Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce ne spune vârsta oamenilor politici

Zoom Ce ne spune vârsta oamenilor politici

Ludovic Orban a făcut recent o declarație care arată că nu e de ajuns să fii în politică de 26 de ani ca să știi la ce se referă cuvântul politică. Orban a atras atenția că nu trebuie să politizăm referendumul pentru familie, ca și cum i-ai putea cere cuiva să nu ude apa și să nu mai pună în prăjituri zahăr din acela dulce. Tema referendumului pentru familie este, prin excelență, o temă politică. Asta pentru că politica nu se referă, așa cum crede Orban, la răfuieli retorice într-un platou de televiziune, ci fix la felul în care se negociază drepturile într-o societate. Nu poți să alegi o categorie de oameni, să-i retragi drepturile și pe urmă să ai pretenția că nu-i vorba de politică.

Dar ce este, până la urmă, politica?

O definiție ar fi ușor de propus, doar că nu definițiile de dicționar contează. O ilustrare mai bună a ce înseamnă politica obținem dacă facem abstracție de mai toate elementele din peisaj și ne concentrăm pe o singură variabilă: vârsta liderilor.

La 40 și ceva de ani, un politician e un copil precoce, o excepție rară, care a venit să dea establishment-ul peste cap. La 43 de ani și 163 de zile, J.F. Kennedy devenea cel mai tânăr american ales președinte. În 2012, la 39 de ani și jumătate, Victor Ponta era cel mai tânăr premier din Europa.

Suntem conduși de oameni bătrâni, în condițiile în care nici măcar noi, cei care avem treizeci și ceva de ani, nu înțelegem generațiile mai tinere și viitorul pe care ele îl pregătesc.

Politica nu e niciodată despre cele mai recente descoperiri, despre ultimele trend-uri în materie de tehnologie sau despre lucrurile care ne așteaptă în viitor, așa cum cred cei care vorbesc cu entuziasm despre guvernarea online din Estonia. Toate acestea aparțin zonelor active, care de obicei sunt în sectorul privat și care oricum dețin puterea, indiferent ce s-ar întâmpla la vot.

Politica, discursul public îndreptat spre strângerea de voturi, e mai mereu despre acele zone ale societății care încearcă să reziste în ciuda schimbărilor, pentru care progresul a creat o lume greu de suportat. De-aia e foarte influent populismul, de-aia ne plângem de asistați social și de săraci care votează greșit. Politica e modul prin care cei mai dezavantajați se apără, într-o lume care e deja a sectorului privat, a inovatorilor și a celor care trăiesc cu un picior în viitor.

Nu ies destui tineri la vot și lasă țara pe mâna lui Dragnea?

Nu e ca și cum politica PSD n-ar funcționa tot în avantajul economiei de piață și-al marilor corporații. Sistemul economic care creează prosperitate pentru ei merge înainte, orice s-ar întâmpla în alegeri. Votează prea mulți bătrâni care se gândesc doar la pensie? E foarte bine că se-ntâmplă asta, pentru că altcineva nu se va îngriji de veniturile lor. Nu e-n logica economiei să apere, din inerție, interesele celor pe care istoria i-a lăsat în urmă.

Ludovic Orban, când ne îndeamnă să nu politizăm tema referendumului, înțelege corect că politica înseamnă o luptă pentru putere. Doar că nu e vorba de o simplă competiție sportivă între partide. Terenul pe care se dă lupta e și unul conceptual și ține la felul în care drepturile sunt definite. Iar discuția despre vârstă ne-a mai arătat ceva: că lupta politică e doar a uneia dintre tabere, care încearcă să-și găsească un loc decent în mașinăria tehnocrată, ”apolitică”, a societății.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Coperta Catavencii 3 – 9 Octombrie 2018
Editoriale
 • Capra de șes din Teleorman

  16 octombrie 2018

  Încercați să duceți o capră de tăiat lemne la Bruxelles și veți avea surpriza, la întoarcere, c-o să-i apară cornițe și că-n loc de rumeguș o să producă lapte praf. […]

 • De-a proștii și vardiștii

  16 octombrie 2018

  Pe drumul ce unește marea victorie din 2016 cu declinul politic de acum, PSD a pierdut poporul român, pe care-l avea pe jumătate îndesat în buzunar. L-a ținut acolo aproape […]

 • Centenarul s-a terminat, începe campania

  16 octombrie 2018

  Președintele României, Excelența Sa domnul Klaus Iohannis, investise enorm din punct de vedere emoțional în centenar. I-a plăcut ideea, s-a atașat de ea și părea că în anul 100 al […]

 • Dumnezeu nu bate cu BOR-ul

  9 octombrie 2018

  În cele două zile de referendum, Dumnezeu s-a mai îmbunat. N-a mai vărsat foc și pucioasă asupra sodomiților și gomoristelor, ci și-a nuanțat părerile din Vechiul Testament, punîndu-le în acord […]

 • Adio PSD, adio PNL

  9 octombrie 2018

  Prezența la referendum ne-a edificat măcar într-un anume sens. E drept, să dai 163 de milioane de lei pentru atâta lucru e cam mult și părem cam fraieri, dar să […]

Cele mai citite