministru al Mediului. Că relația este una reală sau inventată e greu de spus. Dar, dacă îl asculți pe jurist, prieteni mai buni nu există.

Unul dintre modurile

în care familia domnului Voicu își mai îndulcește traiul sunt clasicele contracte cu statul.

Pentru a evita un conflict de interese prea evident, domnul Voicu a creat un mecanism de fentare destul de inteligent.

Astfel, în două dintre proiectele mari ale ARBDD, „Protejarea pădurii Letea“ și „Conservarea pădurii Caraorman“, deși rezervația are capacitatea instituțională de a le gestiona, este folosită ca partener Asociația Danubiu din Tulcea, un ONG de familie condus de către Grișa Ivanov, șeful Ocolului Silvic Rusca.

Cum de implementare se ocupă Asociația Danubiu, achizițiile le face tot ea, nu direct ARBDD. Asta permite ca firma de construcții care efectuează amenajările presupuse de proiect să nu fie pusă în legătură directă cu vreu angajat al rezervației. Iar dacă nu se fac legături directe, devine simplu ca firma aleasă să fie Valentino & Co.

Valentino & Co are doi asociați: un italian și un român. Ei bine, partea interesantă este că românul este cumnatul domnului Radu Voicu. Desigur, nu există nici un conflict de interese, pentru că nu domnia-sa alege acea firmă, ci intermediarii de la Danubiu.

Tot Valentino & Co

a realizat și proiectul „Centrul de Informare și Educație Ecologică Sf. Gheorghe“, pentru suma de 560.912,25 lei + TVA. Contractul a fost acordat în urma unei licitații, iar faptul că a câșigat exact această firmă este, desigur, o pură întmplare.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]

Ultimele articole