Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Blitzkrieg-ul vaccinării a fost mai degrabă război precoce

Zoom Blitzkrieg-ul vaccinării a fost mai degrabă război precoce

Viteaza armată română și-a luat însărcinarea de a rezolva cu profesionalism, pricepere și, mai ales, deosebită onestitate vaccinarea anti-SARS-CoV-2. Poate este exagerat să spunem că ea, armata, s-a oferit voluntară în această activitate, dar am putea să spunem că a fost oferită voluntară de către, cel mai probabil, ministrul Apărării și președintele Iohannis. Cu mult înainte de alegerile parlamentare din 2020, pe când se spera că guvernarea va continua cu Ludovic Orban pe post de premier sau, de ce nu, chiar cu Nicolae Ciucă în această postură, s-a înființat un comitet național de vaccinare, condus de către tânărul colonel medic Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila“.

Este evident, încă de la prima sa înscăunare, că președintelui Iohannis nu-i plac civilii. Nu-i plac nici investițiile civile. Civilii, ca persoane, sunt indisciplinați, nu ascultă de ordine, nu se dau în vânt după frecușuri zilnice, își permit să creadă în democrație, nu în ierarhia militară, au opinii și, deseori, nu se sfiesc să le exprime. Absolut neplăcut. Investițiile civile, pe de altă parte, nu aduc recunoașterea internațională, vizite la Washington și premii în șepci albe. Dacă s-ar fi investit trei-patru miliarde de euro anual în dotarea sistemului educațional românesc, poate că astăzi școlile din România n-ar mai fi în halul în care sunt. Dar nici n-ar mai fi rămas bani pentru achiziția rachetuțelor atât de dragi președintelui și ministrului Apărării.

În fine, nici nu mai contează. Esențialul este că armata coordonează toată activitatea de vaccinare. La nivel macro, desigur. Pentru că, de fapt, cum are ocazia, armata aruncă pisica în brațele altora. Dacă merge ceva bine, este meritul armatei și al colonelului Gheorghiță în mod special. Dacă lucrurile merg prost, atunci sunt de vină: ministrul Sănătății care dezvăluie date „secrete“ despre soacrele esențialilor care s-au vaccinat peste rând; DSP-urile care nu cer suficiente vaccinuri; autoritățile locale care nu pun la dispoziție suficiente spații și suficienți medici; populația care este conspiraționistă și antivaccinistă; populația care nu vrea să se vaccineze; populația care vrea să se vaccineze, dar nu știe, proasta dracului, cum să se înscrie pe platformă.

În efortul de preamărire a armatei și a priceperii sale organizatorice, urmând punctajul zilnic al PNL, ni s-a trâmbițat timp de aproape o lună, în ianuarie, că suntem pe primele locuri în lume, ba chiar pe cel mai prim loc din Europa la vaccinare. Că nu mai există nimeni, dar absolut nimeni ca noi. Urale pentru colonel, aplauze prelungite pentru Ciucă al nostru și pentru domnul președinte Iohannis, precum și pentru domnul prim-ministru Cîțu. Pe 26 ianuarie ne-am așezat singuri pe primul loc în UE la dozele de vaccin „făcute în ultimele 7 zile raportat la populație“. Adică, altfel spus, am căutat un indicator care să ne avantajeze și, apoi, am ținut-o așa, cale de nenumărate emisiuni TV și materiale de presă, preamărindu-ne pe noi ca nație și pe colonelul Gheorghiță ca strateg.

Unde suntem, însă, astăzi? Atât de departe de realul loc I, încât coordonatorii campaniei par extrem de mici, undeva pe la coada Europei.

Astfel, pe 5 aprilie, în conformitate cu ultimele date strânse de către ourworldindata.org, același site citat și atunci când ne-am proclamat buricul lumii, în România fusese vaccinată cu cel puțin o doză doar 10,87% din populație. Media Europei este, la aceeași dată, de 13,23%, iar media Uniunii Europene este de 12,64% din populație.

Înaintea noastră, din punct de vedere al procentului din populație vaccinat, se află, la 5 aprilie, fix 60 de țări. Franța, de care se râdea pe aici cu mare poftă în ianuarie, este cu un punct procentual peste media Uniunii Europene. Italia și Spania sunt și ele înaintea noastră. Nu vorbim de țări mici, care și-au vaccinat deja aproape toată populația (sunt vreo trei). Dar Israelul, de exemplu, are 60,87% din populație vaccinată cu cel puțin o doză. Marea Britanie se află foarte aproape de 50%. Chile este peste 36%, Statele Unite au vaccinat peste 30% din populație. Ungaria și-a vaccinat deja 25% din populație, iar lista poate continua. Unde, așadar, suntem noi? La 10,87% din populație.

