Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce bine că nu-i război, Ioane, căci oaste n-ai!

Zoom Ce bine că nu-i război, Ioane, căci oaste n-ai!

Cu înzestrările pe care le are Armata Română în acest moment, e posibil să batem Rusia? Răspunsul este da, cu condiția ca Rusia să nu miște nici un deget și să doarmă dusă în cazărmi vreo câțiva ani bătuți pe muchie. Dacă mișcă ușor din prima falangă a degetului mic de la mâna stângă, MiG-urile pe care le mai avem în serviciu cad ca muștele stropite cu verde de Paris. Dacă Rusia mimează că mișcă tot degetul mic, fala marinei militare, cele trei fregate, dintre care două cumpărate neînarmate de la britanici, dar pe șpăgi grele, se scufundă ca rațele împroșcate cu alice de mistreț.

Păi, io zic să vedem cu ce iese pe interval

armata noastră, diamantul coroanei flancului de sud-est al NATO, să nu ne acuze cineva de defetism. La categoria forțe terestre avem așa: 289 de tancuri TR-85 “Bizon”, piesa de rezistență a blindatelor românești, care folosește șasiul tancului sovietic T-55, şi 226 de bucăți tancuri TR-580, varianta românească a tancului sovietic T-55. Ca o paranteză fie spus, prototipul acestui tip de blindat s-a născut în luna martie 1945, cu puțină vreme înainte de încheierea celui de al doilea război mondial și a intrat în producție în 1947. Mai avem 530 de tancuri T-55 pur sovietice, 122 de mașini de luptă ale infanteriei, MLI-84, o licență cumpărată de la sovietici în 1982, 75 de transportoare blindate pentru trupe MLVM, care au șasiul autotunului sovietic SU-76, fabricat în timpul celui de al doilea război mondial.

Și ca să vedeți cât este de dependentă în continuare

armata noastră de Armata Roșie, aflați că cele 65 de transportoare blindate pentru trupe TAB B-33 “Zimbru” sunt o licență obținută în 1987 de la sovietici, după transportorul blindat BTR-80. Ar mai fi 162 de bucăți transportoare blindate pentru trupe TAB-77, o licență după transportorul sovietic BTR-70, 669 de transportoare blindate TAB-71, de licență sovietică, 391 de transportoare blindate pentru trupe TABC-79, care folosesc piese demontate din TAB-urile sovietice, 8 transportoare blindate pentru trupe MT-LB, fabricate în URSS, și 31 de transportoare blindate elvețiene “Mowag Piranha”.

Un licăr de speranță în materie de înnoiri

prezintă categoria vehicule blindate cu multiple utilizări, unde avem 122 de vehicule americane Humvee, 62 de vehicule spaniole URO VAMTAC, 3 vehicule israeliene “Autoblindat Wolf”, 16 vehicule franceze “Panhard PVP”. În materie de închirieri, americanii ne-au împrumutat pentru operațiunile din Afganistan 5 vehicule “Cougar”, 60 de vehicule “International MaxxPro” și un număr necunoscut de vehicule “Oshkosh M-ATV”. Numărul de camioane românești “Dac” și “Roman” rămâne o mare necunoscută, ca și cel al camioanelor fabricate în URSS, ZIL-131.

Artileria se bazează pe obuzierul

M-82 de 76 mm, de licență iugoslavă, cu un număr necunoscut de piese; mai avem 310 piese de obuzier M-30 de 122 mm, fabricat în URSS, și 320 de obuziere M-81 de 152 mm, inspirate după modelul sovietic M1955. La lansatoarele de rachete stăm așa: 54 de instalații de aruncătoare de proiectile reactive LAROM, realizare româno-israeliană, 134 de instalații APR-49, varianta românească a sistemului sovietic BM-21 “Grad”, 3 instalații aruncătoare rachete antinavă P-15 “Termit”, fabricate în URSS.

Cele 150 de lansatoare de rachete antitanc sunt exclusiv

sovietice. Antiaeriana se bazează pe elvețieni și nemți. Avem 72 de instalații elvețiene Oerlikon GDF-203 și 36 de instalații germane Gepard SPAAG, alături de care scrutează văzduhul 300 de piese de artilerie românești M 1980/88 cu tunuri antiaeriene de 2 x 35 mm. La rachetele sol-aer domină produsele sovietice. Avem 40 de instalații de sisteme de rachete sol-aer 2K12 Kub fabricate în URSS, 28 de sisteme 9K33 OSA, sovietice, 40 de complexe antiaeriene CA-95, bazate pe conceptul sovietic 9K31 Strela-1.

