Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce ar fi trebuit să-i rușineze mai mult pe jurații Nobelului literar

Zoom Ce ar fi trebuit să-i rușineze mai mult pe jurații Nobelului literar

În afară de acordarea premiilor, juriul Nobelului pentru literatură ar trebui să aibă prevăzută printre activitățile sale obligatorii și pe aceea de a le prezenta scuze postum marilor scriitori pe care nu i-a premiat. Nu să-și pună cenușă în cap distinsul juriu, dar măcar să zică acolo că-l avea în vedere pe decedat, care a murit înainte ca ei, jurații, să cadă de acord să-l premieze. E drept că nici unui juriu obișnuit nu-i poți cere una ca asta, fiindcă asta ar însemna că jurații recunosc că le-a scăpat un mare scriitor pe vremea cînd era în viață.

Oricum, în acest an, deși nu e un nou război mondial,se pare că nu va fi acordat Premiul Nobel pentru literatură din cauza unui scandal legat de hărțuire sexuală între membrii juriului.

Nu se știe dacă s-au hărțuit ei între ei sau dacă și-au făcut păcate cu vreunii dintre candidați. Iată însă că secretosul juriu literar din Suedia a luat-o pe urmele scandalurilor sexuale din lumea filmului, din America, doar că în loc să se dea în gît unii pe alții, ca la Hollywood, o țin în continuare cu discreția, de parcă treaba asta ar fi legată de secretele jurizării, nu de slăbiciunile lor, omenești, pe care legea le pedepsește.

Normal ar fi să aflăm ce s-a întîmplat, de s-a spart juriul, nu să auzim pe surse că așa și pe dincolo. La fel cum, la fel de normal ar fi Academia Suedeză să dea un comunicat despre această întîmplare ne mai petrecută, apoi să treacă la alegerea altui juriu.

Altfel din acest scandal venit, ca să zic așa, din sînul juriului demisionar nu se înțelege despre ce-a fost vorba. Adică nu ne pîrîm unii pe alții, dar unii (sau poate doar unul!) dintre noi au călcat pe bec. Drept care ne dăm demisia toți.

Cred că asta ține mai degrabă de mica lume a juraților și de destăinuirile pe care ei și le-au făcut unii altora, de-a lungul timpului. Destăinuiri care au devenit, de curînd, motive pentru capete de acuzare tot între ei. Niciodată însă jurații acestui premiu nu s-au gîndit să prezinte scuze, măcar postum, marilor scriitori pe care i-au tot ocolit pînă cînd aceștia au murit, premiind în schimb tot soiul de autori despre care nu auziseră nici cititorii de la ei de-acasă. Mi se pare mai rușinos pentru membrii acestui juriu faptul că nu l-au premiat pe recent decedatul Philip Roth sau pe Borges și pe cîți alții, decît un scandal de hărțuire sexuală în urma căruia jurații au demisionat, misterios și complice cu cazul care i-a făcut să demisioneze.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
Ultimele articole