În continuare, mulțumită miraculoasei organizări, dacă vrei să nu stai pe o foarte lungă listă de așteptare, trebuie să te urci în mașină și să pleci trei județe mai încolo, în turismul de vaccinare. Dar, totuși, e bine. Adică suntem pe locul 61 în lume și pe locul 30 în Europa. Să treacă fanfara militară, avem de sărbătorit!

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

 1. #1

  da, sa ne pregatim de sarbatorit, ca citzu a revenit pe primu’ loc in clasamentul groparilor tzarii detronandu-l pe idi-nasui shi a facut inca un imprumut pentru asta/astea/astia.. nu pentru noi.. aa, a aparut shi “collective”.. sa mergem inapoi, ca inainte.. .

 2. #2

  In chestia cu rachetele de-o pomeneati, Prezidentul e un pic in deruta: el a platit 2 mld. la America pentru rachete si asteapta sa-i vina. Da’ de tenis, neamule!

 3. #3

  Haideti d-le, in ce lume traiti? Adica vreti sa spuneti ca inca n-au deprins militaria? Prin primarii, prefecturi, consilii judetene, deconcentrate, etc. se simte ,,damf” de militarie inca de la intrare. Ca sa nu mai vorbim de spitale, in care sefii de sectii sunt cel putin ,,colonei”. Sigur ca-s baliverne precum ca functionarii publici ,,nu ascultă de ordine” sau ca ,,își permit să creadă în democrație, au opinii, nu se sfiesc să le exprime”. Pana si-n ,,privat” s-a adoptat ,,cu drag” militaria, da’ n-o vede nimeni, sau, mai bine zis, ,,ne place” sa credem ca nu-i asa. Tocmai deaia eticheta care ni s-a lipit de ceva ani e ca traim intr-o ,,tara bananiera”. Si nu pentru ca merii nostri fac banane. ,,Educatia” e demult ,,privatizata”, daca e s-o spunem pe aia dreapta. Spre ex. unui ,,reputat” ,,doctor” în psihologie și profesor (Universitatea București) nu i s-a parut dubios sa fie ,,in paralel” businessman devenind ,,fondatorul” uneia dintre ,,platformele private” bagate ,,pe gat” elevilor in trista metamorfozare a invatamantului romanesc intr-unul ,,mai performant” (on-line). Vreo reactie? Media? O alta gluma proasta fiind de notorietate cum se scrie la comanda. Prin 2017 circula ,,pe net” zicerea ,,um digi24”. Intre timp te poti pacali daca nu pui UM cam pe tot ce mai misca pe aceste meleaguri.

 4. #4

  Victor Stanculescu a fost dat Afara din Spital , cu Piciorul in Ghips ! Iar Afara din Spital al Astepta Elicopterul cu Ceausescu , si a spus , ca Elicopterul , sa se indrepte , catre Piata Universitatii din Bucuresti , unde ai astepta un Grup de Oameni ai Muncii , care au spus ca Rezist , frigului din Case , si ca stau in Piata Universitatii , ca sa se Incalzeasca , de la Aerul Conditionat , de la Elicopter !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Norocul rîmă-n soarele cu pete

  13 aprilie 2021

  Norocul rîmă-n soarele cu pete precum un porc umflat cu diamante, cum l-aș ademeni-n vîrtej și pante spre cocinile sfinte să se-mbete, frică îmi e să nu ne creadă plante […]

 • Boala băncii nebune

  13 aprilie 2021

  România a împrumutat săptămîna trecută 3,5 miliarde de euro de pe ceea ce Guvernul numește „piețele externe“. Aceste piețe puteau să fie și interne, fiindcă ele reprezintă, de fapt, băncile-mamă […]

 • Prizonierii lui 5%

  13 aprilie 2021

  936.864 de români au votat, în decembrie 2020, cu alianța USR-PLUS pentru Senat și 906.965 de cetățeni români au votat cu alianța USR-PLUS pentru Camera Deputaților. Nici măcar 5% din […]

 • Rugăciunea preafrumoasei blondine către jandarmul călare pe situație

  6 aprilie 2021

  Motto: ,,Nu pot, nu pot, fată mare, Că mi-e murgul slab de șale“ Stimată și iubită, în veci, Jandarmerie, te rog să-mi pui cătușele și mie. Și fiindcă disperarea mă […]

 • Miracolul prostiei românești

  6 aprilie 2021

  Pentru o clipă s-ar fi putut crede că Iohannis revine din lunga stare vegetală, că transformarea dulapului în om, pe care alchimiștii au negat-o veacuri la rînd, se petrece chiar […]