Aerul e încă dominat de sovietici.

Dispunem de 36 de MiG-uri 21 LanceR, de vânătoare și antrenament, fabricate în URSS, tip de avion al cărui zbor inaugural a avut loc în 1955, 2 aparate de zbor de cercetare AN-30 sovietice, 7 avioane de transport cargo italiene C-27 J “Spartan”, 3 avioane de transport americane C-130 “Hercules”, 4 avioane de transport sovietice AN-26. Mai dispunem de 22 de elicoptere de atac IAR 330, de licență franceză. Rachetele sol-aer sunt disputate de americani și sovietici. De la americani avem 224 de piese MIM-23, iar de la sovietici, un număr necunoscut, probabil predominant, de rachete S-75 “Volhov”.

Flota este compusă din 3 fregate

multirol, 4 corvete în serviciu, 3 corvete purtătoare de rachete, 3 torpiloare, 5 dragoare și puitoare de mine. La acestea se adaugă legenda unui submarin din clasa Kilo, sovietic, evident, și 3 elicoptere marine IAR 330 “Puma”. Despre ruși, numai de rău. Stau atât de năpraznic la toate capitolele, încât nu-ți rămân decât sentimente amestecate, ceva între înjurătura de mamă, sictirul cu spume roz în colțul gurii și fascinația tâmpă. Pe categorii mari, Armata Roșie dispune de 2.562 de tancuri de diverse tipuri, dintre care unele au fost descrise, mai la deal, ca fiind adaptări românești dinainte de era atlantică și în timpul erei NATO; la acestea se adaugă o inevitabilă rezervă operativă de 12.500 de blindate.

Mai puneți la socoteală 3.229 de vehicule

de luptă de infanterie, cu o rezervă de 16.500 de vehicule, 2.876 de transportoare blindate, plus rezerva de 5.000 de vehicule, 1.781 de piese remorcate de artilerie, 2.606 piese autopropulsoare, 1.352 de sisteme rachete de artilerie, 1.352 de sisteme rachete antiaeriene. 3.155 este numărul de avioane de luptă ale Rusiei. N-are sens să le descriem, din motive umanitare. Sunt bombardiere strategice și tactice, avioane de luptă multirol, de patrulare, de interceptare, de atac, de atac și recunoaștere, de transport sau antitanc.

În anul 2030 vor fi date în folosință

supersonicul de transport Iliușin PAK TA și interceptorul MiG-41 cu o viteză de 5.000 km/h. Rusia are 5 flote, dintre care cea a Nordului este strategică, adică nucleară. Parte din rachetele din Siria sunt trase de pe navele din Marea Caspică. N-am vorbit despre trupe, nu contează când ordinul de mărime este “câtă frunză și iarbă” și când jocurile se fac în Cosmos. Unii mai mici, precum balticii, s-au resemnat: au renunțat de bunăvoie la toate înzestrările sovietice, atunci când țările lor, Estonia, Letonia și Lituania, au primit foaia de parcurs pentru a se integra în NATO. Altele, precum Bulgaria și România, au colecționat toate gunoaiele până azi, în timp ce generalii lor făceau contrabandă cu țigări și benzină, pe când țările lor se târau spre NATO.

Nu cred că știți, dar dacă vrei

să lupți în Afganistan, cu contract pe termen limitat, dai șpagă. Iarăși, nu cred că ați aflat amănuntul că armata noastră deține recordul absolut în materie de grade de generali cu patru stele. După victoria SUA în cel de al doilea război mondial, legendarii comandanți de trupe primeau cel mult două stele de general. Și stați, că încă n-am câștigat nici un război. Când l-om câștiga, se va umple armata de mareșali. Totul e ca Rusia să nu se miște, pentru ca noi să ne putem vedea liniștiți de treburi. Credem în Dumnezeu și NATO, amin.

 

8 comentarii

  1. #1

    Excelent articol !!!! Astea..la fier vechi fac o gramada de bani…nu ?

  2. #2

    „….supersonicul de transport Iliușin PAK TA și interceptorul MiG-41…” aţi auzit de Potemkin şi de conceptul de „Potemkiniadă”? Ruşii nu au după ce face kaka de foame, dar dezvoltă sistemele alea de arme minune. Vă spune asta unu’ care vă citeşte (şi vă citează) din 1990.

  3. #3

    Nu e cazul sa vorbim despre un antagonism România-Rusia. E ridicol. Sa ne gândim mai bine cum sa dezvoltam schimburile comerciale care sa ne fie cu adevarat de folos. Confruntarile prostesti nu aduc nimic bun.

