Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce-am putea învăța de la maimuțe

Zoom Ce-am putea învăța de la maimuțe

După cele două cărți care i-au adus faima, Sapiens și Homo deus, cea dintîi o istorie a omenirii, iar cealaltă, o istorie a viitorului, Yuval Noah Harari a scris și o istorie a prezentului. Cum am ajuns ceea ce sîntem și cît din ceea ce am ajuns ne va ajuta să ne descurcăm în viitorul apropiat, adică în anul 2050. La scara istoriei, 30 de ani erau, pînă nu demult, nimica toată.

Pentru omenirea de azi, crede Harari, acești treizeci de ani ar putea fi hotărîtori pentru supraviețuirea noastră ca specie. Putem ajunge oricînd la Armaghedon, printr-un nou război mondial, în care am putea folosi și muniția nucleară – ipoteza cea mai sumbră – , dar dacă nu vom face ceva împotriva încălzirii globale, care nu mai e doar o marotă a ecologiștilor, sînt toate șansele să ajungem la o catastrofă globală de nestăvilit.

Deși e alcătuită din eseuri separate, multe publicate în presă, această istorie a prezentului are o unitate care nu se explică altfel decît prin viziunea lui Harari, de o formidabilă putere de cuprindere și de un simț critic de-a dreptul uluitor. Politic vorbind, Harari e un adept al liberalismului modern. Un liberalism care nu ignoră Capitalul lui Marx, chiar dacă nu crede în ideile politice ale răposatului profet al luptei de clasă. Oricum, Harari observă, pe cont propriu, că la fel ca totalitarismul fascist și cel nazist, totalitarismul comunist a sucombat. Dar rămas singur pe piața doctrinelor politice învingătoare, liberalismul n-o duce nici el prea bine.

După ce s-a terminat Războiul Rece, cînd Fukuyama a proclamat începutul post-istoriei, lucrurile s-au complicat din nou. Și asta nu numai din cauza terorismului, ci și pentru că soluțiile politice liberale clasice – piață liberă și alegeri democratice – s-au dovedit mai mult sau mai puțin nefuncționale în multe dintre țările care le-au adoptat, fie după căderea Zidului Berlinului sau după căderea regimurilor dictatoriale din Irak și din Afganistan, fie după, mai ales, Primăvara Arabă. Naționalismul de diverse culori politice are însă cîștig de cauză și în Statele Unite, prin alegerea lui Donald Trump, dar și în Marea Britanie, odată cu referendumul Brexitului. Asta ca să nu mai punem la socoteală ce se întîmplă prin fostele țări comuniste unde politicienii populiști cîștigă alegerile, uneori detașat. Cît sînt de raționali cetățenii care se duc să voteze? – se întreabă Harari.

După părerea lui, nu votăm rațional, ci sentimental. Ceea ce nu înseamnă că votul sentimental trebuie disprețuit. În spatele sentimentelor care ne fac să votăm într-un anumit fel se află calcule cît se poate de raționale, de care de multe ori nu sîntem conștienți atunci cînd ne băgăm votul în urnă.

Atunci cînd vorbește despre marile religii de azi, Harari nu se sfiește să le atragă atenția compatrioților săi evrei că au o părere mult prea bună despre importanța religiei lor, fără să se teamă că astfel îi va scandaliza pe ultraortodocși, dar avînd totuși grijă să precizeze că nu face asta dintr-un punct de vedere antisemit. Să aibă legătură libertățile pe care și le îngăduie Harari față de religiile de tot felul, pe care le evaluează critic, cu faptul că și-a oficializat homosexualitatea, căsătorindu-se cu un bărbat, căruia îi și dedică, de altfel, cărțile sale, dedicate deopotrivă mamei și bunicii sale? Poate că da. Fiindcă atunci cînd te pui cu establishment-ul ai nevoie și de o credință profundă, personală, care să te ajute să faci față celor care te atacă, fiindcă le pui la îndoială credința ori politica pe care o fac.

Yuval Noah Harari e un tip genial, unul dintre acei puțini fericiți care-și dau seama pe ce lume trăiesc și care îi ajută pe cei care-i citesc cărțile să iasă din bîjbîiala în care viețuim, cu impresia că sîntem cei mai evoluați locuitori ai Pămîntului. Uneori, ne spune el, ar trebui să ne bizuim pe experiența celorlalte primate cu care ne înrudim, maimuțele care înțeleg în destule cazuri mai bine decît noi tainele vieții, fără să fi citit nici măcar o singură carte.

Yuval Noah Harari, 21 de lecții pentru secolul 21, traducere de Lucia Popovici, Editura Polirom, 2018.

1 comentariu

 1. #1

  O super prezentare!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100

Editoriale
 • O dramă liberală cu un naționalist de operetă

  19 martie 2019

  Ca un proxenet grijuliu care încearcă să-și mărite protejata obosită căzînd la învoială cu clientul, domnul Ludovic Orban i-a luat pentru a doua oară Partidului Liberal rochie de mireasă de […]

 • Marketing și duplicitate

  19 martie 2019

  Frumoasele mașini germane slujesc lăcomia unor grupuri de afaceri cu înclinații penale. Grupul Volkswagen, de pildă, “a minţit în mod repetat şi a înşelat investitorii, consumatorii şi autorităţile de reglementare, […]

 • Un om cărunt

  19 martie 2019

  Când a devenit Eugen Orlando Teodorovici arogantul grețos de azi? Cu câțiva ani în urmă se juca de-a tehnocratul PSD și îi citeai în ochi acea slugărnicie proprie birocraților de […]

 • În așteptarea cîinilor cu drept de vot

  12 martie 2019

  Călăuzit de farul partidului purtat pe umeri de PRM-istul Codrin Ștefănescu, Liviu Dragnea pare că suferă de orbul găinii dacă n-a sesizat că “lătrăii” din Călărași nu erau nici tineri […]

 • Depinde cum privești femeia oarbă

  12 martie 2019

  Cînd spunem “justiție”, spunem “politică”. Cu aerul că invocăm absolutul spunem, de fapt, povestea unui exces. Așa cum arată faptele, justiția e numele îmbunătățit al lăcomiei, al cruzimii și al […]

romania100