  4. #4

    romania latra ca o javra raiosa la rusi de sub caruta nato

  5. #5

    Foarte posibil ca cifrele prezentate sa fie reale. Dar, nu așa se joacă table astăzi. Unu, că n-avem, de fapt, nimic de împărțit cu poporu’ rus: nu mai au ce fura de la noi, iar economic noi putem câștiga de la ei. Doi, dacă americanii au venit (pare că da, după punctulețul ăla neliniștitor numit Deveselu), poți să mai sapi 500 – 1000 de gropi circulare. În ele pui, să zicem, 500 – 1000 de Minuteman III, sau ceva cu rază mai mică de acțiune. Na dilemă: faci România scrum, da’ băieții de peste ocean te prăjesc la rândul lor, pentru că le convine. Ivan știe și el – rușii n-au de unde „ghici” unde sunt chiar toate gropile, n-au cum risipi atâtea focoase pe Romanica, și, în plus, ideea este că și ei sunt foarte aproape de noi, da’ și noi de ei. Așa că tentant ar fi să stăm cu toții liniștiți, și s-ar putea să îmbătrânim frumos.
    P. S.: Trei, dacă nimic nu merge, io zic să ne dăm deja „neutri”. Ca Elveția. 😉

  6. #6

    Rachete antitanc spyke israeliene avem cam 1000

  7. #7

    Romania e membra NATO tocmai pt ca nu vrem ‘sa batem Rusia’….SINGURI. in cazul unui conflict cu Rusia, Romania va fi aparata de SUA, Germania, Franta si altii conform aticolului 5 al NATO

  8. #8

    Superb acest copy-paste din wikipedia. Probabil ca v-a luat o ora sa transpuneti cele doua tabele in fraze. La contrbutia personala stam mai prost. Se sugereaza din articol ca tehnica sovietica nu e buna. Pai, tovarasi, daca tehnica sovietica e asa proasta, de ce sa ne temem de rushi? Cred ca asa gandeau si cei o mie de dementi din Piata Maidan.

    Discutia e purtata dintr-un unghi complet gresit. Cu bun si cu rele, in trecerea de la Romania lui 1821 la Romania de azi, Rusia a contribuit 90% si Franta 10%. N-a facut Romania absolut nimic de capul ei, de la pavarea Caii Victoriei sub Regulamentul Organic pana la gazele naturale din Moldova, gasite de Ceausescu in anii 80 cu scule sovietice. Franta ne-a dat cateva linii de productie vechi si ne-a ajutat, probabil la fel de neintentionat ca Rusia, la 1918. NOI NU VOM BATE RUSIA NICIODATA. Cel mult vom scoate limba la ei din spatele urmatorului hegemon, cum am facut cu turcii la 1878. Si azi, chiar daca am schimba tehnica sovietica cu tehnica nesovietica, pana si turcii cu mainile goale ne-ar bate. Sunt multi, si nu ii conduce Dacian + Dragnea.

    DUPA CE SUNT IZGONITI RUSII, VOR VENI ALTI STAPANI. Schimbarea domnului, bucuria prostului. Daca vi s-a parut frumos cum au murit romani la 1878, la 1916, la 1945, pentru ca sa duca traista hegemonului, eu zic sa mai inarmati o data tara, sa luptati si pentru urmatorul hegemon.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Screenshot
Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Balada triștilor băcani

    3 septembrie 2024

    Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

  • Coridorul Ciucă

    2 septembrie 2024

    E un proiect de infrastructură politică menit să unească două zone defavorizate ale României: PNL și Palatul Cotroceni. Nu s-a făcut licitație, a fost încredințare directă. Se zice că Iohannis […]

  • Galben impostor

    1 septembrie 2024

    Nimic nu pare mai ridicol, în ultima perioadă, decât marota dreptei unite, pe care fel și fel de trompete o flutură în public, provocându-și erecții și visând umed la fotoliul […]

  • Actorul

    29 august 2024

    Azi scriem poezia pe mari bucăţi de pîine, arta-i maşinăria de curăţat cartofi, chiar tu vei fi cartoful sortit zilei de mîine, actor retras ca melcul în pantofi. Iată cum […]

  • Vînătoarea candidatului normal

    26 august 2024

    De mai bine de un an, în codrii sălbatici ai PSD a început o vînătoare grea. Hăitașii au scuturat tufele partidului, au fluierat și au chiuit ca să pună vînatul […]

Iubitori de arta